Ancak gerçek şu ki şeker hastalığı olan kişiler kuru üzüm ve diğer birçok meyveyi yiyebilirler. Aslında meyve, lif, vitamin ve mineral bakımından yüksek olduğu için harika bir seçimdir. Diyabetli veya diyabet riski taşıyan kişiler, doğru miktarda meyve içeren dengeli bir diyet yemelidir.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Sonuç olarak evet. Şeker hastalığınız varsa kuru üzüm tüketebilirsiniz. Tabii ki, bu istediğiniz zaman bütün kuru üzüm kasalarına saldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Kuru üzüm bir meyvedir ve diğer meyve türleri gibi doğal şeker içerir.
Üzüm. Üzüm hafızayı güçlendirirken içinde bulundurduğu fazla şeker miktarı nedeniyle diyabet hastalarının uzak durması gereken bir besindir.
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
DİYABETLİLER İÇİN ZARARLI MEYVELER
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
İkinci saatte düşük miktar (30 gram) bal verilen gruptaki hastaların büyük bir çoğunluğunda (yüzde 68) ortalama kan şekeri seviyesindeki yükselmenin 30 (mg/dL) civarında olduğu, hatta hastaların yüzde 3'ünde kan şekerini düşürücü etki gözlemlendiği bildiriliyor.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir. Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
100 gram taze üzümde yaklaşık 16 gram şeker bulunuyor.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Siyah üzüm - 16 gram şeker
100 gram taze siyah üzümün içinde, o enfes tadına sebep olan şekerden 16 gram bulunuyor.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Şeker Hastaları İçin İdealdir
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Sarımsak kan şekerini düşürür ve pankreastan insülin salınımını arttırır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına günde 3 diş çiğ sarımsak tüketmeleri önerilir.
Şeker hastasına 8-10 dilim tam tahıllı ekmek vermek, Yani 8-10 çorba kaşığı toz şeker, demektir bu. Kalp krizinin nedeni fazla şekerdir. Ekmektir.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Yüksek nişasta oranı olan, diyabet hastalarına çok da fazla önerilmeyen patatesin fazla tüketilmesinin de diyabet riskini artırdığı ortaya çıktı. Haftada 2 ya da 4 porsiyon tüketenlerde ise risk yüzde 7 artıyor. Patates kızartması ise fırında ya da haşlanmış patatese göre de daha zararlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri