Besmelede ve Kur'ân-ı Kerîm'in ilk suresi Fâtiha'da kendisini Rahmân ve Rahîm olarak tanıtan Allah, kullarına nimet veren, acıyan ve onları bağışlayandır. Allah'ın mahlûkata Rahmân ismiyle tecelli edip rahmet etmesi, kul için her türlü ihtiyacı gidermeyi irade etmesi manasınadır.
Rahmân ismi, "insan-hayvan, mü'min-kâfir farkı gözetmeksizin her canlının her türlü rızkını veren ve onları koruyup gözeten” mânâsına gelir. Rahîm ise, “iradesini doğru kullanan kullarına iman, ibadet, hidayet saadetini kazandıran ve onlara ebedî cennetler hazırlayan” demektir.
Rahman rahmetin ve merhametin bizatihi kendisi ve kaynağı anlamına gelir. Bu sebeple bu isim yalnızca Allah için kullanılır. Rahman kelimesi ayrıca "Tüm yaratılmışlara rızıkları ve her türlü iyilikleri ihsan eden, Tüm yaratılmışlar hakkında hayır ve rahmette bulunan" anlamına gelir.
Anlamı Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
Er- Rahman esması hem dünyada bütün kullarına karşı merhametli olma anlamı taşımaktadır. Bu esma Allah'a inanan inanmayan, ona kulluk eden etmeyen her yarattığı kuluna karşı dünyadaki merhametinin ne kadar büyük ve yüce olduğunu göstermesi açısından oldukça önemlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Rahman ve Rahim koruyan, kavrayan ve kapsayan olarak, adeta yerin ve göğün kucaklamasıyla sarar. Biz biz olmamışken, bir şekle bürünmemiş ve bir Rahimde şekillenmemişken dahi her halini bilen, bir şemsiye gibi koruyup rahmet eden, Rahman enerjidir.
Şayet çocuklara Allah'ı hatırlatacak isimler verilecekse başına “kul” anlamına gelen “abd” kelimesi eklenerek “Abdullah” (Allah'ın kulu), “Abdurrahman”(Rahman'ın kulu), “Abdurrahim”(Rahim'in kulu), “Abdülkâdir”(Kâdir'in kulu) gibi isimler verilmelidir.
Rahim (uterus) vaginanın üzerinde karın içine yerleşmiş armut biçiminde bir organdır (Soldaki resim). Uterusun (rahimin) kalın duvarı üç tabakadan oluşur. Bunlardan en içte olanı "endometrium" adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir ve eğer gebelik olmaz ise dökülerek adet kanaması ile birlikte atılır.
Er- Rahim esması, Allah'ın hem bu dünyada hem de ahirette mümin kullarına karşı merhametli olması demektir. Genellikle Er- Rahman esması ile birlikte zikredilen bu isim, ''rahm'' kökünden türemiştir. Rahmetullah kelimesi de aynı kelimeden türeyip Allah'ın esirgediği ve koruduğu kişi anlamına gelir.
Rahim nedir kısaca; embriyonun içerisinde büyüdüğü organdır. Rahim, ucunda serviks veya rahim ağzı, yan tarafında boynuz şeklinde fallop tüpü ve kasılabilen güçlü kasları olan armut biçimli bir yapıdır. Rahim duvarı rahim boşluğunda yer alır. Rahim, hamilelik sırasında yaklaşık 3 kg bebek doğuracak kadar büyüyebilir.
Yani insana en yakın olan ve insanın dünyasında da, ahiretinde de mührü bulunan, kendi bedeni değil, kendi nefsi değil, kendi ruhu değil; kendi Rahman'ıdır.
Er-Rahman, hikmetin gerektirdiği tarzda a'yânın kabiliyetlerine göre varlığı ve kemali her şeye yayan demektir. Er-Rahim ise, kendisine vacib kıldığı şekilde, özel manevi kemali kullarından itaat ve ibadet edenlere verendir.
Rahman: İyilere de, kötülere de rahmet eden. Yani yarattıklarının hepsine merhamet eden manasınadır. Rahim: ahirette yalnız mü'minlere merhamet eden anlamına gelir.
Anlamı Raḥmān; Allah'ın bir sıfatı, İbranice ve Aramice "merhamet eden", fiil olarak sevme, acıma, merhamet etme, bağışlama, rahmet anlamlarına gelir.
- Kederli olan bir kimse “Ya Rahman” teşbihine devam ettiği takdirde Allah'ın da izniyle bu dert ve sıkıntılarından kurtulmaktadır. - Sıkıntıda olanlar “Er-Rahim” ismi şerifini okuduğunda çeşitli lütuf ve ikramlara mazhar olmaktadır. - Namazdan sonra “Ya Rahim” teşbihi yapılırsa, kişi maddi ve manevi rızıklar kazanır.
Rahmân ve rahîmin ilâhî isimler olarak anlam farkları üzerinde durulmuştur. Yaygın kanaate göre rahmân dünya hayatında herkesi, rahîm ise âhirette sadece müminleri kapsayan ilâhî rahmeti ifade eder.
Rahîm'in çoğulu "ruhamâ"dır. Merhamet, iyilik ve nimet anlamına da gelir. Aynı kökten "rahman" sözcüğü de merhameti bol olan demektir. "Rahîm" ve "Rahman" isimleri Cenab-ı Hakk'ın esmâ-i husnâsındandır.
Esmaül Hüsna isimleri arasında yer alan Rahman ve Rahim isimleri, Er-Rauf ismi ile benzer anlamdadır. Ancak Rahman isminin anlamı, bütün mahlukata ve geneldir. Rahim ismi ise çoğunlukla müminlere yöneliktir. Er-Raûf anlamı da bunlara benzer şekilde rahmet edici, şefkatli, merhametli anlamlarına gelmektedir.
Rahmani: Rahmân olan Allâh'a âid, mensûb, ilgili, Allâh'tan gelen hayırlı şeyler gibi anlamlara gelmektedir.
Vulva, vajina, idrar çıkış deliği ( üretra ağzı), klitoris, küçük dudaklar (labium minus) ve büyük dudaklardan ( labium majus) oluşur.
Vajinada şişlik vajina girişi ve çevre genital bölgeyi kapsayan tahriş, travma, enfeksiyon, alerji, kanama, kitle, rahim ve idrar kesesi sarkması gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda vajinada şişlik ve ödemin en sık nedenidir.
Bundan dolayı iki rahim ve iki tüp oluşur.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
Allah? ın Rahman ismi ve sıfatı, Rahim sıfatı gibi diğer insanlar için kullanılmazmış. Rahman demek, merhametli anlamına gelmektedir.
Sual: Çocuğa iki isim koymak sünnete muhalif midir? Cevab: Hayır. Resulullah tek isim koymuş olsa bile, Araplarda çok sayıda lakap vardır. Birden fazla isim koymak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri