Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Kuru üzüm: Kuru üzüm ve diğer kuru meyveler kurabiye yemek yerine daha sağlıklı atıştırmalıklardır ancak yine de kan şekerini yükseltirler.
Sonuç olarak evet. Şeker hastalığınız varsa kuru üzüm tüketebilirsiniz. Tabii ki, bu istediğiniz zaman bütün kuru üzüm kasalarına saldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Kuru üzüm bir meyvedir ve diğer meyve türleri gibi doğal şeker içerir.
Bilim adamları araştırmada Tip 2 Diyabetli hastalara glisemik indeksi düşük olan kuru siyah üzümü hem lezzet hem tatlı ihtiyacını azaltmak hem de kan değerlerindeki olumlu değişimleri hastalarda tedavinin seyrine olumlu etki yaratmak adına badem ile beraber 2 yemek kaşığı kadar yenmesinin yararlı olduğunu açıklamıştır.
1. Üzüm. Üzüm hafızayı güçlendirirken içinde bulundurduğu fazla şeker miktarı nedeniyle diyabet hastalarının uzak durması gereken bir besindir.
İlgili 43 soru bulundu
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir.
100 gram taze siyah üzümün içinde, o enfes tadına sebep olan şekerden 16 gram bulunuyor.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
100 gram taze üzümde yaklaşık 16 gram şeker bulunuyor.
Bir salkım kırmızı üzüm 20 gram şeker ( 5 adet Küp Şeker) içerir. Bir Kutu Meyveli Yoğurtta 27 gram şeker (6.5 adet Küp Şeker) vardır. Bir adet Çikolatalı Milkshake 111 gram şeker (27.5 adet Küp Şeker) içerir.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı. Bunun yanı sıra bu göstergenin kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Yeşil erik, glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek oluyor ve tüketimi sonrasında kan şekeri daha dengeli bir şekilde yükselebiliyor. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere göre kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor.
Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günde 21 kuru üzüm tüketmenin ya da geceden 21 kuru üzümü suya bırakıp sabah kalkınca içmenin sayısız faydası bulunuyor. Zengin besin değerlerine sahip olan üzümün yararları saymakla bitmiyor.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
İşte şeker oranı yüksek meyveler;
Kiraz. Armut. Karpuz. İncir.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri