Üzüm sirkesi için her cins ve renkte üzümü kullanabilirsiniz. Özellikle sirke yapımı için üzüm almanıza da gerek yok. Eve alıp da hafiften yumuşamaya başladığı için yenmeyen üzümleri, üzüm çöplerini biriktirerek de yapabilirsiniz.
-Meyvelerin en tatlı olanını kullanın, çürük kısımlarını eklemeyin. -Çürük meyveler sirkenizin fermente olmasıı engeller.
Üzümleri yıkayıp temizleyin ve kavanoza yerleştirin. Üzerine bal, bulgur ve nohudu da ilave edin. Son olarak temiz kireçsiz suyu ilave edip hepsini metal olmayan bir kaşıkla karıştırın. Kavanozun üzerine temiz bir çorap geçirin ya da bir tülbent bağlayıp paket lastiğiyle sıkıştırın.
Üzümün çekirdekli ya da çekirdeksiz oluşu da pek önemli değildir, her ikisi de sirke yapımı için uygundur.
Evde uzun uzun fermente olan, yaklaşık 60 günlük bir sürecin sonunda elde edilen bu lezzet harikasına dönüşüyor.
İlgili 33 soru bulundu
Üzüm Sirkesi
3 lt. klorsuz su, Çok az bulgur, 1 avuç nohut, 1 çay kaşığı tuz.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın. Daha sonra sirke yaparken doğrudan bu anayı kullanabilirsiniz. 40 günün sonunda sirkenizi tülbentten süzün.
20 gün boyunca üzeri tülbentle kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda içerisine nohut, bal ve tuz ilave ederek karıştırın. 20 gün sonunda sirke anasını alıp, süzdürerek kullanın.
Kavanozun yarısını geçecek kadar üzüm koyun. Üzerine bir Türk kahvesi fincanı kadar daha önce yaptığınız ev yapımı sirke ya da organik sirke ekleyin. Üzümlerin üzerini geçecek kadar temiz su ilave edin, karıştırın. Kavanozun üzerinde 3-4 parmak kadar boşluk bırakmaya dikkat edin.
Bütün meyvelerle hatta kuru meyvelerle bile sirke yapılabiliyormuş. Keskin ve kaliteli sirkenin sırrı ise, uzun süre beklemesinde saklıymış.
"Üzüm sirkesi, kuru ve yaş üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilen sirke çeşididir. Özellikle de çorbalarda, salatalarda ve turşu yapımında sıkça kullanılır. Üzüm sirkesi, hem iştah açıcı hem de hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
Sirke yapımında çürük meyve kullanırsanız, fermente işlemi engellenir ve sirkenin tadı bozulur. Sirke ananız yoksa, sirkenize eşlik etmesi için doğal pekmez ve bal kullanabilirsiniz.
Sirkeler için zeytinyağı, elma sirkesi, biberiye yağı nasıl kullanılır anlattık. Saçtaki sirke için nane yağı da etkilidir. Nane yağını da diğer yöntemler gibi uygulayarak sirkelerden kurtulabilirsiniz. Bunun yanında, ciltten ölü hücreleri temizleyen limon da sirke dökülmesinde etkilidir.
Yani elma sirkesi kaç gün sonra süzülür diye düşünüyorsanız en az 1 ay beklemeniz gerektiğini söyleyebiliriz. 30 ila 45 günlük bir süre içinde elma sirkesi oluşur.
-Şeker veya bal neden konulur? Sirkeyi kurarken içine koyduğumuz şeker veya bal (Avrupa'daki geleneksel sirke yapımı da bu şekilde) alkol fermantasyonunu hızlandırmak/doğal yolculuğa yardımcı olmak için faydalandığımız maddelerdir. Asetik asit fermantasyonuna geçince içinde şeker ya da bal kalmıyor içiniz rahat olsun.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Sirke Yapmanın İncelikleri
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
1.Taze meyve kullanımına dikkat etmeniz gerekir, çünkü sirkenin ana kaynağı meyve olacaktır, o nedenle onun doğal olması sirkemizin doğal olması için önemlidir. 2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Özetle, teknik olarak serin ve karanlık bir yerde şişesinde saklanan sirke 100 yıl sonra bile güvenle tüketilebilir.
Bu süre içinde elmalar dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Elmalar dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin. Bu süre meyvenin tatlığı ve bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uzayabilir.
Üzerinde beyaz bir tabaka (Sirke anası) yani halk arasında perlenme oluşacak normaldir. Sürenin sonunda bi kaba tülbent yardımıyla süzülür, üzümlerinde suyu sıkılır ve tuzu eklenerek karıştırılır. Kapağı kapalı şekilde karanlık ve serin bir yerde 50-60 gün boyunca bekletilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sirke yaparken ağzı kapatılır mı? Ağız kısmını tülbentle kapatın. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün boyunca günde 1 kez karıştırarak serin ve kuru bir ortamda sirkenizi bekletin. Elmaların dibe çöktüğünü göreceksiniz. 20 günün sonunda 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin.
Sirkenin asidik yapısı, onu kendi kendini koruyan bir kiler elyafı yapar. Bu da son kullanma tarihinin geçmediği anlamına gelir. 0-14 arasında değişen pH ölçeği, bir maddenin asitlik ve bazlık seviyesini gösterir. Elma sirkesinin ana bileşeni olan asetik asit, 2-3 arasındadır ve oldukça asidik bir pH'a sahiptir.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri