Öncelikle belirtmek isteriz ki sıklıkla ortaya atılan ve asla doğruluğu kanıtlanmamış olan uzun boylu iseniz uzun kısa boylu iseniz kısa kamışlar kullanmanız gerektiği tezi kesinlikle doğru değildir. Bir kamışın boyu hedeflenen av ve avlanılan alanla alakalıdır.
İyi Kamış Nasıl Anlaşılır? İyi kamış genel olarak hem tuzlu hem de tatlı su da işlev görmelidir. Kamış esnekliği iyi olmalıdır ve aynı zamanda da dayanıklı olmalıdır. Her kamış her balık avında iyi performans göstermeyebilir.
Olta kamışını seçerken karbon, esnek ve hafif kamışlar tercih edilmelidir. Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Nerede olta atacağınızı belirlemeniz olta kamışı seçiminizi etkileyecektir. Balık avlamak için yol kat edecekseniz portatif seçeneklere bakmalısınız. Bir tekneye sahipseniz tek parça halindeki olta kamışları tercih edebilirsiniz. Açık denizlerde kullanılacak olta kamışları yüksek mukavemete sahip olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
En İyi ve Kaliteli Olta Kamışı Markaları
En iyi olta kamışı markaları Okuma, Lineaeffe, Savage Gear, DAM, Ron Thompson gibi kendi ürünlerini geliştiren ve üreten global markalardır. Bu markalar, yüksek standartlarda geliştirdikleri kamışlarını hem test cihazlarıyla hem de sahada test ederler.
Olta kamışları farklı boyutlarda sunulur ve tatlı suda, tuzlu suda veya her ikisinde birden kullanılabilen modellere sahiptir. 210 cm, 240 cm ve 270 cm gibi farklı uzunluklardaki spin kamışları, av yapacağınız bölgeye göre seçilebilir. Genellikle 2.70 metre uzunluğundaki kamışlar tercih edilir.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Farklı farklı uzunluklara sahip olta kamışı çeşitleri bulunmaktadır. Olta kamışında uzunluk nereden balık tutacağınıza göre değişir. Eğer kıyıdan balık tutacaksanız daha uzun olta kamışı tercihi yaparken, tekneden balık tutanlar balığın hareketlerini kontrol amaçlı daha kısa olta kamışı tercihinde bulunabilirler.
Ultra Hafif (UL) Kamışlar, İstavrit, İskorpit, Mırmır, Benekli Alabalık, Perch gibi küçük balıkları yakalamak için uygundur. Ağır (H) kamışlar ise genellikle derin deniz de Torik, Orkinos, Kofana, Sinarit gibi büyük ve mücadeleci balıklar için idealdir.
Bunun yanı sıra spin olta kamışları ince yapılarına rağmen en sağlam olta kamışı olarak bilinmektedirler. Örneğin tuzlu su avında kıyıdan trofe levrek avlayabilirken, tatlı su avında çok iri boyuttaki turna balıklarını kolaylıkla kıyıya çekebilirsin.
Grafit - Karbon Olta kamışları, fiyat olarak diğer kamışlara göre daha yukarıdadır. Karbon materyalden yapılmaları sebebiyle hafif ve sağlamlardır. Karbon, kaldırma gücü olarak fiber malzemeye göre daha iyidir.
Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 10 ila 45 Gram arası (10-30 / 10-40 / 8-35 / 15-45)atar değerlerine sahip MH (Medium Heavy) ve H (Heavy) değerlerinde sert kamışları tercih edebiliriz.
Parçalı kamışların performansı teleskopiklere nazaran çok daha yüksek. Fakat 30-40 tl ye iyi bir parçalı kamış alıcağınızı düşünmüyorum,ama işinizi görebilecek teleskopik kamış almanız mümkündür.Bütcenizi biraz arttırıp parçalı kamış bakmanızı arttıramıyorsanız teleskopik tercih etmenizi öneririm.
Kıyıdan yapılan spin avında daha kısa kamışlar tercih edilebilirken tekne üzerinden yapılan avlarda daha uzun kamışlar kullanılabilir. Kıyıdan av yaparken 180-240 cm arası kamışlar uygun olabilirken tekne üzerinde ise 240-300 cm arası kamışlar tercih edilebilir. Spin kamış 270 bu gruptadır.
Atar değeri ise, olta kamışının atılma aşamasında üzerinde mevcut olan yemin ve kurşunun olması gerektiği ağırlığı belirleyen bir özelliktir. Minimum ve maksimum değerlerde belirtilmektedir. Çeker ise, olta kamışının sağlam ve güçlü şekilde çekebileceği ağırlık oranını ortaya koyar.
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Surf Kamış Nedir? Sörf Kamış, adını olta düzeneklerini kıyıya yaklaşan dalgaların kırılmaya başladığı noktaya ulaştırmayı hedefleyen bir balık avı disiplini olan Surf Casting ya da Surf Fishing avcılığından alır.
Surf Balıkçılığı Nedir? Surf casting balık avı; kıyıdan yapılan, uzun ve ağır takımların yardımıyla uzağa atılan takımla balık tutulan bir av tekniğidir. Özellikle zorlu meralarda veya meranın daha orta kısımlarında bulunan balıkları yakalamak için birçok balıkçı tarafından tercih edilen bir tekniktir.
Aktif karbon filtrelerin ömrü yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Surf olta avlanmanın yapıldığı meraya göre 3 metreden 6 metreye kadar atılır. Surf kamış parçalı mı teleskopik mi? Surf kamışı parçalı ve teleskopik olarak ayrılır. Tatlı su ve göller için parçalı olta kamışı tercih edilirken; amatör surf balık avı için teleskopik kamış daha uygundur.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır. Gece hangi saatlerde balık tutulur? Gece saatlerinde balık tutmak isteyenler için en ideal saat 04:00 ila 09:00 aralığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri