Dişlerde siyah lekelenmenin en belirgin nedeni kötü ağız hijyenidir. Plak ve şekerli gıdalardan gelen asitlerin dişlerinizin koruyucu mine kaplamasına zarar verebilir. Bu, tedavi edilmediği takdirde dişe siyah veya kahverengi bir görünüm verebilecek diş çürümesine ve oyuklara neden olur.
Lekelere karşı kullanılabilecek ilk akla gelen yöntem karbonattır. Diş fırçasına bir miktar karbonat dökerek dişlerinizi fırçalayın. Sonrasında tekrar diş macununuz ile fırçalayın. Bu işlemi haftada iki kez tekrarlayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Erişkin Dişlerindeki Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri
Dişte siyah leke oluşmasının en önemli ve en sık nedeni diş çürüğüdür. Bunun haricinde şeker içeriği yüksek gıdaları aşırı tüketmek ve sonrasında doğru ağız temizliği yapmamak hem çürüklere hem de kararmaya neden olabilir. Bu kararlamalar oldukça sıkıntı vericidir.
Bu siyah lekeler (diş taşları) yalnızca dental hijyenist ve diş hekimi uzmanları tarafından temizlenebilir ve iyi ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri bunların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Diş minesini temizleme: Diş bakımı yaparken lekeli olan dişler için ayrıca diş fırçalama yapılmalıdır. Diş macunlarının çoğu florür içerir. Florür içeren diş macunlarının tercih edilmesi diş yüzeyinde meydana gelen lekelenmeleri azaltacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Diş minesindeki erozyonlar çok fazla değilse dişleri koruma için diş yapıştırma tedavilerine başvurulabilir. Erozyonlar çok fazla ise başvurulacak tedavi yöntemleri arasında porselen, veneer ve kuron tedavileri yer almaktadır.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Ev tipi diş temizliği fiyatı 1000 TL – 1500 TL arasında değişirken; lazerle diş temizliği fiyatları ise 1400 TL ila 2000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
Ağız içinde dişlerde oluşan siyah lekelenmeler başta fark edilemeyebilir. Bu lekelenmeler gelişme ve yayılma kat ettikçe çürüme oluşumu gösterecektir. Çürümelerin önüne geçmek için periyodik şekilde diş muayenelerini yaptırmanız gerekir. Çürük aşamasına gelmeyen diş lekelenmelerinde ise temizleme işlemi yapılabilir.
Vücudun ürettiği sıvıların (kan, tükürük) çökelmesiyle birlikte oluşan kimyasal renk değişiminde ise renk sarıdan koyu kahverengiye hatta siyaha kadar dönüşebilmektedir. Bu tip renklenmelerin başlıca sebebi ağız iltihabından kaynaklı diş eti kanamaları olarak gösterilebilir.
Diş lekesi temizleme evde nasıl yapılır diyorsanız, limonu ve karbonatı karıştırmanız önerilir. Yapmanız gereken 1 çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atmak. Ardından üzerine limon sıkmalısınız. Karışımda köpükler oluşana kadar karıştırdıktan sonra fırçanıza karışımdan bir miktar sürmelisiniz.
Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Beyazlatma kalıcı bir işlemdir.
Bir çok hijyen, estetik uygulaması gibi; fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında ZARARLIDIR. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir.
Karbonat, elma sirkesi ve tuz karışımı ile dişleri beyazlatmak mümkündür. Bardak içine; 1 çay kaşığı elma sirkesi, yarım çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek karışımı hazır hale getirebilirsiniz. Diş macunu olarak bu karışımı hafta bir defa kullanmanız yeterlidir.
Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılı güncel fiyatı; lazer tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılır ve Ev tipi diş beyazlatma yönteminde 1500 TL ile 2500 TL fiyat aralığındayken, ev tipi jel sürülen diş beyazlatma yönteminde Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları 2500 TL ile 3500 TL fiyat aralığındadır.
Devlet hastanelerinde diş beyazlatma işleminin ücreti merak edilen bir konudur. Ancak, diş beyazlatma işlemi, kozmetik bir işlem olduğu için devlet hastanelerinde karşılanmamaktadır. Devlet hastaneleri, genellikle acil ve temel sağlık hizmetlerine odaklanmaktadır.
Devlet hastanelerinde yapılan diş beyazlatma tedavisi tamamen estetik amaçlı ise diş beyazlatma ücreti karşılanmamaktadır. Doktorunuz tarafından yapısal bozukluk raporları ile devlet hastanesi diş beyazlatma ücreti karşılanabilir.
KARBONAT VE TUZLA FIRÇALAMAK BEYAZLATIR: Karbonat ve tuz, büyük granüllü olduğu için dişin doğal yapısını zamanla bozup daha çok renkleşmelere neden olabilir. Bu nedenle özellikle uzun süre karbonat ve tuzla dişler fırçalanmamalıdır.
Çok fazla kahve ve çay içmek, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediğinde dişlerde leke oluşumuna sebep olurlar. Dişteki kahverengi lekeler bazen diş eti çizgisi boyunca takip ederken bazen ince çizgiler olarak da görülür. Özellikle tütün kullanımı hem sararmaya hem de lekelere neden olmaktadır.
Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer? Beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir ve yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az iki hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.
Dentin, diş minesi kadar sert veya koruyucu değildir, dolayısıyla açığa çıktığında ağız bakterileri ve plak, dişe zarar vermeye başlayabilir. Çürüme devam ederse dişin pulpası tehlikeye girebilir, bu da ciddi durumlarda dişin çekilmesiyle sonuçlanabilir.
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri