Kız ya da erkek olsun çocukların bebeklik döneminden itibaren saçlarının sürekli kısa kesilmesinin vücut gelişimine hiçbir katkısının olmadığını ifade eden Topaloğlu, ''Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor'' dedi.
Saçın maksimum uzunluğuna ulaşmasına izin verildiğinde fosfor, kalsiyum ve D vitamini üretilir ve beynin üst kısmındaki iki kanaldan lenf sıvısına ve son olarak beyin omurilik sıvısına girer. Bu iyonik değişim, hafızayı daha verimli hale getirir ve fiziksel enerjiyi ve dayanıklılığı arttırır, metanet sağlar.
Onlara göre uzun saçlar bireylerin spiritüel enerjileri ile alakalıdır. Kundalini geleneğinde de uzun saç yaşam enerjisi açısından önemlidir. Saçların çevreden gelen spiritüel enerjiyi tuttuğuna inanılır. Saç uzatmak da bu geleneğe göre spiritüel enerjiyi çoğaltır.
Erkeklerde saç uzatmanın dökülmeyi artırdığına dair bir kanıt yoktur. Normal koşullarda saç uzatmak, dökülmeye sebep olmaz. Ancak saçı hızlı uzatmak için kimyasal içerikli malzeme kullanılması dökülme gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Saçın doğal yapısında “keratin” denilen bir protein vardır ve vücudumuz, bu proteinin üretimi için hiçbir vitamine gerek duymaz. Bu nedenle, diyebiliriz ki; uzun saç veya saç uzatmak çocukların gelişimlerinde olumsuz bir rol oynamaz. Saç yapısı genetiktir.
İlgili 42 soru bulundu
Dolayısıyla saç uzatmanın ilk gereksiniminin sağlıklı bir hayat tarzı olduğu söylenebilir. Saç uzatmak için kafa derisinin iyiliğine ya da besin dengesine dikkat etmenin sağlık açısından sakıncası olmayacaktır.
Saç kesimi ne sıklıkla yapılmalı? Öncelikle saçın ayda bir santim uzadığını düşünürsek; formda olmasını istediğimiz modelimizin iki veya üç ay içinde kesim yapılması sağlıklı olur. Kadınlarda, eğer uzun bir saç ise; dört ayda bir, iki santim kesmek önerilir. Erkekler de ise; ayda bir uygundur.
Kendine özgü çekicilik:
Uzun saç modellerinin her türlüsü dişiliği öne çıkaran bir çekiciliği de üzerinde barındırıyor. Aslında kadınlığın en doğal hali belki de uzun saçtır. Uzun ve parlak saçlar genel görünümünüze ışıltı katar daha parıltılı ve kadınsı görünmenizi sağlar.
Erkeklerde saçın uzunluğunun saç dökülmesine etkisi bilim insanları tarafından da araştırılmıştır. Saçını uzatan erkeklerin saç dökülmesi ile ilişkisi doğrudan saptanmamıştır. Bir başka deyişle erkeklerde saç uzatma ile saçın dökülmesi arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.
Erkeklerin saç uzatması ne sünnettir ne de mekruhtur; mübahtır ve ibadet değeri yoktur. Ancak saç temiz ve bakımlı olmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) birçok saç şekli uygulamıştır. Saçını uzattığı da kısalttığı da olmuştur.
Bu bilgiler ışığında saçın uzatılması veya kesilmesi; gelişim ve güç konusunda her hangi bir etkisi olmayacaktır.
Eski bir Türk inanışı olan Şamanizm'de uzun saçın büyüsel bir güce sahip olduğu düşünülürdü bu yüzden şamanların saçlarını uzatmaları gerekirdi. Uygurlarda ister erkek olsun ister kadın uzun ve gür saçlar Uygur halkının güzellik sembolü olmuştur.
Saçların sertleşmesinin en önemli nedeni kuruması ve yıpranmasıdır. Kuruyan saçlar, nemini kaybettiği için sertleşmeye başlar. Saçların sertleşmesinin diğer sebepleri ise kireçli suyla saçları yıkamak, yanlış saç bakım ürünleri kullanmak ve saç şekillendiricileri saçlardan temizlememek gibi dış etkenlerdir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar.
Uzun saç modelleri yüzü daha uzun göstererek olduğunuzdan daha zayıf görünmenize yardımcı olur. Asimetirk bob kesim (arkası kısa öne doğru uzun) saçlar, yüzünüzü daha ince gösterir. Toplu bir yüzünüz varsa, asimetrik bob kesim ile daha ince gözükebilirsiniz.
* Bir saç teli, günde yaklasik olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yilda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardir ve ancak 7 yilda uzar.
Saçı uzatmak sağlıklı bir biçimde gerçekleştiriliyorsa saç dökülmesini artırmaz.
Saçlar günde 1/3 mm (ayda yaklaşık 1cm) kadar uzamakta ve günde dökülen saç miktarı 100 tel civarında olmaktadır. Elbette saça doğru bir bakım uygulayarak ve olumsuz faktörlerin etkilerini ortadan kaldırarak bu uzama hızını artırabilirsiniz.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Uzun saçların oval, yuvarlak, üçgen veya köşeli her yüz şekli için uygun olduğu söyleniyor. Uzun saçların kişiye yakışması yüz şeklinden çok kilo, boy ve yaşla bağlantılı… Bununla birlikte eğer yüzünüzde saklamayı arzu ettiğiniz bir iz veya yara varsa belki uzun saçı tercih etmelisiniz.
Katlı ve kısa saç modelleri seni olduğunda daha genç gösterir. Çünkü boynu ve omuzları açıkta bırakan modeller seni daha canlı ve enerjik gösterecektir.
Çin'de yaşayan Xie Qiuping'e 5 metre 627 santimetre uzunluğuna sahip saçları ile 8 Mayıs 2004'te "Dünyadaki en uzun saçlara sahip kadın" unvanı verilmişti.
Kısa, düz saçlar ortalama 3 hafta ila 1 ay arasında, kısa, kıvırcık saçlar 3 haftada bir eğer saç uzunsa süreç 2 ila 4 ay arasında değişebilir.
Saç ayda ne kadar uzar erkeklerin de merak ettiği bir sorudur. Erkeklerde saç uzama hızı, aylık olarak yaklaşık 1-1.5 cm arasında değişebilir. Bu süre; kişisel sağlık durumuna, genetik yapıya ve yaşam tarzına bağlı olarak da farklılık gösterebilir.
Ancak yavaş uzayan aynı derecede güçlü kökler için Azalan Kambur, yani yeni ay döngüsünün son 5 günü saç kesilmelidir. Genel olarak; yeni ayda, ayın 9'u, 15'i ve 23'ü gibi günlerde ise saç kesimi yapılması önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri