Hemoroidi olanlar tuvalette uzun süre oturmaktan kaçınmalıdır. Uzun süre oturmak hemoroide neden olabilir, bu nedenle mümkünse uzun süre oturmamaya özen gösterilmelidir. Stres, her hastalıkta olduğu gibi hemoroit hastalarında da hastalığı şiddetlendirebilir. Uykusuzluk, yorgunluk var olan şikayetleri artırabilir.
Genellikle ileri yaş, ishal, gebelik, uzun süreli oturma, dışkı sırasında zorlanma veya ıkınma, kronik kabızlık, kalça bölgesinde oluşan tümörler ve kan sulandırıcı tedavi kullanan kişilerde hemoroid hastalığı daha sık görülür.
Ağrı durumuna göre, yaklaşık bir hafta süre ile günde, 3 ila 6 kez 20 - 30 dk. ılık suya oturmalı ve daima ılık su ile taharetlenmeli ve ardından, sıcak su torbası üzerine oturmalı. Böylece ağrı, ödem, şişlik ve iltihabi görüntü bir hayli geriler.
Makatta ve dışkıda parlak kırmızı kan, makatta şişlik, kaşıntı, akıntı hissi basurun yani hemoroidin belirtilerindendir. Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesine, kabızlığın giderilmesine, bol lifli gıdaların tüketilmesine ve sıcak duş uygulamasına başvurulur.
İlgili 15 soru bulundu
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Basur düzenli beslenme ve egzersiz ile kendiliğinden geçebilir. Bunun yanı sıra ilerleyen boyutlarda ise mutlaka doktor kontrolü ve düzenli bir tedavi programı da takip edilmelidir.
Hemoroidi olanlar tuvalette uzun süre oturmaktan kaçınmalıdır. Uzun süre oturmak hemoroide neden olabilir, bu nedenle mümkünse uzun süre oturmamaya özen gösterilmelidir. Stres, her hastalıkta olduğu gibi hemoroit hastalarında da hastalığı şiddetlendirebilir. Uykusuzluk, yorgunluk var olan şikayetleri artırabilir.
3-Egzersiz Yapmak
Bağırsak fonksiyonlarının uyarılması için yapılan tempolu egzersizler bu organın hareketini düzenler ve kabızlık riskini ortadan kaldırır. Bunun için günlük olarak 20 ile 30 dakika arasında süren yürüyüşler tavsiye edilir.
TERCİHİNİZ OTURMAK DEĞİL, YÜRÜMEK OLSUN
Hareketsiz bir yaşantı birçok sağlık problemine yol açabildiği gibi elbette makat hastalıklarının oluşumunda da kötü adam rolünü üstleniyor. Tuvalette 5 dakikadan fazla kalmanın yanı sıra uzun süre oturmak da basur rahatsızlığının oluşumunda oldukça etkili.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Hemoroid kendi içinde evrelere ayrılan ve ilk evresinden son evresine kadar mutlaka müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Hastalığın ilk evresinde bir iyileşme kat edilmez ise hastalık bir sonraki evreye geçer ve geri dönüşü olmayan bir yola girebilir.
Hemoroid düşmanı sayılabilecek pek çok besin bulunmaktadır. Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir: - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Hemoroid tedavisi sonrası tam olarak iyileşme süreci yedi-on gün aralığında olmaktadır. Hasta hemoroid ameliyatından sonra aynı gün ayağa kalabilmekte, kısa süre sonra normal hayatına dönebilmektedir.
Hastaların cevabını en çok merak ettiği 'Hemoroid, ameliyattan sonra tekrarlar mı?' sorusunun cevabını Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Ertan Beyatlı verdi. Halk arasında basur, mayasıl olarak da bilinen hemoroid uzun yıllardır bilinen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Kanama ve ağrıların düşük seviyede olduğu vakalarda yaşam tarzında yapılan değişiklikler basurun kendiliğinden geçmesini sağlamaktadır. Bu dönemde hemoroidin belirtilerini artıran kabızlığın yaşanmaması da önemli noktalardan biridir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Yürüme, koşma, bisiklete binme vb gibi tüm egzersizler, yani aktif bir hayat tarzı, bağırsak hareketleri üzerinde olumlu etki ederek, kabızlığı önler. Böylece, Hemoroid oluşumuna neden olan mekanizma engellenmiş olur.
İç ve dış kas arasındaki bu uyum bozulduğunda, ki stres, sıkıntı, üzüntü buna sebep olur, kişi kabız olmasa da ıkınarak, zorlanarak büyük abdest yapar. Bu ıkınma ve zorlanma sonucu meydana gelen basınç artışı buradaki damarların şişmesine neden olur ve hemoroid gelişir.
Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir. Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Anal kanalda bulunan toplardamarlar hemoroid olarak tanımlanır. Toplardamarların genişlemesi ya da şişmesiyle birlikte kişide kanama, ağrı ve / veya kaşıntı gibi belirtilere yol açar. 20 yaşından önce nadiren görülen hastalık çoğunlukla 45 ila 65 yaş arasındaki kişilerde görülür.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri