Uzun yolda lastik havaları bir miktar yükseltilir.. bu doğru..Çünkü yaz da olsa kışda olsa yürüyen lastik ısınır ve yumuşar.. Uzun yolda yeri geliyor çukurlardan 100 km ile geçiyorsunuz. Aracın stabil hızda devamı ve kontrolu kaybetmemek için güvenli bir yol.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Lastik basıncı, var ise yedek lastikler olmak üzere her 14 günde bir kez kontrol edilerek ayarlanmalıdır.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir. Aracın ağırlığı, araç içindeki kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi detaylara göre bu değerler birkaç Psi daha fazla olabilir.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
Fakat basınç, lastikler sıcakken kontrol edilirse, araç üreticisi tarafından önerilen basınca 0,3 bar (4,35 PSI) ekleyin. Daha sonra lastikler soğukken basınç kontrol edilmeli ve yeniden ayarlanmalıdır.
Asfalt kotuyse cok bisey yapmaniza gerek yok sogukken ne bastiysaniz aynen devam. Mesela soğuk lastiğe 25 psi bastığımızda lastik ısındığı zaman o basınç 30'a çıkıyorsa demek ki sıcak lastiğe basmak zorunda kaldığımızda 30 psi basmalıyız. Böylece lastik soğuduğu zaman basınç 25'e düşer.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Basit fiziksel bir olay olan lastik ısınması, yaz aylarında yolda kalmanıza sebebiyet verecek. Bundan dolayı basınç artışını dengelemek için lastiklerinizin havasını manuel olarak dışarı vererek ısıyı aldatabileceğinizi düşünüyorsanız, tekrar düşünün.
Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur. Ancak lastik basınç ayarlaması yaparken, aracın ağırlığı, araç içerisinde bulunan kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi etkenler basınçta oynamalara neden olabilir.
Çünkü sıcak hava lastik basıncının yükselmesine neden olur. Lastik basıncı yükseldiğinde lastikler daha hızlı aşınır. Ayrıca karbondioksit salınımı ve yakıt tüketimi artar. Isınmadan dolayı yükselen basıncı azaltmak için lastik havasının boşaltılması yanlış bir uygulamadır.
Tekerlek çapın büyüdükçe elbet hız da artacak.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur.
Belirtilenin altında 10 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aracınızda %3 daha fazla yakıt tüketimine ve %45 daha fazla aşınmaya neden olabilir.
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
Her 10°C'deki sıcaklık düşüşünde hava basıncının 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar azaldığını unutmayın. Çivili kış lastikleri de düzenli bakım gerektirir. Lastik basıncı izleme sistemi olsa bile, hava basıncınızı düzenli olarak kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri