Stresin her şeyi tüketen gücü, sizi başka hiçbir şey hakkında düşünemez hale getirebilir. Bu, yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz veya stres yaşarken tamamen yemek yemeyi unutabilir ve kilo kaybına neden olabilirsiniz.
Ağlayan kişiler genel olarak değerlendirildiği zaman kilo kaybettikleri görülür. Bu durum kişilerin ağlayınca mutsuz olmalarından kaynaklanır. Mutsuz olan kişiler yemek yemeyi akıllarına getirmezler. Zamanla azalan yemek yeme alışkanlığı kişide kilo kaybına yol açacaktır.
Bazı insanlar stresliyken, yemek yemeği unutabilirler veya ara öğünlerini atlayabilirler. Bu durumda değişen kan şekeri kişide ruhsal dalgalanmalara ve sağlıksız kilo kaybına sebep olur. Gün boyunca sağlıklı ve küçük öğünler tüketmek daha iyi bir seçimdir. Sonuç olarak kendinizi daha az stresli hissedebilirsiniz.
İlk akla gelen kanser hastalığı ve hipertiroidi olmakla birlikte, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar da kilo kaybının önemli nedenleri arasındadır.
Kaygı insani durumun doğal bir parçasıdır ve tehlike tarafından harekete geçirilen biyolojik uyarı sistemi olarak görev yapar. —Düşük düzeyde anksiyete, olumsuz koşullarla başa çıkmamız için gereklidir de; fakat yüksek anksiyete düzeyi, kişiyi zayıflatır ve günlük yaşamını açıkça etkiler.
İlgili 30 soru bulundu
Stres genel olarak kilo verdirir. Çünkü stres yaşayan kişi gün geçtikçe iştahsız olur ve hayattan kopmaya başlar. Bunun neticesinde kişideki kilo kaybı giderek artar. Ancak bazı kişilerde bu durum tam tersidir.
Peki, düşünmekle kilo verilir mi? Albany Üniversitesi Psikoloji ve Davranışsal Nörobilim Yardımcı Doçent Ewan McNay'e göre cevap koca bir “Evet”. McNay, beynin, sadece şeker glikozu ile çalıştığını, yoğun tempolarda daha fazla glikoza ihtiyaç duyduğunu ve çok fazla enerji harcayarak kalori yaktığını söylüyor.
Kilo kaybının en önemli nedenleri arasında ilk akla gelen rahatsızlık kanser hastalığıdır. Hipertiroidi, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması ise diğer kilo kaybındaki faktörlerdendir.
Hızlı kilo vermenin zararları arasında en büyük riski taşıyan organ; kalptir. Bu nedenle bu diyetlerin uygulanması kalp krizi riskini arttırır. Bu da ani ölümlere zemin hazırlayabilir anlamına gelir. Uzun zaman düşük kalorili diyete maruz kalan vücut, aç kalarak kas kaybetmeye başlar.
Kortizol metabolizmayı hızlandırır ancak kişinin acıkmasına sebep olur. Yani stresin metabolizmaya etkisi daha fazla kalori yakarken, buna karşılık daha çok yeme isteği şeklinde olabilir. Eğer stresliyseniz ve bu kilo almanıza ya da vermenize yol açıyorsa, doktorunuzla stres yönetimi üzerine konuşmanız önerilir.
Feyza Bayraktar, psikolojik problemler ve yeme bozukluklarının da kilo almaya zemin hazırlayan nedenler arasında olduğunu söyledi. Psikolojik etkenlerin kilo verme sürecinde de önemli rol oynadığını ve kilo vermeyi zorlaştırdığını aktaran Dr.
Kan numunesi ile yapılan kortizol testi, numunenin sabah saatlerinde hastanın aç karna alınması ile yapılan bir testtir. Bu kan testi sayesinde hastada var olan ancak belirti göstermeyen birçok hastalığın teşhisi yapılabileceği gibi aynı zamanda gelecek dönemde çıkabilecek hastalıkların da teşhisi mümkündür.
Çünkü kilo alma problemi Dahiliye Bölümü üzerinden bakılır. Bununla beraber yönlendirme eşliğinde psikiyatri bölümü kapsamında da gerekli çözüm yöntemleri ele alınabilir. Sonuç olarak kişinin alacağı tedavi ile beraber kilo alma problemi ortadan kaldırılır.
Stresin her şeyi tüketen gücü, sizi başka hiçbir şey hakkında düşünemez hale getirebilir. Bu, yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir. Kendinizi aç hissetmeyebilirsiniz veya stres yaşarken tamamen yemek yemeyi unutabilir ve kilo kaybına neden olabilirsiniz.
Hücre Metabolizması (Cell Metabolism) adlı tıp dergisinde Salı günü yayımlanan araştırmaya göre kronik stres yeni yağ hücrelerinin oluşmasına neden oluyor. Sürekli stresli olduğumuz zaman salgılanan glükokortikoid adlı hormon, belli tipte hücrelerin yağ hücresine dönüşmesine, bu da kilo almamıza yol açabiliyor.
Acı biberin içinde bulunan maddeler nedeniyle, diyet yapmasanız da düzenli acı biber tüketmeniz halinde zayıflamaya yardımcı olacaktır. Yağ yakımını arttıran ve iştahsızlığa neden olan acı biber, bu bakımdan kilo vermeye yardımcıdır.
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. %10'luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır.
Sağlıklı bir bireyde haftalık 500 gr ile 1 kilo arasındaki kayıplar ideal kabul ediliyor fakat bu durum kilo fazlalığına göre de değişkenlik gösterebiliyor. Kilo fazlalığı yüksek olan bireylerde haftalık 2-3 kilo gibi kayıplarda normal karşılanabiliyor.
Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
Ayrıca insülin direnciyle de doğrudan bağlantılı olan D vitamini, eksikliği ile birlikte aşırı yemek tüketimine ve açlık hissine yol açıyor. Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor.
Kanserde kaşeksi %5 üzerinde kilo kaybı veya vücut kitle indeksi <20 kg/m2 veya iskelet kas kaybı olan hastalarda %2 üzeri kilo kaybı olarak tarif edilir. Kanserde bazal enerji harcamasındaki artış ve iskelet kası kaybı önemlidir.
Ülser ve Kilo Kaybı
Ülser hastalığı midenin mide asidi sebebiyle doku kaybına uğraması olarak açıklanabilir. Bu durumda hasta midesinde yanma gibi şikayetler içerisinde bulunur ve yemek yerken acı çektiği için yemek yemekten uzaklaşır. Bulantı, kusma ve kilo kaybı da buna bağlı olarak bu hastalığa eşlik eder.
Vücudunuz dinlendiği zaman, enerjinizin yaklaşık yüzde 10'dan 20'ye kadarı beyniniz tarafından kullanılır. Hakkında düşündüğünüz zaman pek fazla değildir. Bu süre boyunca, dakikada bir kalorinin yaklaşık 5'te birini (0.2 kalori) kullanırsınız.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
Günlük yaşamında hiç egzersiz yapmayan ya da çok fazla hareket etmeyen bir insanın günlük yakacağı kalori miktarı 2000 ila 2500 arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri