Vade bitimi, işlemin tam olarak kapatılacağı zamandır.
Hukuki ve teknik anlamda vade ya da ecel ise, bir borcun ifa zamanını, ödeme gününü, yani verilen mehilin son gününü ifade eder. Bu anlamda 'bir borcun vadesi' denildiğinde, borcun ödenebileceği son gün ifade edilir. (Örn: 'Bu borcun vadesi geldi. ') Borcun vadesi uzadıkça genellikle faiz de artmaktadır.
Vade TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi için tanınan süre, mühlet, mehil.
Vade, para borcunun muaccel olması için geçmesi gereken süre, bir başka deyişle muaccel olduğu gündür.
Türkçe'de kullanılan vade (va'de) kelimesinin Arapça karşılığı eceldir. Sözlükte “borç; herhangi bir şey için belirlenen vakit, ölüm vakti, mühlet” gibi anlamlara gelen ecel, “bir yükümlülüğün ifa edileceği zaman veya ifa için belirlenen süre” anlamında bir fıkıh terimidir.
İlgili 33 soru bulundu
Vade farkı ise borcun vadesinde ödenmediği tarihten itibaren başlamaktadır. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına göre vade farkı, mal bedelinin geç ödenmesi nedeniyle borçluya tanınan vade nedeniyle satış bedeline yapılan ilave olup, vade farkı ile birlikte satış bedeli oluşmaktadır.
Vade, kredilerin geri ödemesinde tanınan süre anlamına gelmektedir. Bankalar, mevduat hesabında vade uzadıkça daha fazla faiz oranı yansıtırlar. Günlük, 32 gün, 3 ay, 1 yıl veya daha uzun sürelerde bankaların belirledikleri faiz oranları kullanılır.
Vade kavramı finansal olarak ise bir borcun ödenmesi veya belirli bir miktardaki paranın her ay getireceği faiz anlamında kullanılır. Bankalar tarafından müşterilere özel bir hizmet olarak sunulan vadeli hesap seçeneği ile bankada bulunan paranın üzerine her ay belirli bir oranda para faiz olarak yansıtılır.
Borcun ödenmesi için tarafınıza verilen süreye de vade adı verilir. Finansal açıdan bakıldığında vade değeri, belirli miktardaki paranın süre sonunda getireceği tutar anlamını taşır. Bankalar tarafından hizmete sunulan vadeli hesapta bekletilen paranın üzerine her ay belirli oranda faiz eklenir.
Örneğin bir malın peşin alınması halinde ödenecek miktarla, taksitle alınması durumunda ödenecek miktar arasında fark olabilir. Aradaki bu fark ise vade farkı olarak adlandırılır.
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve faiz getirisi elde edemezsiniz. Örneğin bir yıllık açılan bir vadeli mevduat hesabından bir yıl bitmeden para çekerseniz, faiz kazancınız olmaz.
Vade süresi uzadıkça faiz oranı, dolayısıyla da sağladığı getiri artar. Vadeli hesapta bulunan ana para miktarı ne kadar artarsa faiz kazancı da o kadar fazla olur. Vadeli mevduat hesabı üzerinden, yatırım yapılan süre ile beraber faiz getirisi hesaplanarak stopaj kesintisi yapılmaktadır.
Eğer bir firma herkese aynı 60 gün vadeyi veriyorsa, o 60 gün içinde önceki 60 gün içinde yapmadığı bir şeyi yapıyor olmalı.
Vade Sonu Her vade ayının son iş günü. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda vade sonu ve son işlem günü bir önceki iş günüdür. Vade Sonu Her vade ayının son iş günü.
24 Ay Vade Ne Demek? 24 ay vade, çeşitli sebeplerle alınan banka kredisinin 24 ay içerisinde taksitler halinde ödenmesi anlamına gelir.
Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsıli, el-İhtiyar, II, 15, 18). Vadeli satıştan doğan borç, anlaşmaya bağlı olarak vadesi geldiğinde tek seferde yahut taksitli olarak ödenebilir.
Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.
Vadeli hesaplardan vade süresi boyunca para çekilemez; vade dolduğunda müşterinin onayı varsa vade yenilenir veya para hesaptan çekilebilir. Süresi dolmadan para çekilmek istendiğinde vade bozulmuş olur ve faiz kazancı ortadan kalkar. Vadeli hesap, şirketler için risksiz yatırım araçlarıdır.
12 Ay Vade Ne Demek? Bankalar tüketicilere kısa, orta ve uzun vade imkânları sunar. 5 yıldan uzun olan vadeler uzun, 12-60 ay arası olanlar orta ve 12 aya kadar olan vadeler de kısa olarak adlandırılır. 12 ay vade imkânı ödenmesi en kolay olan ihtiyaç kredisi olarak bilinmektedir.
Vade Bekletmeyen Mevduat Hesabı ile vade sonunu beklemeden paranızı çekin, hesabınızda kalan tutar üzerinden faiz getirisi kazanmaya devam edin. İşCep, İnternet Şube ve Şubelerimizden hesap açılabilir. Hesabın vade süresi 32-365 gün aralığında olabilir.
Bir işin yapılması için tanınan sürenin sonunun denk geldiği gündür.
Her borç için ifa zamanı mutlaka vardır, vade ise tarafların belirlediği bir ifa zamanıdır. Borcun ifası için vade kararlaştırılması, borcun doğumu anı ile ifa zamanının birbirinden ayrılması anlamına gelir.
Vadeli Türk Lirası Mevduat Hesabınız; vade bitiminde aksine bir talimat vermediğiniz sürece, otomatik olarak bir önceki vade süresi kadar yenilenir.
Orta vadeli mevduatlar olarak bilinen aylık vadeli mevduat hesapları, hesabınızdaki paranın 32 gün boyunca değerlendirilmesini ve faizi ile birlikte anaparaya eklenerek birikiminizin büyümesini sağlayan hesaplardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri