Investing.com - Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vadesiz mevduatın dinen uygun olmadığını söyledi. Vatandaştan gelen soruları yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu, zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz hesapta tutulmasının dine uygun olmadığını belirtti.
Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir. Ancak, vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
Vadesiz hesaplarda bulunan paralara, vadeli hesaplarda olduğu gibi faiz işletilmediği için vadesiz hesap para biriktirme amacına uygun bir hesap türü değildir.
Vadesiz hesap nedir? Faiz getirisi olmayan temel bir hesap olma niteliği taşıyan vadesiz mevduat hesabı ve belirli bir süre sonunda faiz kazandıran vadeli mevduat hesabı, banka müşterileri tarafından sıklıkla kullanılan hesaplar arasında yer alır.
İlgili 18 soru bulundu
Vadesiz Hesap Kullanmanın Faydaları Nelerdir? ATM'lerden 24 saat nakit çekebilirken alışverişlerinizde nakit taşımaya gerek kalmadan banka kartınızı kullanabilirsiniz. Faturalarınız ve kredi kartlarınız için otomatik ödeme talimatı ve kira, aidat vb. ödemeleriniz için düzenli ödeme talimatı verebilirsiniz.
Vadesiz hesap nedir? Vadesiz TL Hesabı, havale/EFT, kart ödemeleri, düzenli ödemeler, para çekme veya yatırma gibi tüm bankacılık işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirebileceğiniz, Türk lirası cinsinden bir vadesiz mevduat hesabıdır.
Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
Son ödeme tarihi geldiğinde bu hesapta yeterli miktarda para yoksa tahsilat işlemi gerçekleşmez. Ödemenin gerçekleşmesi için hesabınıza para yatırmanız gerekir. Bu işlem yapılmadığında ek hesap ödemesi gecikmeye düşer. Vadesiz hesabınıza para girişi olduğunda ilgili borç gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.
Kısaca vadesiz hesabın anlık bakiyesi kullanabilir bakiye şeklinde bilinir. Kişi kendi hesabı doğrultusunda yer alan anlık miktarı gün içerisinde kullanır. Bu bağlamda hesapta bulunan bakiye ile birlikte kalan kredi limit toplamı bakiye olarak ifade edilir.
“Vadeli mevduat caiz değil”
Vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmişse kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerektiği vurgulanmıştı.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Faiz toplumsal sürtüşme ve huzursuzlukları ortaya çıkardığı için haram kılınmıştır. Faizden kazanç elde eden kişinin malı artmaz, sayısal olarak artar gibi görünse de hakikatte bereketi gider ve zarar verir.
“Sizin bir bankaya hesap açmanız, o hesaba TL yatırmanız ve bu TL'yi de vadeli hesaba yatırmanız gerekiyor. Yani bunun diğer bir anlamı bankaya borç vermeniz ve vermiş olduğunuz borçtan dolayı bankadan faiz talep etmeniz gerekiyor. Meseleye bu çerçeveden bakarsak bu kati surette haramdır. Sonucu ne olursa olsun.
Banka para yatıran kişiye, yatırdığı paraya karşılık gelen miktarı altın olarak ya hemen teslim eder yahut onun adına açılan hesaba kaydeder. Kişi istediği zaman gidip altını ya bizzat ya da TL veya başka para birimine bozdurarak alır. Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Vadesiz hesap, süresiz ve getiri sağlamayan bir hesaptır. Vadeli hesapta ise belirlenen gün sayısına göre bir kazanç söz konusudur. Vadesiz hesapta her an işlem yapma, para yatırma ve çekme avantajı olurken; vadeli hesapta vade süresince anaparaya dokunmamak gerekir.
Vadesiz mevduat hesapları vadeli mevduat hesaplarının aksine herhangi bir faiz getirisi sağlamayan hesap türleridir. Bireysel ya da kurumsal olarak açılabilen bu hesap türlerindeki paralarınızı dilediğiniz her an çekip kullanabilirsiniz.
Taksitlerinizin tahsilatı, hesap bakiyeniz uygun olsa bile taksit tarihi öncesinde yapılmayacaktır. Taksit ödemelerinizin, ödeme planınızda belirtilen tarihlerde yapılmaması durumunda, ödenmeyen taksitin içerisindeki anapara tutarı üzerinden Ek Hesap gecikme faizi işlemeye başlar.
Vadeli hesabıma para yatırabilir miyim? Vadeli hesabınıza istediğiniz zaman para yatırabilirsiniz ancak bu işlem hesabınızın vadesinin bozulmasına yol açar. Faiz kaybına uğramamak için yatıracağınız para ile aynı vadesiz hesap altında farklı bir vadeli mevduat kontratı açabilirsiniz.
Banka, bu banka hesabına gelen her tutar üzerinden %15 gelir vergisi kesintisi yaparak her ay vergi dairesine sizin adınıza ödeyecektir.
Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Vadesiz mevduat, faiz getirmeyen banka hesaplarındaki paradır. Anında nakit paraya dönüştürülebilir. Vadesiz mevduat hesabının amacı nakit para kullanılmadan banka hesapları ve kişiler arasında ödeme akışları gerçekleştirmektir.
Evet, kullanılmayan banka hesapları için de hesap işletim ücreti alınıyor. Banka hesapları unutulduğunda ve hesap işletim ücreti ödenmediğinde ise bu durum kişinin kredi notunu düşürüyor. Bu nedenle unutulan hesapların takip edilmesi ve kapatılması gerekiyor.
Maaş hesabı ile vadesiz hesap arasındaki fark yoktur. Biri sizin daha önce oluşturduğunuz vadesiz hesaptır. Bir diğer vadesiz hesapta maaş için kullandığınız hesaptır. İkisi de vadesiz hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri