Kadın yıkandıktan sonra kendisinden meni gelirse kendi menisi olduğu takdirde guslü tekrarlar; namazı tekrarlamaz. Kendi menisi gelmemişse bir şey icap etmez. Kadın, gusül ettikten sonra, zevcinin menisinin artığı çıksa, gusül etmez.
Erkeklerin cinsel ilişki sonrası beklemesine normal şartlarda gerek yoktur. Küçük veya büyük abdest alınıp bu arada ıkınılması durumunda yerinden ayrılmış meni bir şekilde organından çıkacaktır ve gusül alıp hemen namazını kılabilecektir.
6- İstimna [mastürbasyon] guslü gerektirir. 7- Cünüp olup, idrar yapmadan guslettikten sonra erkekte meninin geri kalan kısmı, şehvetsiz aksa, tekrar gusletmek gerekir. Bunun için, gusülden önce idrara çıkıp, idrar yolunda kalmış olan meni parçasını çıkardıktan sonra gusletmek lazımdır.
Erkeklerde bu durum 'Mezi' iken kadınlardaki karşılığı ise 'Kazi'dir. Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.
Değerli kardeşimiz, İhtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Menî: Erkeğin menîsi, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının menîsi ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. "Şüphe yok ki erkeğin suyu (menîsi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu (menîsi) ise, sarı renkte ince bir sıvıdır."
Kadın yıkandıktan sonra kendisinden meni gelirse kendi menisi olduğu takdirde guslü tekrarlar; namazı tekrarlamaz. Kendi menisi gelmemişse bir şey icap etmez.
344- İnsan, iki yolla cünüp olur: 1) Cinsel ilişkide bulunmak. 2) İnsandan meni çıkması.
Kadının “gelme”si sırasında kadından da bir sıvı (meni) gelir. Bu 0.2-50 ml arasındadır.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
Orgazm olsa bile meni hiç dışarı çıkmaz, ki buna kuru orgazm denir, veya sadece bir kısmı dışarı çıkar. Retrograd boşalma zararlı bir durum değildir, spermler dışarı çıkmadığı için kısırlığa neden olabilir. Retrograd boşalma tedavisi ile doğal yoldan çocuk yapma yeteneği kazanma olasılığı vardır.
Retrograd Ejakülasyon bir diğer bilinen adıyla geri boşalma, dışarı atılması gereken semenin mesane kanalındaki bir sorun nedeniyle testislerden çıkıp mesaneye geri kaçmasıdır. Bu sebeple meninin büyük çoğunluğu geri gittiği için dışarı çıkan miktarı 1 ml bile olmaz.
Binâenaleyh söz konusu “vedi” ve “mezi”den dolayı gusül gerekmez. Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur, ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Yani cinsel ilişki sırasında orgazm anında veya mastürbasyon sonunda penisten çıkan sıvıya ejakülasyon denir. Bazı durumlarda meni prostatın bulunduğu bölümden idrar yoluna girdikten sonra mesaneye geri döner, dışarı çıkmaz. Bu duruma retrograd ejakülasyon denir.
Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Meni yakınlaşma eylemi sonucunda gelen bir sıvıdır. Mezi ince bir sıvı meni daha kalın ve beyaz renge yakın bir sıvıdır. Uhu gibi yapışkan sıvı mezidir. Mezi normal namaz abdesti meni gusül gerektirir.
Uykusunda ihtilam olduğunu hatırlayan bir kimsenin elbiselerine meni bulaşmadıysa o zaman gusül abdesti almasına gerek yoktur. Kadınların da ihtilam oldukları zaman gusül abdesti alması gerekmektedir.
Canım guslün bozulması için penis başının vajina ya girmiş olması gerekiyor veya girmediği halde sürtünmeyle orgazm olunursa yine gusül gerekir, kendi kendine mastürbasyon yaparken orgazm olsan yine gusül abdesti alman gerekir. Abdesti kesinlikle bozar.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Sünnetin delaletiyle de cünüplük şöyledir: Erkeğin, cinselorganının sünnetli yerini, kadının cinselorganının içine girdirecek kadar kadına yaklaşmasıdır. Yahut cinsel bir birleşme olmadan da (atılan su) meninin akmasıyla cünüplük hasıl olur. Bu hallerde cünüplük vaki olur.
Şehvetsiz olarak gelen meniden dolayı gusül abdesti almaya gerek yoktur. Ancak, ihtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir.
Temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Arınmak ve temizlenmek için alınan gusül abdestindeki temel amaç, hükmi kirlilikten kurtulmak olmaktadır.
Dinimize göre her hangi bir sebepten dolayı cünüp olan yani gusül abdesti alması gereken bir kişi en fazla bir namaz vakti kadar süre cünüp olarak bekleyebilir. Bundan daha fazla bir süre beklemesi caiz değildir. Buna göre gece gusül abdesti almanız gereken bir durumda yatabilirsiniz.
Kadın boşalmasında erkekteki gibi meni çıkışı olmadığından kadın boşalması sübjektiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri