Kombi bütün kontrolleri yaptıktan sonra ateşleme evresine geçer.Ateşleme yapılacağı zaman ateşleme trafosu karttan almış olduğu komutla ateşleme elektrotlarında kıvılcım oluşmasını sağlar ve alev oluşur.İyonizasyon çubuğu ise gözcü görevindedir. Alevi gözlemleyip merkeze bildirir.
Kombi kaç dakikada bir ateşleme yapar? Kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk arasında değişmektedir. Yani alev söndükten sonra kombiler 1 ila 3 dk arasında tekrar çalışmaya başlar.
Dünyanın en iyi yalıtımlı evi ve en iyi tesisatıda olsa tüm kombilerin ana elektronik kartları 1 ile 3 dk arasında bir zaman dilimine ayarlıdır. bu kombinin tekrar devreye girme süresidir.
Kombiler aslında sürekli ateşleme yapmaz. Böyle bir durum söz konusu değildir. Sadece ateşleme denemesi yapar.
Gaz ile ilgili herhangi bir sıkıntı olduğu kombi ateşleme. Parçalarda bir sorun olduğunda kombi ateşleme yapmaz. Kombinin ana kartında bir arıza varsa da kombi ateşi keser. Kombi bacası tıkalı ise kombi ateşleme yapmayabilir. (Kombi bacası zaman zaman temizlenmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Ani güç kaybı, titreme, motorun çalışmaması, yakıt verimliliğinde azalma, bujilerdeki yanma işlemi ve anormal ses gibi belirtiler, ateşleme bobini arızasını gösterir. Ayrıca, aracın arıza ışığı yanabilir. Bu belirtilerden herhangi biri fark edildiğinde, aracın bir tamirciye götürülmesi önerilir.
Kontrolü sağlanan silindirlere ateşleme meydana gelmiyor ise o bujinin ateşleme bobini yada buji arızalı olma durumu mevcuttur. Kesin ve net bir arıza tespiti için direk olarak buji kontrol edilerek sağlamlığı anlaşıldıktan sonra ateşleme bobini kontrol edilir.
Eğerki kombiniz ateşleme yapmıyor ise hemen yetkili servisle iletişime geçmelisiniz. Kombide ateşleme meydana gelmemesi kombinizin içindeki parça arızasından meydana geliyor olabilir. Ateşleme prensibi merkalarda farklılık gösterebilir.
zaten standart kombilerde tekrar devreye girme süresi 1-3 dk. arasında değişir. mesela benim kombim de 40 sn. yanıyor, duruyor , 50 sn . sonra tekrar devreye giriyor. ama buna rağmen günlük tüketim 3.8 metreküp gaz. gayet başarılı. 50 dereceye ayarlı ve 24 saat tüm petekler yanıyor....
Sular kesildiğinde kombilerin çalışması mümkündür.
Ancak bu koşullarda dahi kombinin çalışma süresi tesisat içerisinde bulunan su ile doğru orantılıdır. Kombinin içinde bulunan su bittiği anda kombi çalışmayı durdurmaktadır. Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır.
Termostatik vana, kombi suyunun sıcaklığını kontrol eder ve sıcaklık belirli bir seviyenin altına düştüğünde kombinin kendiliğinden çalışmasını sağlar. Ancak arızalı bir termostatik vana, yanlış sıcaklık ölçümleri yapabilir ve bu da kombinin kendiliğinden çalışmasına neden olabilir.
İlk açılışta barın 1,5 olması ve gaz vanasının da açık olması gerekir. Tüm bu kontrollerin ardından kombiye gelen şalterin açık konuma getirilmesi gerekir. Sonrasında kombinin sahip olduğu tuş kombinasyonun niteliğine göre kombinin açılma işlemi gerçekleştirilir.
Suyu tesisatta da dolaştırdığı için pompanın her daim sorunsuz çalışabilir durumda olması gerekir. Pompa arızalanıp devir düşürür ise kombi düşük devirde sürekli çalışabilir. Kombinin dinlenmeye geçmeden çalışması da tüketimi artırmakla birlikte verimin de düşmesine neden olmaktadır.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Normal standartlardaki bir kombinin 45 derece gibi düşük bir sıcaklıkta 11-15 dakika çalıştıktan sonra otomatik yapması gerekmektedir. Gerekli sıcaklığa ulaştıktan sonra 8-10 dakika otomatikte kalarak dinlenir.
40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
DOĞALGAZ FATURA HESAPLAMA 2022
40 derecede ne kadar doğalgaz yakar: 40 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,42 metreküp doğalgaz tüketir. Yani saatlik ücreti 96-97 kuruş artı KDV civarındadır.
Kombi elektrik tüketimi Kombiler ortalama olarak kış aylarında günde 8-10 saat arasında çalışmaktadırlar. Ortalama 10 saat çalıştığını kabul edelim günde çektikleri elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır. Kombiler 30 gün*1kw= 30kw ile 30 gün*1,5kw = 45 kW arasında elektrik tüketirler .
Kombi bütün kontrolleri yaptıktan sonra ateşleme evresine geçer.Ateşleme yapılacağı zaman ateşleme trafosu karttan almış olduğu komutla ateşleme elektrotlarında kıvılcım oluşmasını sağlar ve alev oluşur.İyonizasyon çubuğu ise gözcü görevindedir. Alevi gözlemleyip merkeze bildirir.
Bujilerde çatlak meydana gelmesi, Buji kablo bağlantısı noktalarının kısa devre yapması, Elektrik kaçırması veya elektrik kesintisi, Kullanım ömrünün bitmesi, kullanım süresi, yıpranması, zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan bozulmalar nedenleri olarak sayılabilir.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Eğer araçta bağımsız bir elektronik ateşleme sistemi varsa yani buji kablosu olmadan çalışabilen yeni model araçlarda olduğu gibi sırasıyla ateşleme bobinin soketini çıkartarak motorun tepkisine bakılır. Soket çıkarıldığı anda motorda herhangi bir sarsıntı veya titreşim varsa, o ateşleme bobini sağlamdır.
Ateşleme sırası gelmiş olan silindir bujisine, distribütör tarafından yüksek voltaj iletilir. Bu iletim ile buji ve tırnağı arasında bir kıvılcım oluşur. Doğru hava ve yakıt karışımı ile yakılarak araçta yanma gerçekleşir. En basit haliyle bir araçta ateşleme sistemi bu şekilde çalışmaktadır.
Ateşleme sistemi, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını tutuşturmak için yüksek bir sıcaklıkta bir kıvılcım üreten veya bir elektrodu ısıtan bir sistemdir. Benzinli kara taşıtlarında buji ateşlemeli içten yanmalı motorlar çoğunlukla otomobil, SUV, motosiklet ve kamyonetlerde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri