Belirtmek gerekir ki, vajinal duş uygulaması sağlıklı bir yöntem değildir. Vajina kendini doğal olarak temizler. Vajinal duş yapmak, vajinanın kendi kendini temizleme işlevini bozabilir.
Sağlıklı bir vajinanın doğal ve hafif bir kokusu bulunduğu için bu temizliğe ihtiyaç yoktur. Vajinanın yıkanması, vajinal enfeksiyonları ortadan kaldırmaz. Bazı durumlarda zararlı bakterilerin çoğalmasına ve enfeksiyonun yayılmasına dahi neden olabilir.
Nasıl Kullanılır? Günde bir vajinal duş veya doktorunuzun önereceği miktarda kullanılır.
Vajenin koruyucu mikropları olan laktobasillerin antibiyotik, vajinal duş ile azaltılması enfeksiyon ihtimalini artırır.
Genital bölge temizliği kişisel hijyenin önemli bir parçasıdır. Her gün ılık su kullanarak bu bölgeyi nazikçe yıkamak enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca dar iç çamaşırları ve sentetik kumaşlardan kaçınmak da cilt sağlığını korumak için önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Kesinlikle vajinal duş, vajina içinin elle temizlenmesi gibi davranışlar yapılmamalıdır. Genital bölge ılık su ile yıkanmalı yumuşak alerjik olmayacak basit bir sabun kullanılabilir. Labiumlar parmakla aralanarak kıvrım yerlerinde de suyun değmesi sağlanabilir.
Kadınlar arasında yaygın olan vajinal duş uygulaması; yaş, etnik köken, eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik statüden etkilenmektedir. Kadınlar vajinal duşu; kendilerini temiz hissetmek, kokudan kurtulmak, gebelikten korunmak ve inançları nedeniyle yapmaktadırlar.
Vajinal duş nedir ya da vajinal duş sağlıklı mıdır soruları kadınların en çok merak ettiği sorulardan birkaçıdır. Belirtmek gerekir ki, vajinal duş uygulaması sağlıklı bir yöntem değildir. Vajina kendini doğal olarak temizler. Vajinal duş yapmak, vajinanın kendi kendini temizleme işlevini bozabilir.
Vajinal duş, bazı yağlar veya benzeri ürünler, vajinanın tahriş olarak bu bölgenin enfeksiyonlara daha yatkın hale gelmesine ve vajinal mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Hijyen ürünleri ve yağlar gibi diğer şeyler, vajinal floranın dengesini bozabilir. Böylece candida mantarının çoğalması için fırsat yaratabilir.
Sağlıklı bir vajinanın mukozası kalın, dokusu damarlardan zengin, yapısı nemli ve elastik olmalıdır. Esneklik özelliği ise cinsel ilişki ve doğum gibi durumlarda genişleme özelliği verir.
Bu bölgeyi yıkarken özellikle duşta daha ılık soğuk su tercih edilmelidir. Bu bölgenin asidik ortamına uygun ph derecesi 4 ve daha düşük özel üretilmiş genellikle intim adı verilen yıkama sıvıları kullanılabilir. Yıkama yaparken hiçbir zaman vajina içi derinlere doğru yıkanmaz daha çok yüzeysel köpürtülüp durulanır.
Vajina, zaten kendi içinde bir dengededir, sürekli kendisini yeniler ve yardımcıya ihtiyaç duymaz. Bu dengeyi korumak için yapılacaklar ise son derece basittir: Tampon kullanıyorsanız, sık değiştirmemiz gerekir (2 saatte bir). Cinsel ilişki sonrası dış genital bölgeyi yalnızca su ile yıkamanız yeterlidir.
Bunun için vajinal bölgede kullandığınız tampona 1 çay kaşığı zeytinyağı ve 4 damla çay ağacı yağını damlatarak tamponu vajinal bölgenize takın. Günde en az 1 saatten bir haftada her gün deneyebilirsiniz. Elma Sirkesi Banyosu: Elma sirkesinin anti-bakteriyel özelliği vajinadaki kötü koku oluşumuna karşı etkilidir.
Vajinanın içerisini yıkamayın. Bu organ kendisini daima yenileyen bir organ olduğu için; içine bazı maddelerin sokulması ve temizlik yapılmaya çalışılmasıyla asit ortamına zarar verebilirsiniz. Genital organınızın dış bölgesini temizleyebilirsiniz. Bu bölgenin temizlenmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Adetliyken genital bölge temizliği nasıl olmalıdır? Adetliyken kullanılan pedlerin sık değiştirilmesi, tuvalet sonrası önden arkaya bol suyla yıkanması ve genital bölgenin kuru tutulması önerilir.
Maya enfeksiyonu, yanma ve kaşıntı hissine ek olarak beyaz, süt kesiği benzeri akıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinada maya varlığı normaldir, ancak normal floraya ait mayalarda anormal artış olmasıyla enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
Vajinal mantarın önlenmesi için genital hijyen alışkanlıklarının da düzenlenmesi gerekir. Kişinin mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırlar tercih etmesi, dar ve hava almayan çamaşırlar kullanmaması önemlidir. Sağlıklı mikroorganizma kaybına yol açan vajinal duş uygulamasından da kaçınmak gerekir.
Vajinada şişlik vajina girişi ve çevre genital bölgeyi kapsayan tahriş, travma, enfeksiyon, alerji, kanama, kitle, rahim ve idrar kesesi sarkması gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda vajinada şişlik ve ödemin en sık nedenidir.
Vajinal duş, pek çok ülkedeki kadınlar tarafından yapılan geleneksel bir uygulamadır. Vajinal duş enfeksiyon riskini arttırarak tüplere zarar verebilir ve kısırlığa neden olabilir.
Zeytinyağı Masajı: Vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar için birkaç damla zeytinyağı ile masaj yapmak yeterli olacaktır. Zeytinyağı onarıcı bir etkiye sahip olduğundan, sürülen bölgenin peçeteyle kurulanması yeterli olacaktır.
Normalde vajende doğal olarak bulunan zararsız mikroplar ile vajenin asidik olmasını sağlayan laktobasiller arasında bir denge vardır. Vajinal ortamın bu dengesi bozulursa laktobasiller azalır, vajen pH'ı değişir, vajende az miktarda doğal olarak bulunan zararsız mikroplar fazlalaşıp vajinal enfeksiyona neden olurlar.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur.
Vajinal sıvı su, albumin adı verilen bir çeşit protein, bir miktar beyaz kan hücresi ve musin adı verilen kaygan bir sıvı içerir.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri