Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Hangi Çorbaya Hangi Terbiye? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye genellikle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda tercih edilir. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda kullanılır.
4) Su, Süt veya Yoğurt
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesi yapabilirsiniz.
Terbiyesi için; çukur bir kaba 1 buçuk su bardağı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. Tel çırpıcı ile iyice çırpın. Ardından çorbanın kaynayan suyundan 1-2 kepçe alıp, terbiyenin üzerine ekleyin.
İlgili 44 soru bulundu
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
Daha sonra un çorbasının terbiyesi için: küçük bir kaba 1 adet yumurta sarısı koyun. Üzerine yarım limon suyu ve 3 küçük diş sarımsağı rendenin en ince tarafı ile rendeleyip, ekleyin. Karışımı iyice karıştırın. Bu karışımın içine kaynayan çorba suyundan biraz ekleyip, karıştırın.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Özellikle soğuk kış günlerinde şifa niyetine sofralarınızda yer açacağınız tavuk suyu çorbası unsuz da yapılabilir. Unsuz çorba terbiyesi daha önce hiç denemeyenler tarifi yadırgayabilir, ama inanın lezzette ve kıvamda hiçbir kaybınız olmayacak.
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Çorbanın terbiyesi için; 1 yumurtanın sarısı ile limon suyunu iyice çırpın. Çorbayı ocaktan alıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Terbiyeyi ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Kemikler pişme aşamasındayken bir tarafta derin bir kasenin içerisine 2 yemek kaşığı yoğurdu, limon suyunu ve 1 buçuk yemek kaşığı unu ekleyerek güzelce çırpınız. Pütürlü hal gittikten sonra pişen kemik suyundan 1 yada 2 kaşık ilave ederek iyice ılıştırın.
Çorbanın terbiyesi için; 1 su bardağı yoğurdu, 1,5 yemek kaşığı unu, 1 adet yumurta sarısını, 1 çay kaşığı tuzu ve yarım limon suyunu bir kaba aktarın. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Tenceredeki tavuk haşlandıktan sonra tavuğu ve defne yapraklarını içerisinden alın ve tavukları ince olacak şekilde didikleyin.
Terbiyesi için:
Bir kabın içinde limon suyu ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Terbiyenin içine azar azar ilave edip, kesilmemesine özen gösterin. Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız terbiyeyi kesilmemesine dikkat ederek kaynayan paça suyunun içine yavaş yavaş ilave ederek bağlayın.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Bir kasede yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve unu karıştırın. Sıcak çorbadan bir kepçe alarak bu yoğurtlu terbiyeyi ılıştırın. Çorbayı karıştırırken yavaşça yoğurtlu terbiyeyi de ekleyin. Güzelce karıştırın ve bir taşım daha kaynadıktan sonra altını kapatın.
Klasik bir meyane yapmak için öncelikle eşit miktarda un ve tereyağı kullanalım. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını alın ve kısık ateşte eritin. Daha sonra 1 yemek kaşığı unu ilave edin ve tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak renk değiştirinceye kadar 2-3 dakika kavurun. İşte roux (meyane) hazır!
Limonlu terbiye için; 2 yumurta, 4 yemek kaşığı un ve 4 yemek kaşığı limon suyunu bir kasede çırpın. Kaynamakta olan çorbanın suyundan yarım su bardağı dolusu ilave ederek karıştırın. Şimdiden afiyet olsun.
Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar. Yayla çorbası gibi yumurta ile kıvam verilen çorbalar için iki kaşık yoğurt ile bir kaşık unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan karışıma ekledikten sonra yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
Bir kenarda yoğurt, un, limon ve su ile terbiye hazırlanır. Çorbayı kesmemesi için terbiyenin içine pişmekte olan çorbadan birkaç kepçe konur ve terbiye ılıklaştırılır. Ardından çorbayı karıştıra karıştıra terbiye eklenir.
Çorbayı hazırlarken yoğurtlu karışıma pirinçlerin suyundan ilave etmek ve ardından bu karışımı ocakta pişmekte olan pirinçlerin üzerine azar azar etmek oldukça önemli. Aksi takdirde çorbanızın kıvamında kesilmeler yaşayabilirsiniz. Bu süreçler boyunca çorbanızı sürekli olarak karıştırmayı da ihmal etmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri