Kültür antibiyogram testi, enfeksiyon kapan bir kişinin vücudundaki bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlamak için laboratuvar ortamında hastaya uygulanmaktadır.
Kültür Antibiyogram Testi Nedir
Hastada rastlanan enfeksiyonun daha detaylı incelenebilmesi ve burada bulunan bakterilerin antibiyotiklere karşı ne kadar duyarlı olduğunu tespit edebilmek için incelenir.
Antibiyogram (antibiyotik duyarlılık testleri) ise enfeksiyona yol açan bakterinin hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunun laboratuvar ortamında test edilmesidir. Antibiyogram testinin yapılabilmesi için öncelikle enfeksiyona neden olan bakterinin bir kültür ortamında üretilmesi gerekmektedir.
Antibiyogram testleri, çoğunlukla patojen mikroorganizmaların üremesinin ya da gelişiminin engellenmesi için kullanılabilecek antibiyotiklerin ve etki dozlarının belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Kültür tahlili, bakterilerin analizinde sıkça başvurulan güvenilir ve hızlı bir metoddur. Kültür tahlili yapmak için hastadan alınacak örnek; idrar, gaita, balgam, kan, yara gibi mikroorganizmanın tespit edilebileceği cinsten seçilir.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer idrar kültürü testi sonucunuz negatif ise numunede bakteri yok demektir bu da sorun olmadığı anlamına gelir. Fakat eğer idrar kültürü testi sonucunuz pozitif ise idrarda bakteri bulunduğu anlamına gelir bu da üretrit, sistit ya da piyelonefrit adı verilen bir rahatsızlıklardan birine işaretidir.
Kültür Antibiyogram Testi Nedir? Kültür antibiyogram testi, enfeksiyon kapan bir kişinin vücudundaki bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlamak için laboratuvar ortamında hastaya uygulanmaktadır. Bu testte şüphelenilen hastalık çok önemlidir.
Kültür Antibiyogram Testi; Bir kişinin enfeksiyon kapması sonucunda vücudunda bulunan bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu anlayabilmek için özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu testin yapılabilmesi için virüslerin laboratuvar ortamında üretilmesi gerekmektedir.
Tam idrar tahlilinin sonucu ne zaman belli olur? Tam idrar tahlili ortalama 1 saatte sonuçlanmaktadır. Ama idrar kültürü istenmişse, kültür sonuçlarının hazırlanması üreme olup olmaması ile bağlantılı olarak 1-3 gün içinde sonuçların çıkması mümkün olmaktadır.
İnhibisyon zonunun çapı mm şeklinde ölçülerek, standart zon tablolarına göre değerlendirmeler yapılır ve mikroorganizmanın kullanılan antimikrobik ajanlara karşı duyarlılık durumu belirlenir. Bu yöntemde, incelenecek olan mikroorganizma trypticase soy buyyonda 2 saat süreyle 37°C'de inkübe edilir.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı her türlü kültür ve antibiyogram testleri, bakteri tanımlamaları, serolojik testler, hepatit testleri, parazit tetkikleri, boyalı boyasız direk incelemelerle enfeksiyon hastalıkları ve diğer birimlerin tanı ve tedavilerini desteklemektedir.
İdrar kültüründe üreme olmaması hastada herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmektedir. İdrar kültüründe üreme olması ise pozitif idrar kültürü olarak adlandırılır ve hastada muhtemelen bir idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
Antibiyotik duyarlılığı incelenecek mikroorganizma için uygun sıvı besiyeri (Mueller Hinton Agar-MHB) hazırlanarak deney tüplerine konulur.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Enfeksiyon testi için farklı yöntemler ve analizler kullanılabilir. T-Spot TB, sepsitest, multipleks PCR testleri konfirmasyon testlerve fungal tanı testleri; enfeksiyon testleri başlığı altında en çok uygulanan testlerdendir.
İdrar kültürleri için koloni sayısı bildirilmektedir. Bir mililitre idrarda en az 100.000 koloni üremişse idrar yolu enfeksiyonu olduğu söylenebilir. Ancak tedavi sırasında veya tedavi sonrasında alınan idrar kültürlerinde bir mililitrede 10.000-100.000 koloni olması da anlamlı kabul edilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Penisin uç kısmı temizlenip ardından idrarın ilk kısmı tuvalete atılır. Orta kısmı yine laboratuvar tarafından verilen steril kaba alınarak, idrarın son kısmı tuvalete atılır. Numune vakit kaybetmeden laboratuvara teslim edilir.
Duyarlı: Bu sonuçta testi yapılan ilaç enfeksiyonun ilerlemesini durdurdu ve enfeksiyona sebep olan bakteri veya mantarı öldürdü. İlaç tedavi için iyi bir seçim olabilir. Orta Seviye: Bu sonuçta ilacın denenen dozundan daha yüksek bir dozda çalışma ihtimali olabilmektedir.
VAGINAL KULTUR(TRICHOMONAS/GONOKOK/CANDİDA/GARDNERELLA)
Servikal numune hekim tarafından eküvyon çubukla alınır, transport besiyeri içerisine aktarılır. En kısa sürede laboratuvara ulaştırılır. Transport içerisine alınmadan gönderilen örnekler laboratuvara ulaştığında hemen transport besiyeri (stuart,amies vb.)
Kadın doğum uzmanlarının, vajen enfeksiyonu şüphesinde sıkça istediği bir tahlil şekli olan vajinal kültürün kullanım yerleri; candida, trichomonas, neisseria gonorrhoeae, gardnerella ve diğer bakteriyel etkenlerin izolasyonudur.
Boğaz Kültürü Sonucu
Dolaysıyla boğaz kültürü testi pozitif olması bakterinin söz konusu olduğunu ve gerekli tedavilerin alınmasını gösterir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Hamam, sauna, havuz gibi ıslak ortamlarda bulunduktan sonra temizlenmemek, idrar yolu enfeksiyonu riskine kapı açan durumlardan biridir. Sık partner değişikliği ve cinsel hastalıklara karşı önlem almamak da idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına sebep olabilecek durumlar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri