Labial Füzyon Nedir? Kız çocuklarının genital bölgelerinde iç dudakların birbirine yapışık olması durumudur. Halk arasında 'rahimde yapışıklık' veya 'rahim ağzının kapanması' olarak da bilinmektedir. Ancak bu durumun rahimle hiçbir ilişkisi yoktur.
Yapışma alt köşeden başlayarak klitorise kadar ilerleyebilir. Bölgeyi nemli tutan salgıların azaldığı bir dönemdeki kuruluk ya da bölgenin tahrişine bağlı oluşmaktadır. Tahriş; kostik sabun ya da şampuanlar, kıl kurdu, cinsel istismar veya mantar türü enfeksiyonlar sonucu oluşabilir.
Labial füzyon tedavisi % 90 – 95 oranında 6 ay içinde hiçbir tedavi olmadan kendiliğinden geçebilir. Geriye kalan % 5 – 10 oranındaki kız çocuklarında ise 4 – 5 yaşlarına kadar hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. Fakat % 1 ve % 2 oranında hastalarda yapışıklık ergenliğe kadar sürebilir.
Bu yüzden medikal tedavide günümüzde steroidli kremler daha çok tercih edilmektedir. Krem uygulamasının etkili olmadığı hastalarda cerrahi yöntemle bu yapışıklık açılır. Çocuğun yaşı ve yapışıklık derecesine göre lokal veya genel anestezi de uygulanabilir.
Rahim içi yapışıklığı olan kadınlarda adet düzensizlikleri, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşük olması, gebelik sırasında bebeğin gelişmesinde yavaşlama, plasentaya ait bozukluklar gibi belirtiler gözlenebilir. Adet kanamaları azalabilir ya da kişiler hiç adet olmayabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser sendromu ya da Müllerian agenezi, kadınlarda görülen, dış genital organların normal geliştiği ancak iç genital organların (rahim, rahim ağzı ve vajina) normal gelişmediği bir gelişimsel anomalidir. Rahim ve vajina tamamen ya da kısmen oluşmamış olabilir.
İdrar yapmada güçlük, zorlanma varsa dudak kısımları elle çekilerek yapışıklıklar açılmaktadır. Manuel açma yöntemi en güvenilir ve yan etkisi olmayan bir yöntem olarak görülmektedir.
Bez değişimlerinde bebeğin altı pH'ı ayarlı şampuanlarla yıkanarak iyice kurulanmalı ve ardından epitelizan etkili kremler sürülmelidir (Bepanthene, Fito vb.). Yapışıklığın düzelmesi için 1-2 haftalık östrojen hormonu içeren krem kullanılması yaygın bir tedavi yöntemidir.
Rahim Yapışıklığı, rahim içinde oluşan sineşi adı verilen yapışıklıklar sonucu rahim içi boşluğunun kısmi veya tamamen kapanması anlamına gelen bir hastalıktır. Adet düzensizlikleri, gebe kalamama veya tekrarlayan gebelik kaybına neden olabilir.
RAHİM İÇİ YAPIŞIKLIK TEŞHİSİ
Vajinal ultrasonografide rahimin iç tabakası düzensiz ve ince olup, yer yer minik kistik alanlar gözlenir. Tanı için rahim-tüp filmi (HSG) tanı için şart olmasa bile, bir şekilde çekilmiş ise, tipik görüntüsü vardır. Tanıda altın tanısal test histeroskopidir.
Rahim İçi Yapışıklığı Tanısı
Tanı için vajinal yolla yapılan ultrason muayenesi, rahim filmi (HSG),ve histeroskopi kullanılabilecek araçlardır. Bunların içinde tanıyı kesinleştiren ve aynı seansta tedavi olanağı sağlayan histeroskopi altın standart olarak kabul edilmektedir.
Hafif derece yapışıklık; Rahim iç zarında ön-arka duvarda bir ya da bir kaç bölgede yapışıklık olması durumudur. Her zaman belirti vermeyebilir fakat adet kanamalarında azalma gözlenebilir. Bu grup hastalar az da olsa gebe kalabilirler ancak düşük riski ve erken doğum riski artmıştır.
Kız bebeklerde ve çocuklarda karşılaşılan genital bölge yapışıklıkları veya vajinal yapışıklıklar aslında tahmin edilenden daha sık görülen bir durumdur. Doğmalık değil, sonradan ortaya çıkan bir durumdur.
Vajina darlığı belirtileri. Tam bir cinsel birleşmenin olamaması, ağrılı cinsel birliktelikler, jinekolojik muayenede spekulum takamamak veya ultrason probu yerleştirememek vajina darlığının genel belirtilerindendir. Bazı hastalar bunu muayene esnasında öğrenmektedirler.
Kızlık zarı doğuştan olan bir yapıdır. Gebeliğin ilk haftalarında oluşmaya başlar.Normal görünümüne ulaşması ergenliğe kadar sürer. Kızlık zarı deliği doğum dönemi civarında oluşur.
Çocuğunuz küçükken vajina ve vulvanın astarı oldukça ince olabilir ve bu onun kolayca tahriş olmasına neden olabilir. Vulva çevresindeki nem veya rutubet de vulvovajinite yol açabilir. Bu durum dar giysiler veya fazla kilolu olma nedeniyle daha da kötüleşir.
Sebep genellikle küretajdır. ( Yapışıklıklar çoğu kez gebeliği takiben plasental doku kalıntıları için yapılan küretaj sonrası meydana gelmektedir). Ayrıca doğum, sezaryan, myom çıkarımı, düşük, rahim içi kanamalar veya tüberküloz enfeksiyonuna bağlı olarak da oluşabilir.
Rahim içi temizleme işlemi (dilatasyon & küretaj)
Dilatasyon & küretaj (D&C), rahim ağzı dokusunun (serviks) genişletilerek ince aletlerle (küret&kanül) rahim içindeki dokunun cerrahi olarak çıkarılma işlemine verilen isimdir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Embriyonun tutunmasına engel olan ve gebeliğin düşük ile sonuçlanmasına neden olan faktörler ortadan kaldırıldığı için histeroskopi sonrası gebelik normal sürecinde devam eder. Bu yüzden histeroskopi sonrası tüp bebek yaptıranlar rahatlıkla bebek sahibi olabilir.
Tüplerin temelli tıkalı olduğu durumlar dışında bazen küçük yapışıklıklar, sümüksü tıkaçlar veya pıhtı tıkaçları tüpteki geçişi engelliyor olabilir. Rahim filmi HSG çekimi sırasında rahimden verilen ve tüplerden geçmesi sağlanan sıvı ilaç, tüplerdeki bu tür engelleri ortadan kaldırır.
En sık nedenleri arasında daha önce geçirilen rahim içi cerrahi girişimlerdir, bunlar arasında da en sık önceki kürtajlar sorumludur. Ayrıca geçirilen enfeksiyonlar, rahim içi ameliyatlar bu hastalığa neden olarak gebe kalmayı zor hale getirebilir.
Vulvovajinit, vajinanın ve vulvanın (dişilerde genital alanın dış bölümü) iltihaplanması ya da tahriş olmasıdır. Hafif seyirli vulvovajinit sık görülen bir sorundur ve bazı çocuklar vulvovajinite birçok kez yakalanırlar. Vulvovajinit, ergenliğe girildiğinde daha seyrek oluşur.
Labial füzyon, üst dudağın iki bölümünün birbiriyle birleştirilmesini içeren cerrahi bir tekniktir. Bu, dudakların alt kısmının boyutunu azaltmaya yardımcı olur. Sonuç olarak dudaklar daha dolgun ve çekici görünür.
Halk arasında rahim ağzının kapanması olarak da adlandırılan bu durum, kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak tanımlanan (labium minusların) ve iki yanda bulunan yapıların birbirlerine yapışmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri