Kasık biti ve uyuz gibi diğer hastalıklar da cinsel temas ile bulaşır. Bunlar kasıkları saran ve insan kanı ile beslenen küçük parazitlerdir. Genelde cinsel temasla geçmelerine rağmen, bazen aynı yatakta yatmak ve aynı giysileri giymekle de bulaşabilir. Kaşıntı esas semptomdur, bazen cilt enfeksiyonları oluşabilir.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Uyuz: Vücudun herhangi bir yerinde sivilce benzeri kaşıntılı lezyonlar yapar. Cinsel yolla, cilde temasla, havlu ve nevresim gibi eşyalar yoluyla bulaşabilir. Uyuz tedavisi etkili kremler yoluyla yapılır. Molluscum contagiosum: Molluscum contagiosum, genellikle iyi huylu olan bulaşıcı viral cilt enfeksiyonudur.
Kullanılan krem ve losyonlar arasında permetrin içeren kremler, sülfürik merhemler, lindan içeren losyonlar, krotamiton içeren kremler ve benzil benzonat losyonları bulunmaktadır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer.
Uygulama yolu ve metodu: Uyuz Tedavisi 1. Duş alındıktan sonra temiz ve serin vücuda baş dışında tüm vücut kaplanacak şekilde uygulanır. 2. Uygulamada özellikle el ve ayak parmakları arasında kalan alanlar, bilekler, koltuk altları, dış genital organlar, kaba etler, el ve ayak tırnaklarının altına dikkat edilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Uyuz hastalığı tüm vücutta görülebilir, ancak en çok el, parmak arası, koltuk altı, dirsek, kasık, meme ucu, cinsel organ, bel bölgesi ve kalça gibi derinin katlandığı bölgelerde yoğunlaşır.
Vajinal kaşıntı, genellikle tahriş eden maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeni ile oluşabilir. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeni ile vajinal kaşıntı gelişebilir.
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Kasık biti ve uyuz gibi diğer hastalıklar da cinsel temas ile bulaşır. Bunlar kasıkları saran ve insan kanı ile beslenen küçük parazitlerdir. Genelde cinsel temasla geçmelerine rağmen, bazen aynı yatakta yatmak ve aynı giysileri giymekle de bulaşabilir. Kaşıntı esas semptomdur, bazen cilt enfeksiyonları oluşabilir.
Hastalık kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı gibi), genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Tokalaşma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmadığı düşünülmektedir" diye konuştu.
Uyuz ilk nerede başlar? Halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmında görünerek uyuz hastalığını ortaya çıkarır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Prezervatif kullanmanın AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden koruması ve çoğunun tedavi edilebilir olması iyi haber.
Uyuz tedavisinde genellikle krem ile çeşitli losyonlar kullanılır. Bunun yanı sıra vücut kremi de uygulanabilir. Uyuz tedavisi yaklaşık 2 hafta ile 6 hafta arasında sürmektedir. Ayrıca beyaz sirke, zerdeçal ve çay ağacı yağı gibi ürünler ide de uyuz tedavisi sürdürülebilir.
Genital bölgedeki bu kaşıntının sorumlusu genellikle mantarlardır. Nem ve ısı vücutta nerede hapsoluyorsa mantarlar genellikle o bölgede çoğalıp can sıkıcı bir kaşıntıya neden olurlar. Kadınlarda en sık rastlanan türdeki mantar infeksiyonları maya mantarlarından kaynaklanan infeksiyonlardır.
Uyuz hastalığının karakteristik belirtileri, kaşıntı ve cilt yüzeyinde kızarıklık oluşumudur. Kaşıntı, parmak araları başta olmak üzere, el, ayak, bilek, dirsek, göbek, bel, kalça, koltuk altı bölgelerindedir. Kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölgede şiddetli kaşıntı görülebilir.
Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Badrenbuya (oğul otu, melisa, tatranbu) ıssı ve kurudur, uyuza yarar. Gülyağı, soğuk su ve çok az sirke ile karıştırılıp sürülürse giciyik ve uyuzu giderir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuzun kendiliğinden geçmediği için, tedavi edilmeden önce semptomlar giderek kötüleşebilir. Kaşıntı şiddetlenebilir ve daha fazla döküntü görülebilir. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez ve tedavi edilmeden semptomlar kötüleşebilir.
Vajinal kaşıntının en sık sebebini vajinal enfeksiyonlar oluşturmaktadır. Vajinal enfeksiyonlar içinde kaşıntı şikayeti ile karşımıza en çok çıkan sebep ise “vajinal mantar” (kandida, vajinal maya) enfeksiyonudur. Kandida (mantar) enfeksiyonu: Vajina ve vulvada yoğun kaşıntı en sık görülen şikayettir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri