17 Şubat 2016 tarih ve 29627 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan BDDK'nın 11 Şubat 2016 tarih ve 6729 sayılı kararı ile faaliyet izni almış, 24 Şubat 2016 tarihinde Katılım Bankacılığı Faaliyetlerine başlamıştır.
VakıfBank, yeni Vakıf Katılım Bankası AŞ'nin, banka tarafından değil, "Vakıflar Genel Müdürlüğü" tarafından kurulacağını bildirdi.
Vakıf Katılım'ın sermayesinin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara aittir.
Madde:1-) Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı, 11.01.1954 tarih ve 6219 sayılı Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı Kanunu ile kurulmuştur. Unvan: Madde:2-) Bankanın ticaret unvanı “Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı”dır. İşletme adı “Vakıfbank”dır.
İlgili 21 soru bulundu
Sermayesinin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ve temsil ettiği mazbut vakıflar, Bayezid Han-ı Sani (II.Bayezid) Vakfı, Mahmut Han-ı Evvel Bin Mustafa Han (I.Mahmut) Vakfı, Mahmut Han-ı Sani Bin Abdulhamit Han-Evvel (II.Mahmut) Vakfı ve Murat Paşa Bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı'na aittir.
Vakıf Katılım Bankası: %99'luk sermayesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan Vakıf Katılım Bankası, 2015 yılında faaliyetlerine başlamıştır.
Söz konusu katılım bankalarının 2021 yılında aktif toplamı 716,5 milyar lira düzeyinde idi. Kuveyt Türk, 284,7 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip katılım bankası unvanını korudu. Kuveyt Türk'ün aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 12 arttı.
Geleneksel bankalar müşterilerine kredi (faizli borç) verir. Katılım bankaları ise ticaret yöntemiyle fon kullandırırken müşterisinin ihtiyaç duyduğu malı, hizmeti veya hakkı peşin olarak satıcısından satın alır ve üzerine kâr ilave edip müşterisine vadeli olarak satar.
Kuveyt Türk, uluslararası alanda katılım bankalarının prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen IRBA'da “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü. Kuveyt Türk Genel Müdür Ufuk Uyan, “Ülkemizde ve dünyada ilklere imza atarak bankacılık sektörüne öncülük ediyoruz.
Katılma Hesabı, kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde getirinin paylaşıldığı katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda açılan hesap türüdür. Katılma hesaplarında toplanan fonlar, faizsiz bankacılık ilkeleri doğrultusunda ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinin finansmanında kullanılmaktadır.
Kısaca VakıfBank
20 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla, VakıfBank'ın sermaye artırım süreci tamamlanmış olup Türkiye Varlık Fonu Bankanın ortaklık yapısında %35,99 hisseye sahip olmuştur.
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir. Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir.
1954 yılında, vakıf kaynaklarını ekonomik kalkınmanın ihtiyaçları doğrultusunda en iyi biçimde değerlendirmek amacıyla kurulan VakıfBank, o günden bu yana çağdaş bankacılık yöntemleri ve uygulamalarıyla Türkiye'nin tasarruf düzeyinin gelişim sürecine katkıda bulunmaktadır.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir. Bu sistemde bankalar; ticaret, ortaklık ve finansal kiralama gibi yöntemlerle tasarruf sahiplerine fon kullandırır. Birikim yapmak isteyen kişilere, havuzdan toplanan fonların kullandırılması sonucu doğan kâr ve zarar dağıtılır.
Katılım Bankaları (9)
Kuveyt Türk'ün, aktif büyüklük bazında ilk 10'a giren tek katılım bankası olması dikkati çekerken, 2023'te bir önceki yıla göre aktif büyüklüğü en fazla artan banka ise yüzde 90,2 ile DenizBank oldu.
adı altında Türkiye Varlık Fonu'na devrolmuştur. Ziraat Katılım'ın 1.750.000.000 TL'lik ödenmiş sermayesinin tamamı T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmıştır. Ziraat Katılım'ın sermayesi, her biri 1,00 TL değerinde olan 1.750.000.000 paya bölünmüştür.
Beyaz eşya, mobilya, televizyon, bilgisayar, klima ve tadilat ihtiyaçlarınızı; 36 aya varan taksit imkânları ve bütçenize uygun geri ödeme planları üzerinden İhtiyaç Finansmanı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Ceza Dairesi 10.09.1996 tarih, 3128-4213 sayılı kararında da; "Vakıflar Bankasının yaptığı iş kamu görevi olmadığından personeli de kamu personeli sayılmaz." şeklinde hüküm verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri