Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
Vali atamaları konusunda İl İdaresi Kanunu ve Dâhiliye Memurları Kanununun getirdiği genel düzenlemenin dışında atamalara dayanak teşkil eden temel düzenleme 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun (59, 60, 61) maddelerinde düzenlenmiş bulunan istisnai memurluk müessesidir.
İçişleri Bakanı'nın önerisi Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanı'nın onaması ile mülkiye mensubu olmayan dışarıdan herhangi birisi vali yapılabiliyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre valilik istisnai bir memurluk. Bir başka anlatımla vali olmak için kanunlarda özel şartlar ön görülmüyor.
Vali Ne Demek? Vali, illeri idare etmek için görevlendirilen kişidir. Valiler, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. İl içerisinde yer alan ve bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişiler, valinin emri altında çalışır.
Görüldüğü üzere Valiler, istisnai memur olarak Cumhurbaşkanınca atanmakta, cumhurbaşkanının görev süresi dolduğunda görevleri sona ermekte, görev süreleri dolmadan da “görülen lüzum üzerine” görevden alınabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Mülki idare amirliği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki Mülki İdare sınıfına mensup olarak, kamu hizmetinde bulunan kişilerin yaptığı görevi tanımlar.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
Vali olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Vali maaşı 2023 verilerine göre ortalama 54.500 TL civarındadır.
Valiler bir şehirdeki en yüksek mülki amir olarak biliniyor. Bu nedenle de maaşları birçok kamu kurumu personelinden daha yüksektir. Bununla birlikte valiler de diğer memurlar gibi zamlardan faydalanabiliyor. Son zamlarla birlikte valilerin maaşı 29247 TL'den 40.846 TL'ye yükseltilmiştir.
Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
Bunlardan mülki hizmetleri sınıfına tabi olan vali, kaymakam, mülkiye müfettişi, zabıta amir ve memurları, askeri şahıslar, hakim ve savcılar kamu personeli sayılmalarına rağmen sandık kurulu başkan ve üyeliklerinde bulunamıyor.
Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir.
İl protokolünde vali, savcıdan yukarıda ama savcının amiri değil ve savcıya emir de veremez. Aynı şekilde askerlere de emir veremez.
İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir. Belediye başkanları ise memurun atamasını kendisi yaptığı takdirde bu memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesine göre Mülki İdare Hizmetleri (MİAH) Sınıfı valiler ve kaymakamlar ile bu sıfatları kazanmış olup, İçişleri Bakanlığı merkez ve il teşkilatlarında çalışanları ve maiyet memurlarını kapsamaktadır.
Seçilmiş kişiler Memur değildir. Kamu Görevlisidir. Ör: Belediye Başkanları, Muhtarlar, Milletvekilleri… Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.
Vali olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır.
Vali ve Milletvekilinin 2022 Emekli Maaşları
Yine bir Vali emekli olduğunda 15 bin 456 TL maaş alacaktır. Bir milletvekili ise emekli olduğunda 18 bin 135 TL emekli maaşı alacaktır.
Kaç Yaşında Vali Olunur? Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Yeni Kaymakam maaşı kaç para oldu?" sorularının cevapları araştırılan konular arasında yer alıyor. Ocak zammı ile birlikte en düşük 1. Sınıf (4/1) kaymakam maaşı 22 bin 036 TL'ye yükselmişti. 2023 yılı yarısından itibaren geçerli olan asgari ücret 11 bin 402 TLolarak açıklanmıştı.
Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler. B) Bakanlıklar ve tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler, il genel idare teşkilatına ait bütün işleri doğrudan doğruya valiliklere yazarlar.
D) Vali, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat dışında kalan bütün Devlet daire, müessese ve işletmelerini, özel işyerlerini, özel idare, belediye köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler, teftiş eder.
Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri