Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Valiliğe karşı dava açılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Valiliğe karşı dava açılabilir mi?

Valiliğe Karşı Dava Açılabilir mi Valilik işlemleri de aslında idari bir işlemdir. Valilik kararlarına karşı da dava açılabilir. Valiliğin yaptığı idari işlem neticesinde hakları muhtel olmuş, zarara uğramış kişiler iptal davası açabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Hangi işlemlere karşı iptal davası açılamaz?

İdari yargıda iptal davası sadece idari işlemlere karşı açılabilir. İdari eylemlere ve idari sözleşmelere karşı açılamamaktadır. İYUK m.14/3-d'de bir idari işlemin iptal davasına konu olabilmesi için “kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem” olması gerektiği açıklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Idari işlemlere karşı iptal davası açılabilir mi?

Düzenleyici işlemler; genel, soyut ve kişilik dışı nitelikte kurallar barındıran tek yanlı idari işlemlerdir. Tıpkı birel işlemler gibi, söz konusu bu düzenleyici işlemlere karşı da iptal davası açmak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Hangisine karşı idari yargıda dava açılabilir?

İdari Dava Hangi İşlere Karşı Açılır? İdarenin hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği iş ve işlemlerin iptali ve uğranılan zararın tazmini için açılır. Dava açılması için ilgili işin idare (bir kamu kurumu) tarafından yapılmış olması gerekir. Ayrıca bu işlemin kesin olarak tamamlanmış olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mobbing.org.tr

Kaymakamlığa karşı dava açılabilir mi?

İdarenin Hangi İşlemleri İptal Davasına Konu Edilebilir? Öncelikle belirtmemiz gerekir ki idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olması, Anayasa madde 125 hükmünde yer alan bir meseledir. Dolayısıyla idarenin her türlü işlemine karşı bu davayı açmak mümkün.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Depremde İdare Sorumluluğu | AFAD'a Dava Açılabilir Mi? | Hukuk 101 Av. Haluk Can Elmadağ Karga TV

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kimler dava açamaz?

Dava, tüzel kişinin organı tarafından tüzel kişi adına veya tüzel kişiye karşı açılır. Tüzel kişinin üyeleri veya ortakları, tüzel kişi adına dava açamazlar. Bunun gibi, dava tüzel kişiye karşı açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yirmisekiz.net

Karşı dava hangi mahkemede açılır?

Yukarıda belirttiğimiz üzere karşı dava asıl davanın görüldüğü mahkemede açılır. Asıl davayı göre mahkeme bu dava bakımından da yetkilidir. Fakat kesin yetki kuralının bulunduğu durumlar istisnadır. Karşı dava asıl davanın davacısına karşı onu davalı olarak göstermek suretiyle açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Valilik kamu tüzel kişiliği var mı?

Yani Türkiye Büyük Millet Meclisinin, yüksek mahkemelerin, Cumhurbaşkanlığının, Başbakanlığın, bakanlıkların, valiliklerin, kaymakamlıkların ayrı bir tüzel kişiliği yoktur. Bunların hepsi devlet tüzel kişiliğinin içinde yer alırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Idari yargıda kimler davalı olabilir?

Hukuki bir denetimin yapılabilmesi için idari işlem dolayısıyla menfaati ihlal edilenlerin bir başvuru yaparak dava açması gerekir. İdari yargılama usulünde, idaredeki kurumlardan birine husumetin yöneltilebilmesi için; davalı olarak gösterilmek istenen tarafın, Devlet tüzel kişiliğini temsil etmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

İdari yargı neleri kapsar?

İdari yargı, kamu idarelerinin yürüttükleri işlem ve eylemlerin hukuka uygunluk denetimini gerçekleştiren ve mahkemeler topluluğuna denir. İdari yargı, ilk derece mahkemeleri olarak idare ve vergi mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri olarak bölge idare mahkemeleri ve yüksek mahkeme olarak Danıştay'dan oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Idari işlemin iptali davası kime karşı açılır?

Bir başka ifadeyle iptal davası, ancak idarenin kamu hukuku alanında yaptığı tek yanlı, kesin ve doğrudan uygulanabilen idari işlemlere karşı açılabilir. Bir idari işlemin iptali istemiyle açılacak iptal davalarında davalı idare, kesin ve yürütülebilir nitelikteki idari işlemi tesis eden makam ve mercidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Danıştay kararı kesin midir?

Danıştay, idari yargı teşkilatında yer alan en üst dereceli yüksek mahkemedir. Dolayısıyla, Danıştay tarafından verilen kararların temyiz edilebileceği bir üst yargı mercii yoktur. Verilen kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fullegal.com

Idari yargı iptal davasını kimler açabilir?

İdari işlemin iptali davasını, idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle menfaati ihlal edilen herkes açabilmektedir. Söz konusu ihlal edilen menfaatin meşru, güncel ve kişisel olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Iptal davasını kimler açamaz?

İdarenin hukuka aykırı işlemi ile menfaati ihlal edilen herkes iptal davası açabilir. Yani idari işlemle ilgisi olmayan ya da idari işlemle menfaati ihlal edilmeyen kimse iptal davası açamaz. Söz konusu menfaat güncel, meşru ve kişisel olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesutoguz.av.tr

Tam yargı davası hangi hallerde açılır?

Tam yargı davası, davaya dayanak gösterilen idari işlem veya eylem dolayısıyla hakkı ihlal edilenler tarafından açılabilir. İptal davası açabilmek için menfaat ihlali yeterli kabul edilirken tam yargı davalarında yalnızca menfaat ihlali kabul görmemekte, hak ihlali aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Danıştay kararına itiraz edilebilir mi?

Diğer taraftan İYUK, md. 45/1'de idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulur demektedir. Dolayısıyla DK, md. 24'te sayılan, Danıştay'ın ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararlara karşı istinaf yoluna gidilemez. Bu kararlara karşı ancak temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Idari hakim mahkemeye çıkar mı?

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa bağlı şekilde görev yaparlar ve atamaları da bu Kanun çerçevesinde yapılır. İdari hakimler; İdare Mahkemelerinde, Vergi Mahkemelerinde, Bölge İdare Mahkemelerinde ve Danıştay'da görev yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Idari yargıda asli müdahale mümkün mü?

İlk dava hakkında hüküm verilinceye kadar ilk davanın görüldüğü mahkemede asli müdahil davası açılabilir. Asli müdahale davası açılabilmesi için asli müdahil üçüncü kişinin açtığı davada harç yatırılması gerekmektedir. Asli müdahale davası ile ilk dava mahkeme tarafından birlikte yürütülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hangi davalar idare mahkemesinde açılır?

İdari yargıda dava türleri üçe ayrılır. Bunlar, iptal davası, tam yargı davası ve idari sözleşmelerden doğan davalardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Valilik kamu kurumu mu?

Vali, bir mahalli idare birimi olan il özel idaresinin başıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Idari yargıda özel hukuk kişilerine dava açılabilir mi?

İdare ile özel hukuk kişisi arasında uyuşmazlık çıktığında sözleşme olduğu için idarenin özel hukuk kişisine dava açması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cdn.istanbul.edu.tr

Köy kamu idaresi midir?

Hukukumuzda kamu idareleri denilen devlet ve mahalli idareler (il özel idaresi, belediye, köy) kişi topluluğu şeklinde kamu tüzel kişileridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangi durumlarda karşı dava açılır?

(1) Karşı dava açılabilmesi için; a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması, b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karşı dava açılınca ne olur?

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133/1-2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karşı dava açma süresi ne kadardır?

Karşı boşanma davası açma süresi, 15 gün kadardır. Davalı cevap süresi içerisinde karşı dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: burakgun.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT