Kesici aletler: Makas, mini çakı, bıçak, tıraş bıçağı, şiş, tığ, iğne enjektörü veya keskin uca sahip tehlikeli olabilecek benzeri hiçbir nesnenin valizinizde olması kabul edilmez. Tornavida, testere çekiç, matkap gibi teknik sebeplere nakliye yollu taşınmak istenen nesneler de valizinize kabul edilmeyecektir.
6136 sayılı yasa içerisinde yasaklanamış bıçak ve türevleri dışında kalan her türlü bıçağı çakıyı vs, ambalajlanmış bir şekilde çantanızda, arabanızda vs taşıyabilir, bir yerden başka bir yere götürebilirsiniz.
Artırılan güvenlik önlemleri kapsamında yolcu beraberinde kesici, delici, yanıcı, parlayıcı her türlü materyalin bulunması uçuş güvenliği açısından yasaklanmış bulunmaktadır. Bu nedenle tırnak makası, çakı, ve deodorantlarınız dâhil olmak üzere benzer kişisel eşyalarınızı kargoya vermeniz gerektiğini unutmayın.
11 Eylül ile hayatımıza giren birçok yasak kalıcı olurken, kuralların bazıları da zamanla esnetildi. Mesela uçak için her türlü kesici, delici malzeme sokulmasına yönelik yasak, boyu 6 santimetreyi geçmeyen bıçakların yolcu beraberinde kabin içine alınmasına müsaade edildi.
İlgili 30 soru bulundu
Kesici aletler: Makas, mini çakı, bıçak, tıraş bıçağı, şiş, tığ, iğne enjektörü veya keskin uca sahip tehlikeli olabilecek benzeri hiçbir nesnenin valizinizde olması kabul edilmez. Tornavida, testere çekiç, matkap gibi teknik sebeplere nakliye yollu taşınmak istenen nesneler de valizinize kabul edilmeyecektir.
Bıçak taşımak, Türkiye'de genel olarak suç olarak kabul edilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesi, genel güvenliği, huzuru ve düzeni bozabilecek her türlü aleti izinsiz olarak taşımayı suç kabul eder.
Delici kesici aletler, makas, jilet, bıçak, silah, çekiç, matkap, saç maşası, 100 ml'yi aşan sıvılar, yanıcı herhangi bir madde, patlayıcı madde, tornavida, saç kurutma makinesi, vb. malzemeler uçuş güvenliğini tehlikeye atacağı için kesinlikle el bagajında taşınamaz.
Uçakta Bagaja Alınmayan Eşyalar
Özellikle yanıcı ve patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler ve zehirli maddeler içeren eşyalar uçağa alınmamaktadır. Bunun yanı sıra patlama ihtimali olan medikal oksijenler, civalı termometreler, lityum piller ve manyetiklik içeren eşyalar da bagaja alınamaz.
Kabin bagajı içine alabileceğiniz kozmetik ürünleri, 100 ml'yi geçemez. Sıvı haldeki bebek maması gibi temel ihtiyaç ürünleri, kilitli poşetle kabin bagajı olarak taşınabilir. Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz.
(Havalimanı güvenlik geçişlerindeki sıvı kısıtlaması nedeniyle kabin bagajında belirtilen taşıma miktarı, Duty-Free Shop'tan (gümrüksüz satış mağazaları) alınan ürünler için geçerlidir. Sivri uçlu cisimler (çakılar, bıçaklar, baston tipi şemsiyeler vb.) Yolcu başına en fazla 2 adet taşınabilir.
Türkiye Cumhuriyeti'nde taşınması yasak olmayan kesici aletler, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'un 4. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre, taşınması yasak olmayan kesici aletler şunlardır: Ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletler.
İSVİÇRE'nin sembollerinden biri olan İsviçre çakısı, terör korkusuyla getirilen 2 yıllık yasağın ardından yeniden uçaklarda ve havaalanlarında taşınabilecek.
Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Buna göre, kama, hançer, saldırma, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ve buna benzer saldırı veya savunmada kullanılan aletlerin taşınması ve bulundurulması yasaktır.
Kabahatler Kanunu'na göre delici, kesici, öldürücü, yaralayıcı alet taşıyan kişiler işleme tabi olup, söz konusu kişilere 189 Türk Lirası para cezası ya da Adli Sicil Kayıtları incelenerek ya da hal ve şartlara göre kişinin saldırıda kullanma amaçlı bulundurma durumuna göre 3 aya kadar hapis cezası verilmektedir.
Bıçak gibi kesinci aletlerin yasak olduğunu sanırım herkes biliyordur ama törpü, tırnak makası hatta birden fazla çakmağın da el bagajına alınamayacağını biliyor musunuz? Çok fazla tokadan tutun, cımbız tırnak makası hatta bazen törpüye de izin çıkmıyor. Birden fazla çakmağınız varsa direk alıp atabilirler.
Traş bıçağı, makas, jilet, şırınga, iğne gibi kesici delici aletlerin hiçbiri el bagajına kabul edilmez. Reçetesiz, ambalajsız, raporsuz hiçbir ilaç el bagajına alınamaz.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Güvenlik kontrolünde alarmların ötmesini istemiyorsanız, el bagajınızı X-ray cihazına bırakmadan önce anahtar ve cep telefonu gibi eşyalarınızı üzerinizden çıkarmayı unutmayın. Saatiniz, küpeleriniz, yüzüğünüz ya da kolyeniz de alarmın çalmasına neden olabilir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Ağzı kilitli torba olarak 1 litrelik (yaklaşık 20cm x 20 cm) kilitli buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz.
Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.
Türkiye'de Çakı Taşıma Yasaları:
Bu nedenle, 15 cm boyutundaki bir çakıyı kamuya açık alanda taşımak yasa dışı olabilir. 15 cm çakıyı taşımanın yasa dışı olması durumunda, kişi para cezasına çarptırılabilir veya hapis cezasına çarptırılabilir.
Tıpkı Anadolu'daki birinin ihtiyaç halinde çakı taşıması gibi peygamber de ihtiyaç için taşımış olabilir. Çakı Anadolu'da sünnetten ziyade bir erkeğin mutlaka yanında bulunması gereken alet olarak görülür. Sünnet dediğimiz zaman daha çok peygamberin örnek davranışlarını ifade ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri