Van balığı, doğal yaşam alanı Van Gölü olan bir balık çeşidi olmaktadır. Sadece Van gölünde çıkan bu balık sodalı ve tuzlu sularda yaşayan ve sazangiller ailesine ait olan bir balık çeşidi olarak bilinmektedir.
VAN GÖLÜ KÜÇÜK MERCAN BALIĞI
Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali dışında farklı türde balığın da olduğu ilk kez 2018'de jandarma su altı ekibinin dalışı sırasında keşfedildi.
Yapılan araştırmaların sonucuna göre ise, dünya denizlerinin genelinde toplam 15 binden fazla balık türü yaşıyor. Türkiye'de ise, balık çeşitlerinin bilinen net rakamı ise, 384'tür.
Barbunya. Halk arasında kısaca barbun olarak da bilinen barbunya kırmızı renkli ve sarı yüzgeçli görüntüsü ile hemen diğer balıklardan ayrılan türlerden biri. Genellikle boyları 17-20 santimetre civarında olan bu balığı tezgahlarda kırmızıya yakın pembe rengi ile ayırabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor. Peki köpek balıklarının bilmediğimiz özellikleri nelerdir?
"Denizin kırmızı etli balığı" olarak bilinen palamut, ucuzluğu ve protein değeriyle hemen her sofrada beğeniyle tüketiliyor. Ağırlığı 1 kilo 400 grama kadar ulaşan iri palamudu 15 liradan alan 4 kişilik bir aile rahatlıkla doyabiliyor.
Dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığının Latince ismi Rhincodon Typus'dur. - Boyları 13.7 metreye kadar uzayabilmektedir. - Dünyanın en büyük balığın ağırlığı 15 ila 21 ton arasında değişkenlik göstermektedir.
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Çiğ olarak tek başına servis edilen çeşitlerine de sashimi adı veriliyor.
Uçan Balık Van Balığı, Van Denizi'nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türüdür. Adında kefal bulunmasına rağmen, sazangillerin bir üyesidir. Dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmaktadır.
Van'ın meşhur hediyelik eşyalarında savatlı gümüş, Van'ın özel kilimleri, Van'ın özel cevizi, otlu peynir, çatak balı, Özalp çöreği, magnet, anahtarlıklar, tarihi eserlerin bibloları gibi hediyelikler alınabilir.
Doğanın mucizelerinden biri olarak kabul edilen inci kefali, Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü. Hatta dünyada yaşadığı tek yer Van Gölü.
1-Balon Balığı
Denizdeyken bir zararı yoktur ancak yanlış tüketildiğinden siyanürden 50 kat daha etkili zehriyle kesin ölüme yol açar.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır.
En yağlı ve lezzetli döneminde olan Sardalya'nın dışında ise; İstavrit,Sarıkanat,Sarıağız,Akya,Orkinos,Kaya Balığı,Trança,Sinarit tüketilmelidir.
Sihirli balık olarak da bilinen killifish, 6-8 hafta içerisinde tam olarak olgunlaşır. Bu erginlik döneminde boyutları maksimum 3-15 cm arasında olur. Ergin balıkların bakımlarını küçük boyutlardaki akvaryumların içerisinde sağlayabilirsiniz.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Yaladerma ya da sarıkuyruk balıklarının ufaklarına çıplak tabir edilir, akyayla karışmasın.
Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri