Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür.
Van Gölü Türkiye'nin en büyük gölüdür. Van Gölü Türkiye'de feribot ile taşımacılık yapılan tek göldür. Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Türkiye'nin en büyük gölleri listesinin ilk sırasında Van Gölü, büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük 15. gölüdür. Nemrut Dağı'nın patlamasıyla oluşan volkanik çöküntü sonucu oluşmuş bu göl sodalı ve tuzlu bir suya sahip. Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı suya sahip gölüdür.
İlgili 19 soru bulundu
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Van Gölü dışında havzada doğal olarak Erçek, Arin, Aygır, Süphan (Sultan), Nazik, Nemrut ve Turna (Keşiş) gölleri bulunmaktadır.
Van Gölü'nde bulunan plaj ve sahiller, her sene yerli ve yabancı binlerce turistin plajların ve gölün keyfini çıkardığı işlek noktalar haline gelmiştir. Van'da bulunan plaj ve sahillerin en popülerleri arasında ise; Kampüs Sahili, Plaj Edremit, Molla Kasım Plajı ve Çakıl Adası Aile Plajı yer almaktadır.
Erol Kesici, "Ülkemizde son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu.
teknik olarak göl ise de bir Deniz kadar büyük bir su kütlesi. etrafındaki dağlar ve kısmen yeşillikle çok harika bir ambiansı var.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş. Bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur.
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Kapalı bir havzada yer alan Tuz Gölü, jeolojik olarak tektonik kökenlidir. Büyüklüğüne karşın ülkemizin en sığ göllerindendir. Derinliği bir çok yerde 0.5 metreden azdır. Suyun bol olduğu ilkbahar aylarında göl Göl alanı 164.200 hektara ulaşır.
Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir.
Nemrut Volkanik Dağı'nın patlaması sonucu lavların oluşturduğu set nedeniyle biriken suların meydana getirdiği Van Gölü, güzelliği, turkuaz mavisi rengi ve saklı koylarıyla bölgeye hayat verirken, sahip olduğu suyuyla da şifa veriyor.
3.713 km2 yüzölçümü ile Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün % 65'lik kısmı Bitlis ili sınırları içindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri