Vanayı kısarsan basınç düşmez.
Basınç düşürücü vanalar yüksek giriş basınçlarını, giriş debi ve basıncındaki değişikliklerden bağımsız olarak sabit çıkış basıncına düşürür. İstenen ayar basıncını sağlamak için pilot mekanizması vananın üzerindeki akıştaki basınç dalgalanmalarına karşı hassastır.
Özellikle konutlar, su ile çalışan endüstriyel sistemlerde bu dengeleyici vanaların kullanılması zorunludur. Bu vanalar, Basınç Düzenleyicisi (Regülatör) ya da Basınç Kontrol Valfleri olarak da adlandırılmaktadır. Su ile temas halinde olan cihaz ya da sistemlerin (kalorifer, kombi, su arıtma cihazı, armatür, vb.)
Su borularında sürekli meydana gelen patlama sorunlarını çözüme kavuşturmak için basınç düşürücü taktırmak başlıca izlenecek adımdır. Basınç düşürücünün ev ve iş yerinizde su ile çalışan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi ve vb. elektronik aletlerin zarar görmemesi içinde fayda sağlar.
Basınç düşürücü vanalar, sistemdeki basıncı dengelemek amacıyla bina girişlerine veya her bir daire girişine ayrı ayrı takılmak suretiyle kullanılan vanalardır. Basınç düşürücü vana basıncı daireler için 3 ila 4 bar arasında bir değer olması yeterlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Katı cisimlerde uygulanan kuvvetin kaynağı cismin ağırlığı olduğundan, cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Bu küçük basınç farkları Dünya'nın fırtına ve rüzgâr örüntülerini belirler. Yeryüzü civarında atmosfer basıncı yükseklik arttıkça (her 30 metrede 3,5 mb) azalır.
2 bar altında olan su basıncında evimizde bulunan çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi sulama görevini yapamaz ve çalışmaz. Burda belirtiğimiz üzere tesisatımıza çok basınç gelmesi gibi az basınç gelmesi de kullanımı zorlaştırır.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir. Günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durum boruların patlamasıdır.
Şebeke sularından gelen kum, çakıl, talaş vb. maddeler su basınç düşürücünün içerisinde dinamik olarak sızdırmazlığı sağlayan piston o-ringlerinde zamanla aşınma ve yırtılmalara neden olmaktadır, bu sebeple su sızıntıları oluşabilmektedir.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
Yeni nesil değiştirilebilir kartuşlu su basınç düşürücü (regülatörü), yüksek basınçlı şebeke sularının basıncını düşürerek tesisatlarda ve tesisatlara bağlı cihazlarda oluşabilecek tahribatların önlenmesi için üretilmiştir.
Su akan boru hattında boru boyutu ve su basıncı birbirine bağlıdır. Çünkü bir borunun çapı küçülürse boru hattındaki basınç artacaktır. Bernoulli teoremine göre, iletim alanı küçültüldüğünde basınç düşürülebilir.
Ara musluk denilen malzeme ise, lavaboların altında bulunan su ileti borusunda filtre takılarak gerçekleştirilir. Kısa süre içerisinde kurulumu gerçekleşen musluk ara bağlantı ile temiz su iletimi devam eder. Böylelikle kirli suyun gelme ihtimali ortadan kalkmış olur.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Peki kombiye fazla su basıldığında ne olur? Tesisatta su basıncı yüksekse peteklerde tesisatlardan kaynaklı ortama su sızıntısı olacaktır. Kombinin fazla suyu boşaltılmalıdır. Su tahliye edildikten sonra kombiyi çalıştırmak istediğiniz zaman tekrar çalıştırabilirsiniz.
Yani sıvının kaynama noktası yükselecek. Ancak bunun bir üst sınırı var. Bunu da kabın sağlamlığı belirler. Artan enerjileri ile titreşmeye çalışan moleküllerin, kaba uygulayacağı toplam basınç büyük oranda artacak.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır. Basınç düşürme valfleri, cihazın aşırı yüklenmesini önlerken çıkış basıncını sürekli olarak ayarlanan değerde tutar.
Basınç sabitleme kontrol vanası, debideki değişikliklerden bağımsız olarak aşırı basıncı azaltmak suretiyle önceden ayarlanmış bir minimum giriş basıncını otomatik olarak korur. Basınç sabitleme pilotu, giriş basıncındaki küçük değişikliklere tepki vererek vana konumunu kontrol eder.
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Sıvı ve gazlar, katılardan farklı olarak, akışkandır. Bu nedenle hareket hâlindeki gazların ve sıvıların oluşturduğu basınca akışkan basıncı denir. Bernoulli ilkesi bir akışkanın hızı arttıkça basıncının düşeceğini söyler. Örneğin bir boruda ya da kanalda akan akışkanın basıncı, durgun hâldeki basıncından küçüktür.
Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseklere çıkıldıkça yer çekiminden dolayı atmosferdeki gaz yoğunluğu azalır ve basınç değerleri düşer. Sıcaklık arttıkça basınç azalır. Sıcaklık arttıkça gaz molekülleri başına düşen enerji payı da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri