Amalgam, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir metal olan civa ile katı halde bulunan gümüş, kalay, bakır, çinko gibi diğer metal tozlarının karıştırılmasıyla elde edilen özel bir alaşımdır.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Amalgam dolgu, bir zamanlar çürük nedeni ile oluşan boşlukları doldurmak için kullanılan en yaygın malzemelerden bir tanesiydi. Gümüş görünümlü olduğu için gümüş dolgu olarak da bilinmektedir. Günümüzde çürükleri tedavi etmek ve oluşan boşlukları doldurmak için diş renginde malzemeler kullanılmaktadır.
Amalgam dolgu; gümüş tozlarının, civa içinde eritilmesiyle hazırlanan bir dolgu çeşididir. Gri renkte olmaları ve basınca karşı dirençli olmalarından dolayı arka dişlerde kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Kalsiyum Hidroksiapatit de hyalüronik asit gibi vücudumuzda, özellikle kemiklerde doğal olarak bulunan bir madde olmaktadır. Kalsiyum dolguları hyalüronik asit dolgularına göre ciltte daha uzun süre kalmaktadır ve doğal olarak etki süreleri daha uzun olmaktadır.
Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Kusurlu bir restorasyonla birlikte sızdırmazlık bozulacağından dolayı renk değişimi de kaçınılmazdır. Metal içeren bir kaplama veya amalgam dolgu birlikte metalin gri rengi dişten yansıyacağı için renk değişimi gözlemlenebilir.
Amalgam dolguların yerleştirilmesi, sökülmesi ve cilalanması sırasında, civa salımının kısa sureli olması nedeniyle hastada herhangi bir yan etki ve sağlık problemi oluşturmadığı bilinmektedir.
1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi? Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Uzun yıllar diş hekimliğinde dolgu materyali olarak kullanılmıştır. Ancak günümüzde içerdiği civadan ötürü tercih edilmemektedir. Beyaz dolgu dediğimiz kompozit dolgular günümüzde amalgam dolguların yerini tamamen doldurmayı başarmıştır.
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar. Örneğin aşınmanın yüksek olduğu azı dişlerinde amalgam dolgunun ömrü kısalabilir.
Kompozit dolgu devlet hastanesi ve diş kliniklerinde yapılabilir. Amalgam Dolgu Ne Demek? Amalgam dolgu, siyah renkli veya gümüş dolgu olarak da bilinir.
Sonuç olarak amalgam dolguların zararı içerisindeki cıvanın miktarı ile ilgilidir. Yeterli dozda kullanıldığında ise hiçbir soruna yol açmayacaktır. Gönül rahatlığı ile amalgam dolgu yaptırıp kullanabilirsiniz.
Özel Denttera Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Güvenli amalgam dolgu sökümü ücreti 2023 yılı için 2000 TL'dir. Bu ücret sadece SMART protokolü için geçerlidir, daha sonra dişe yapılacak kompozit dolgu, kanal tedavisi vs gibi tedaviler ayrıca ücretlendirilir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri