İkinci el cihazın demirbaş olarak kaydedilmesi gerekiyor. Faydalı ömrü 5 yıl ve her yıl %20 amortisman yolu ile gider olarak yazılabiliyor. 1.000 TL'nin altında olsa bile 1 yılı geçen sabit kıymetlerin demirbaş olarak kaydedilmesi gerekiyor.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
Yazar kasalar, satış işleminin gerçekleştiği herhangi bir işletme içerisindeki satışları kaydetmeye yarayan ve bu satılan malların ya da hizmetlerin fiyatlarını, cinslerini, vergi durumlarını ve indirimlerini fatura şeklinde bir kağıda basan cihazlardır.
Perakende satışa başladığı tarihten itibaren 30 gün içinde yazarkasa almak zorundadır. Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler satın aldıkları cihazı alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile kaydettirmelidir.
POS cihazı fişi gider yazılmaz. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Yazar kasa POS, EFT POS özellikli ödeme alma cihazı ile ödeme kaydedici cihazı bünyesinde bütünleşik bir şekilde bulunduran cihazdır. Daha basit açıklamak gerekirse standart bir POS cihazıyla klasik yazar kasanın birleşiminden oluşan bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Yeni Nesil Yazarkasa Ödemeleri Tek Seferde Gider Yazılır.
Bu çerçevede, SGK, hekimlerce (diş hekimleri) düzenlenen POS fişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumları Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 4. maddesinin (b) bendinde yer alan fatura ve fatura yerine geçen belge olarak değerlendirilmesi yönünde görüş belirtilmiştir.
Her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, bu zorunluluğa uymadığı tespit edilen birinci sınıf tüccarlara 1.400 TL, ikinci sınıf tüccarlara 700 TL özel usulsüzlük cezası öngörülmüştür.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV'ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Yazarkasa Ruhsatnamesi Yazarkasa İle İlgili Yapılan işlemlerin kayıt edildiği Resmi bir evraktır.
açıklamalarına yer verilmiştir. Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
2023 yılı demirbaş sınırı, KDV hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanıyor. 2023 yılında KDV hariç 4.440 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabiliyor.
E-fatura sistemine kayıtlı iseniz satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi kullanabilir misiniz? Eğer e fatura kullanmanız zorunlu ise bu durumda perakende satış fişi kullanmamanız gerekiyor. Kullanırsanız bu satış fişlerinin herhangi bir geçerliliği bulunmayacak.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
Akaryakıt pompalarına bağlı ÖKC fişlerinde, akaryakıt verilen aracın plaka numarasının girilmesi zorunludur. Bu nedenle, doğru plaka numarası yer almayan Ö. K.C. fişi, gider belgesi olarak kullanılamaz ; KDV 'si de indirilemez.
Şahıs Şirketi yazar kasa zorunlu mu? Eğer parekende satışlarınız bir dükkan üzerinden yapıyor iseniz veya satışlarınızı internet üzerinden yapıyor ancak yine de bir dükkanınız varsa yazar kasa almak zorunluluğunuz bulunmaktadır. …
İnternet Vergi Dairesi üzerinden, • e-Arşiv uygulamasına kayıtlı ise e-Arşiv uygulaması aracılığı ile, • ÖKC firmaların bilgi işlem sistemleri aracılığı ile, GİB'e elektronik ortamda bildirmeleri gerekmektedir. GİB'e elektronik ortamda bildirim yönteminin seçimine ilişkin “Tercih Bildirim Ekranı” kullanıma açılmıştır.
Bu hükümlere göre, şirket ofisinin tefriş ve düzenlenmesi amacı ile satın alınan tablolar için yapılan harcamalar, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış bir harcama niteliğinde olmadığından, söz konusu harcamaların kurum kazancından indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri