Vanaların çalışma prensibi çok basittir fakat çok etkili bir sistemdir. Vana açıksa eğer, akışkan olan madde yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket eder. Fakat vana kapalıysa bu akıntı durur. Bunun yanında boru içinde ters yönde akışı engellemek için de vananın içinde çoğunlukla bir engel vardır.
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır. Şibel vana olarak bilinen vanalar, hiç açılıp kapatılmadığı için bazen suyu tamamen kesmez. Su böyle damla şeklinde akmaya devam eder.
Doğalgaz vanası boru ile aynı hizada ise yani paralel ise açık demektir. Fakat doğalgaz vanası boru ile paralel değil de boru ile T simgesi oluşturuyor ise bu durumda vana kapalı demektir.
Aslında temel prensip sağ tarafa yani saat yönünde kapanmasıdır. Su vanasını açmak için de saat yönünün tersine yani sola çevrilir.
İlgili 45 soru bulundu
Su vanası saat yönünde suyu keser. Yani vanayı soldan sağa doğru çevirdiğinizde suyunuz kesilecektir. Tam tersi durumda, yani vanayı saat yönünün tersine çevirirseniz de su açılacaktır. Vanayı kullanarak suyun seviyesini de ayarlayabilirsiniz.
Küresel vana açma kapama yönü olarak genellikle saat yönünde açma, saat yönünün tersinde kapanma olarak üretilir.
Birinci yol, solenoidin (2 kablolu siyah silindir) saat yönünün tersine 1/4 ila 1/2 tur çevrilmesidir. Vanayı kapatmak için solenoidi valf üzerine oturana kadar saat yönünde çevirin. İkinci yol ise açma vidasını aynı şekilde kullanıp vidayı yeterince gevşeterek hava çıkarmaktır (1/4 ila 1/2 tur).
Şebeke sisteminin basıncı ayarlanmış değerini aştığında, vana kendiliğinden hızlı bir şekilde açılarak fazla basıncı tahliye eder ve şebeke sistemini korur. Sistemdeki basınç değeri, ayarlanmış değere ulaştığı zaman ise, vana darbe oluşturmadan sızdırmaz bir şekilde kendiliğinden kapanır.
Peteklerin vanası sola doğru açılır. Yani peteğin vanasını sola doğru çevirdiğinizde peteğin içinden sıcak su geçecektir. Tersi durumda da sıcak su peteğin içine uğramayacak, vananın giriş kısmında kalacaktır. Yaşam alanlarının sağlıklı şekilde ısınması için kalorifer peteklerinin açık olması gerekir.
Vana kapandığında neden su sızdırıyor? Vanada moloz bulunuyor olabilir; bu da vananın açık kalmasına sebep olur. Bunu düzeltmek için, vanayı sökmeniz, tüm parçaları temiz suyla durulamanız ve vanayı geri takmanız gerekecektir.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
Hangi Yöne Kapanır? Su vanası sağ tarafa doğru, yani saat hareket yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
Ana Su Vanasını Bulmak
Evin orta kısımlarını kontrol etmeye gerek yok. Kapatma vanaları zemin katta yer alacağından üst katları da unutun. Bodrum katı olanlar için genellikle burada bulunur. Su hatları genellikle su şebekesinden kesme vanasına kadar ekstra boru veya sapma olmadan geçer.
Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
Su vanaları normalde kullanılmadıkları için zamanla açıp kapanmadıklarından suyu kapatmaya çalıştığınızda su kesilmez. Bunun için ara sıra su vanası açıp kapatmak gerekir. Ayrıca belli aralıklarla vanalarınızı kontrol ettirip bakım yada gerekiyorsa değiştirilmesini sağlamak gerekir.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Ani kapama vanası (quick-closing valve), akışkanın hızlı bir şekilde kapatılmasını sağlayan bir vana tipidir. Bu vanalar, acil durumlarda veya hızlı müdahale gerektiren durumlarda akışkanın aniden durdurulması için tasarlanmıştır. Ani kapama vanaları, normal bir vana gibi açık veya kapalı konumda bulunabilirler.
Peteklerin bütün vanaları, daha doğru bütün vanalar (istisnalar hariç) sola, yani saat yönünün tersine çevrilerek açılır. Vanayı kapatmak için ise sağa, yani saat yönünde çevirerek kapatabilirsiniz. Reglaj ayarı yapılırken, üst vanadan veya alt vanadan ayarlama çokta fark eden bir durum değildir.
Ayrıca, tuvaletler, lavabolar ve su ısıtıcıları gibi münferit armatürlerin yakınında da ayrı ayrı kapatma vanaları bulunur. Bu vanalar sıhhi tesisat onarımları gerektiğinde veya acil bir durum meydana geldiğinde, su akışının hızlı bir şekilde kesilebilmesi ve su baskınlarının önlenmesi için kullanışlıdır.
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Valf, akışkan içeren tesisatlarda koşula bağlı olarak açılıp kapanan bir çıkış öğesidir. Genellikle akışkan basıncının önem arz ettiği sistemlerde basıncın yükselmesi halinde sistemden dışarıya akışkan tahliye ederek basıncı düşüren ya da acil bir durumda akışkan iletişimini kesen emniyet araçlarıdır.
Bir küresel vana birkaç parçadan oluşur. Bu parçalar arasında valf gövdesi, döner bilya, gövde ve yuvalar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri