Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Vanilya çubuğu bozulabilir, ancak genellikle uzun süre dayanıklıdır. Önemli olan onu doğru şekilde saklamak ve kullanmaktır. Vanilya çubuğu, nem ve ısıdan korunarak serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır. Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir.
Şekerin tüm türleri, doğru bir şekilde saklandığında 2 yıla kadar dayanıklılık gösterir. Sahte vanilya aromalı toz şekerler 2 yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan şekerler daha uzun süre muhafaza edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Şekerin tüm türleri bozulmadan yıllarca muhafaza edilmeye müsaittir. Hava almayan plastik poşetlerde muhafaza edebilirsiniz şekeri. Sahte vanilya aromalı tozlar iki yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan tozlar, çok uzun yıllar bozulmadan dayanır.
Ancak bu süre çok da uzun değil. Son tüketim tarihinden sonraki 2-5 hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli.
Bu sebeple, alınan önlemlerden sadece bir tanesi olan, etiketlerimizin üzerinde bulunan ''son kullanma tarihi'' (SKT) ibaresi yerine bazı ürünler için ''tavsiye edilen tüketim tarihi'' (TETT) ibaresinin kullanılmasına karar verilmiştir.
Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2020 ise ilacı 31 Temmuz 2020'den sonra almamalısınız.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Son Kullanma Tarihi geçen gıdanın besin içeriği, etikette öncesinde belirtilen değerlerle aynı olmayabilir. Bu durumda Son Tüketim Tarihi (STT) geçmiş gıdaların etiketinde yer alan tarihten sonra tüketilmemesi, satın alınmaması ve satılmaması gerekiyor.
Gıda Ürünleri ve İlaçlarda Son Kullanma Tarihinin Önemi
Çünkü gıdaların belli bir raf ömrü vardır ve bu ömür dolduktan sonra gıdaların bozulma riskleri çok fazladır. Bozulan ürünlerin tüketilmesi ise insan sağlığı için ciddi bir tehdittir.
Son kullanma tarihi geçmiş, eski kabartma tozlarını kullandığınızda işlevsizdir. Bu da yaptığınız kurabiye, kek, poğaça ya da ekmeğin kabarmamasına sert ve içinin nemli kalmasına sebep olacaktır.
Vanilya özütü olarak değerlendirdiğinizde çok daha uzun süre dayandığı bir gerçek ama kaliteli bir vanilya çubuğunu tazeliğini kaybetmeden vakumlu bir pakette veya hava geçirmeyen, tıpayla kapatılmış cam bir tüpte, mutfağınızın güneş görmeyen bir köşesinde en az 1 sene boyunca saklayabilirsiniz.
Sıvı aromalar ile pasta, kek, kurabiye ve tatlılarınızı daha da lezzetli bir hale getirebiliyor ve özel olarak tasarlanmış şişesi ile de aromayı istediğiniz miktarlarda, damlalar halinde dozajlayarak kullanabiliyorsunuz. 500 g un için 2-3 tatlı kaşığı aroma yeterlidir.
Tuz su içermediğinden asla bozulmaz veya son kullanma tarihi geçmez, yani serin ve kuru bir ortamda saklanırsa süresiz olarak dayanır.
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak beklenebileceği sürenin uzunluğudur. Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve, kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.
4.2 Üretim ve son kullanma tarihlerinin sadece ay ve yıl olarak yazılması durumunda kullanım süresi ürünün başlangıç tarihi olan ayın başından son kullanma tarihi oolan ayın son gününe kadardır.
Tuz gibi, şeker süresiz uzun bir süre devam eder, özellikle de hava geçirmez bir kapta saklarsanız. Ancak şeker sudan hava emerse ve katı bir kayaya dönüşse bile, kalitesini kaybetmez.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir.
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri