Vanilya ağacı dikildikten üç sene sonra meyve vermektedir. Yetiştirilme süreci de oldukça zahmetlidir.
Vanilya bitkisi, en büyük ve en eski bitki familyalarından biri olan Orchidaceae'ye (Salepgiller) ait. Sıcak ve tropikal iklimleri seven bitki bugün Meksika, Madagaskar, Cava ve Antillerde yetişiyor; Karayiplerden Ekvator'un Pasifik kıyılarına kadar uzanan bir yayılım alanına sahip.
Heliotropium cinsi bitkilerin 250 kadar türü vardır, sıcak ve ılıman iklimlerde yetişirler, hepside zehirli bitkilerdir. Bahçede ve saksıda yetiştirilebilen yalancı vanilya, genel olarak mor renkli, kokulu çiçekler açar.
Vanilyanın ana yurdu Orta ve Güney Amerika'dır. Özellikle Madagaskar, Meksika, Cava, Reunion, Boyrbo ve Antiller'de yetiştirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Vanilya üretiminde kesinlikle tarım ilacı, kimyasal gübre ve makine kullanılmaz. Bu ürün tamamen işçilik gerektiren doğal bir üründür. Bu nedenle oldukça pahalıdır.
Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Vanilya çiçeği ilk açtığında beyaz renktedir. Büyüyüp olgunlaştıkça açık sarıdan koyuya doğru değişen bir renk alır. Vanilya çiçeği rengi yetiştiği toprağa, iklime ve türüne göre hafif değişiklikler gösterebilir. Özellikle tatlı ve pastalarda tercih edilen vanilya, kahve ve çeşitli kokteyllerde de sıklıkla kullanılır.
Vanilya (Vanillaplanifolia),bir orkide türü olmasının yanı sıra kokusu sebebiyle gıda amaçlı kullanılan tek orkide olma özelliğini de taşır. Vanilya safran ve kakuleden sonra dünya pazarında en çok kullanılan üçüncü baharattır.
Gusto Rough Diamond Vanilin (vanilya) 500 Gr 184 TL'ye, %14 indirimle Dr. Gusto Ithal Vanilya Tozu 1000 gr 349 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Vanilya çiçekleri birçok gıdalarda kullanılır. Özellikle kahve ve pasta içerisinde mutlaka vanilya çiçeği bulunur. Tropikal ülkelerde yetişen bir çiçek türüdür. Her toprakta yetiştirilen bir çiçek olmadığı için fiyatı oldukça yüksektir ve nadir bulunur.
Vanilya şurubu 700 ml değerinde olan ideal boyutu sayesinde müşteriye uzun süreli bir tüketim olanağı sağlar. Şeker içermediği için oldukça sağlıklıdır.
Vanilya anavatanı Meksika olan ve orkidegiller familyasına ait bir bitkidir. Yeşil renkli olan vanilya bitkisinin olgunlaşmadan önceki aroması çok keskin değildir. Yeşil renkte iken toplanıp haşlandıktan sonra kurutulur ve bildiğimiz siyah uzun çubuklar halini alır. Kullanıma hazır hale gelmesi yaklaşık 9 ay sürer.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir.
Gıda sektöründe en çok dondurma üretiminde kullanılan vanilyalar, mutfaklarda kendisine vanilin olarak yer buluyor, ancak vanilin aslında vanilyanın sadece aromatik kokusunu içinde barındıran sentetik bir madde. Yani gerçek vanilyayı deneyimlemek, kokusunu hafızana kazımak istiyorsan, tercihin vanilya çubukları olmalı.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Vanilya kokusu ya çok seviliyor ya da hiç sevilmiyor. Vücudu canlandırmaya ve rahatlamaya yardımcı olan bu koku depresyon, endişe ve gerginlik gibi semptomları hafifletmek için yaygın olarak kullanılıyor.
Biraz da cazibe: Vanilya katkılı turunçgil parfümü
İdeal karışımı veriyoruz. 15 damla vanilya yağı, 10 damla portakal yağı, 5 damla bergamot veya tarçın yağı. Hepsini karıştırıp, kullanmanız yeterli.
Vanilya büyüleyici bir notadır çünkü çok basit veya çok gurme kokabilir. Gerçek vanilya özütü, kremsi, pudramsı ve ince çiçek notaları kokar ve rahatlatıcı bir yönü vardır. Uzmanlar, vanilyanın gerçekten evrensel bir koku olduğu için hep zirvede kalacağını söylüyor.
Vanilya çubuklarını şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda kullanabilirsiniz. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden ortaya çıkabilecek pekmez kıvamındaki vanilya macunu da bol aromatik etki elde etmek isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Vanilya bir içki değildir, ancak büyük miktarda alkol ihtiva etmektedir. Küçük bir miktarda kullanılmasına rağmen ondan kaçınmak daha efdaldir. Beyazdan, solgun sarı renge değişen toz veya kristal yapıda ve vanilyanın karekteristik kokusunda yapay bir katkı maddesidir.
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır. Özellikle mutfakta kızartılan balık kokusu bir kaç gün gitmez.
Aslında vanilyanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak kokuya karşı hassas olan kişilerde fazla kullanımı o kişiye zarar verebilir. Zaten her şeyin fazlası zarar olduğu için vanilin de fazla kullanılmamalıdır.
Genellikle yaprakları sapsız, oval topludur. Vanilya tohumu ekildikten 3 yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlar. Meyvesi 15-20 cm boyundadır. Kullanılan kısmı ilk önceleri daha yeşilken toplanır ve sırasıyla kuru ve nemli yerlerde ortalama dokuz ay süreyle bırakılarak kurutulur.
Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü. Sıcak ve nemli tropikal iklimlerde yetişir. Başlıca yetiştirilme bölgesi Veracruz, Meksika, Tahiti, Endonezya ve Madagaskar'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri