Vanilya, bazı orkidelerin meyvelerinden çıkarılan doğal bir üründür. Vanilin ise selüloz ile beraber bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlayan, ligninden kimyasal yol ile yapılan sentetik bir gıda katkısıdır.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Eğer kısa boyda bir şişe kullanıyorsanız vanilya çubuklarını şişeye sığacak şekilde enlemesine ikiye de kesebilirsiniz. Üzerine votkayı dökün, kapağını kapatın ve güneş görmeyen bir yerde aklınıza geldikçe sallamak suretiyle 2 ay boyunca bekletin. Bu süre içinde karışım koyulaşacak ve aroması derinleşecektir.
Vanilya aroması, yoğun ortamlarda çözünen bir sıvı aroması'dır. Vanilya bitkisi pahalı olduğundan dolayı kimyasal olarak aroması kullanılır. Vanilya aroması kek, pasta, şekerleme, lokum, çikolata vb. gibi gıda ürünlerinde de kullanılmaktadır.
Fabrikasyon diye tabir edilen vanilya özütünde şeker, alkol, su ve vanilyadan başka bir madde olmaması gerekir. Vanilya şekeri ile şekerli vanilin de aynı şey değildir. Vanilin aslında vanilyanın kokusunu veren ana maddedir. Şekerli vanilin ise endüstiyel ürünün adıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Vanilya, bazı orkidelerin meyvelerinden çıkarılan doğal bir üründür. Vanilin ise selüloz ile beraber bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlayan, ligninden kimyasal yol ile yapılan sentetik bir gıda katkısıdır.
Vanilin aslında Vanilyanın içinde bulunan ana etken maddedir. Günümüzde pek çok kişinin Vanilya ile aynı şey olduğunu düşünüdüğü bir gıda katkısıdır. Oysaki Vanilya tamamıyla doğal bir bitkiden elde edilen doğal ve aromalarca zengin bir üründür.
Vanilya, safrandan sonra dünyanın en pahalı baharatlardan biri ve bir orkide türünden elde ediliyor. Vanilya, bitkisini değil belki ama tadını ve kokusunu çok yakından bildiğimiz bir baharat.
Biraz da cazibe: Vanilya katkılı turunçgil parfümü
İdeal karışımı veriyoruz. 15 damla vanilya yağı, 10 damla portakal yağı, 5 damla bergamot veya tarçın yağı. Hepsini karıştırıp, kullanmanız yeterli.
Vanilya bir içki değildir, ancak büyük miktarda alkol ihtiva etmektedir. Küçük bir miktarda kullanılmasına rağmen ondan kaçınmak daha efdaldir. Beyazdan, solgun sarı renge değişen toz veya kristal yapıda ve vanilyanın karekteristik kokusunda yapay bir katkı maddesidir.
Vanilya çubuklarını cam bir şişe ya da küçük bir sürahiye dik olarak yerleştirin. Üzerine votkayı döküp kapağını sıkıca kapatın. Alkollü bir solüsyon olan karışımı, serin ve karanlık bir ortamda en az 8-10 hafta kadar bekletin. Aralarda çalkalamayı unutmayın, şişenin kapağını açmayın.
Vanilya özütü nerede satılır? Vanilya özütünü Türkiye'de bulmak pek kolay değil. Ancak vanilya çubuğunu aktar ve marketlerde kolayca bulup cam tüplerde satın alabilirsiniz.
İkiye ayırdığınız vanilya çubuğunun içerisinden yine bıçağın sivri ucu yardımıyla vanilya çekirdeklerini sıyırın. Sıyırdığınız vanilya çekirdeklerini şekerin içerisine aktarın. 1 adet vanilya çubuğu için 200 gram şeker kullanmanız yeterli. Şeker ve vanilya çekirdeklerini güzelce karıştırın.
Vanilya, toz formunda da kullanılabilir. Bu formda, vanilya tohumları ya alkol katkısız ezilir veya ezilir alkolde eritilir ve sonra arıtılır. Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (salepgiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır. Özellikle mutfakta kızartılan balık kokusu bir kaç gün gitmez.
Baştan çıkaran vanilya kokusu
Tıpkı çikolata gibi tatlı ve davetkâr bir koku olan vanilya kokusu, erkekte de kadında da cinsel çekiciliği arttırır. Kadınlar vanilya kokulu erkekleri daha çekici bulurlar.
Vanilya (Vanillaplanifolia),bir orkide türü olmasının yanı sıra kokusu sebebiyle gıda amaçlı kullanılan tek orkide olma özelliğini de taşır. Vanilya safran ve kakuleden sonra dünya pazarında en çok kullanılan üçüncü baharattır.
Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır. Türkiye'de ise botanik bahçelerinden ve seralar da görülür buralar dışında yetiştirilmez.
Gerçek vanilya özütü, kremsi, pudramsı ve ince çiçek notaları kokar ve rahatlatıcı bir yönü vardır. Uzmanlar, vanilyanın gerçekten evrensel bir koku olduğu için hep zirvede kalacağını söylüyor.
Peki bakalım örnek Şekerli Vanilin'e… Pakmaya Şekerli Vanilin içeriğine baktığımızda Şeker, Vanilin ve Topaklanmayı Önleyici olduğunu görüyoruz. Üründeki Vanilin oranı ise sadece %3'tür. Herhangi aksi bir ifade olmadığına göre Vanilin'in doğal veya doğala özdeş olmadığını anlıyoruz. Bu ürünün tek paketi 5 gr.'dır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vanilya yerine vanilin kullanılır mı? Vanilini çöreklerde, süt ve hamur tatlılarında, kurabiyelerde, pastalarda ve keklerde lezzet vermek amacı ile kullanabilirsiniz. Bu tariflerde malzemelerde yazan vanilya yerine vanilin kullanabilirsiniz.
Vanilya yoksa ne kullanılır? Vanilya yoksa alternatif olarak sadece akçaağaç özütü veya şurubu kullanabilirsiniz. Ölçü olarak önerim eğer tarifinizde şeker varsa 1 tatlı kaşığından fazla koymamanız yönünde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri