Çubuk şeklindeki meyvesi dokuz ay tadını alması için bekletildikten sonra, hala yeşilken toplanır. Koparıldıktan sonra bile tatsız olan meyve, sıcak suda bekletilip güneşte kurutma işleminden geçtikten sonra aromasını kazanır. Bu işlem sonunda yüzde 20 oranında küçülen meyveler iki ay kadar dinlenmeye bırakılır.
Vanilya çiçeği ilk açtığında beyaz renktedir. Büyüyüp olgunlaştıkça açık sarıdan koyuya doğru değişen bir renk alır. Vanilya çiçeği rengi yetiştiği toprağa, iklime ve türüne göre hafif değişiklikler gösterebilir. Özellikle tatlı ve pastalarda tercih edilen vanilya, kahve ve çeşitli kokteyllerde de sıklıkla kullanılır.
Vanilya çubuğunu bir kesme tahtasının üstünde bir bıçağın ucuyla baştan sona kesin. Ardından bıçağın kenar kısmı ile vanilya çubuğu içindeki taneleri kazıyarak çıkartın. Elde ettiğiniz vanilya tohumlarını sütlü tatlı yapıyorsanız direkt içine katarak veya kek hamuruna karıştırarak kullanabilirsiniz.
Vanilya çubuklarını şeker ve kakao eşliğinde pasta ve tatlılarda kullanabilirsiniz. Vanilya çubuklarının toz haline getirilmesi ve özütü ile birleştirilmesinden ortaya çıkabilecek pekmez kıvamındaki vanilya macunu da bol aromatik etki elde etmek isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Vanilya, bazı orkidelerin meyvelerinden çıkarılan doğal bir üründür. Vanilin ise selüloz ile beraber bitkinin dayanıklılığını ve odunsu yapısını sağlayan, ligninden kimyasal yol ile yapılan sentetik bir gıda katkısıdır.
İlgili 35 soru bulundu
İkiye ayırdığınız vanilya çubuğunun içerisinden yine bıçağın sivri ucu yardımıyla vanilya çekirdeklerini sıyırın. Sıyırdığınız vanilya çekirdeklerini şekerin içerisine aktarın. 1 adet vanilya çubuğu için 200 gram şeker kullanmanız yeterli. Şeker ve vanilya çekirdeklerini güzelce karıştırın.
Eğer kısa boyda bir şişe kullanıyorsanız vanilya çubuklarını şişeye sığacak şekilde enlemesine ikiye de kesebilirsiniz. Üzerine votkayı dökün, kapağını kapatın ve güneş görmeyen bir yerde aklınıza geldikçe sallamak suretiyle 2 ay boyunca bekletin. Bu süre içinde karışım koyulaşacak ve aroması derinleşecektir.
Vanilya çubuğu bozulabilir, ancak genellikle uzun süre dayanıklıdır. Önemli olan onu doğru şekilde saklamak ve kullanmaktır. Vanilya çubuğu, nem ve ısıdan korunarak serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Vanilya çubuğunu kesmeden önce mutfak gereçlerini iyice temizlemek ve kurumasına izin vermek önemlidir.
Vanilya bir içki değildir, ancak büyük miktarda alkol ihtiva etmektedir. Küçük bir miktarda kullanılmasına rağmen ondan kaçınmak daha efdaldir. Beyazdan, solgun sarı renge değişen toz veya kristal yapıda ve vanilyanın karekteristik kokusunda yapay bir katkı maddesidir.
Vanilya Çubuğu Nasıl Saklanır? Tohumlarını aldıktan sonra kalan vanilya çubuklarını, aromalarını salmaları için, toz şeker dolu bir kavanoza batırabilirsin. Böylece serin ve kuru bir yerde 1 sene boyunca saklayabileceğin vanilyalı şekerini, istediğin tarifte kullanırsın.
Sıcak iklim seven vanilya ağacı tropikal olan yerlerde yetişir. Meksika'nın Atlantik Okyasuna yakın tarafında yetiştirilmeye başlanmış olan vanilya ağacı Pasifik Okyanusundan Karayipler'e kadar olan bölgelerde de yetişir. Ekvatorun her iki yanında da yetişebilmektedir. Ana yurdu ise Güney ve Orta Amerika'dır.
Vanilya çubuğu yeşil meyve halindeyken 9 ay boyunca tadını alması için bekletilir. Koparıldıktan sonra ise hala yeşildir ve tadı, aroması henüz tam anlamıyla olgunlaşmaz. Ancak, çubuk güneşte kuruduktan sonra bildiğimiz tada ve aromaya kavuşur.
Vanilya tropikal bölgelerde yetişen, dünyada en fazla işçilik gerektiren bu ürünün üretiminin hiçbir aşamasında makine, kimyasal gübre veya tarım ilaçları kullanılmaz. Safrandan sonra baharatlar arasında en pahalı ikinci baharattır.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Vanilya, orkide familyasına ait, tropikal ülkelerin çoğunda yetişen bir bitkidir. Ana vatanı Meksika'dır.
Arıtma esnasında, alkol damıtılır ve böylece alkol kalıntısı kalmaz. Bu şekilde elde edilen vanilya Helâldir.
Tozşeker ve suyu bir kapta eriterek şerbet haline getirin. Şerbete vanilya şurubu ve votkayı ilave edin. Cam şişeye aktarıp tarçın çubuklarını ekleyin. 12 saat bekletip servis yapın.
Dr Oetker vanilya aroması Helal mi? Oetker Vanilya Aroma Verici aşırı işlenmiştir. Helal,Vejetaryen,Vegan,Glutensiz diyet tercihleri için tüketime uygun.
Saf vanilya özütü de bal gibi neredeyse hiç bozulmayan yiyeceklerdendir. Hatta zaman geçtikçe lezzeti daha bile kuvvetlenir. Vanilya özütünün üzerindeki tarih geçmiş olsa bile gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır. Özellikle mutfakta kızartılan balık kokusu bir kaç gün gitmez.
Vanilin kimyasal yolla elde edilen ve de kağıt endüstrisinde kullanılan ağaçlardan açığa çıkan bir çeşit yan üründür. Lignin-sulfonik asit denilen kimyasal atık sülfattan elde edilir. Vanilin aslında Vanilyanın içinde bulunan ana etken maddedir.
Vanilya, safrandan sonra dünyanın en pahalı baharatlardan biri ve bir orkide türünden elde ediliyor. Vanilya, bitkisini değil belki ama tadını ve kokusunu çok yakından bildiğimiz bir baharat.
Yarım su bardağı toz şekeri sos tavasına alın ve orta derecede erimesini sağlayın. Sarı renge ulaşana kadar üzerine geriye kalan şekeri ve yarım su bardağı sıcak su ilave edip karışmasını sağlayın. Çeyrek vanilya çubuğunun tohum ve kabukları ilave edin. 3-4 dakika boyunca düşük derecede pişirin.
Vanilya kokusu ya çok seviliyor ya da hiç sevilmiyor. Vücudu canlandırmaya ve rahatlamaya yardımcı olan bu koku depresyon, endişe ve gerginlik gibi semptomları hafifletmek için yaygın olarak kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri