Dolayısıyla camların açık kalması içeriye temiz hava girmesi açısından önemlidir. Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz.
Gece boyu vantilatörle uyuduğunuzda alerjinizi tetikleyebilir. Eğer alerjiniz varsa, vantilatörü açık bırakarak uyumak iyi bir fikir değildir. Vantilatörün yaratacağı rüzgar, alerjen partikülleri dolaşıma sokabilir. Bu da astım, göz alerjisi, saman nezlesi ve göz kuruluğu gibi alerjen durumları ortaya çıkarabilir.
24 saat açık kaldığı düşünülen bir vantilatör 24 x 75 üzerinden 1.800 W enerji harcar. Bu da 1.8 KW enerjiye tekabül eder. güncel enerji ücretlendirmesi Kilowatt başına 44 Kuruştur. Bu nedenle 1.8 x 0.44 üzerinden hesaplanırsa, bir vantilatör 24 saatte 79 Kuruş harcayacaktır.
Vantilatör fatura hesabı 2023
Günde ortalama 2 saat çalışan vantilatör, ayda 60 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
Vantilatör sürekli çalışırsa bozulur mu? Vantilatörü çok uzun süre hiç kapatmadan çalıştırmak motorun bozulmasına neden olabilir. Vantilatörün motorundaki kablolar kısa devre yapabilir. Bu sebeple belirli aralıklar ile kapatılması önerilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yani kısacası yaz aylarında tavan vantilatörü çalışırken pencerenizi açabilir, kış aylarında ise kapatabilirsiniz. Peki aydınlatma konusunda da yardımcı olan vantilatör ışık ne işe yarar ve ne gibi avantajlar sunar?
Tavan vantilatörü ile klimanın elektrik yönünden karşılaştırması yapıldığında vantilatörün daha az enerji harcadığı görülecektir. Vantilatör kullanımında, aletin 24 saat açık bırakılması mümkün değildir. Ayrıca vantilatörün amacı ortamı soğutmak değil, hava akımını sağlamaktır.
24 saat her iki cihazı çalıştırdığığınızda vantilatör daha fazla enerji harcar. Genelde vantilatörler 800w klimalar ise1400w olur. Klima termostatlı olduğundan belirli aralıklarda enerji harcar,vantilatör ise devamlı enerji harcar.
Örneğin saatte 100 W harcayan bir vantilatör de saatte 1.200 W harcayan bir klimaya göre daha az enerji harcar.
80 Watt elektrik tüketimi olan bir ayaklı vantilatör saatte 0,06 TL tutarında 0,07 kWh, 24 saat kullanıldığında 1,35 TL tutarında 1,80 kWh elektrik tüketir. 100 Watt elektrik tüketimi olan bir tavan vantilatörü saatte 0,08 TL tutarında 0,1 kWh, 24 saat kullanıldığında 1,80 TL tutarında 2,40 kWh elektrik tüketir.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
Sıcaklığın yüksek olmadığı mevsimlerde hava akışını sağlamak ve düşük oranda serinlemek için vantilatör kullanımı yapılması daha sağlıklıdır. Fizik tedavi gören kişilerin uyku sırasında serinlemek istedikleri durumlarda vantilatör kullanımı daha sağlıklıdır.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Vantilatörün oluşturduğu kuru hava da birçok sağlık problemine sebep olabilir. Cildinizin ve boğazınızın kurumasına ve özellikle kontakt lens kullanıyorsanız gözlerinizin tahriş olmasına sebep olabilir. Kuru hava sinüsleri ve genizi etkiler. Bu da mukus ve baş ağrısına yol açabilir.
Uyurken vücut ısımız düşer, bir de buna vantilatörün sürekli olarak yarattığı soğuk hava eklenince kaslarımız bu durumdan olumsuz etkilenir. Öte yandan vantilatörün yarattığı hava akımına sürekli olarak maruz kalmak mide bulantısı veya baş ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Edinilen bilgiye göre, binanın giriş katında mutfak kısmında açık unutulan vantilatör, yangına sebep oldu.
Günde ortalama 2-3 saat çalışan vantilatör, ayda 60-70 saat çalışır. O halde 60*70=4500 watt enerji yapar. KW'ye çevrildiğinde ise 4.5 KW civarına denk gelmektedir. 1 kWh elektrik fiyatı aylık toplam 240 kWh'e kadar 1,48 TL, 240 kWh'ten fazlası için 2,22 TL'dir.
Klima mı vantilatör mü sağlıklı, hangisi bizi daha çok hasta eder diye düşünüyor olabilirsiniz. Hatta klimanın hastalıklara neden olduğu konusunda önyargınız da olabilir. Ancak vantilatör de klima kadar tehlikeli.
Vantilatörler sıcak yaz günlerinde serinlememize yardımcı olan bir hava akımı oluşturur. Aslında vantilatörler ortamın sıcaklığını azaltmaz. Aksine mükemmel bir şekilde yalıtılmış küçük bir odada çalışan fan, odanın sıcaklığının artmasına neden olur.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Vantilatör motoru yanar mı? Kaliteli vantilatörlerde motorun yanma ihtimali oldukça düşüktür.
Piyasada bulunan farklı markalar, farklı kanat sayıları bulunan tavan vantilatörleri üretir. Yani tavan vantilatörlerinde kesin ve net bir kanat sayısından bahsetmek mümkün değildir. Fakat genel olarak bakıldığında 4 ya da 5 kanat kullanılır. 4 kanat ise ideal olarak kabul edilir.
Sağlık açısından dikkat edilmesi gereken şey de vantilatörün uzun zaman doğrudan kendinize dönük şekilde çalıştırılmamasıdır. Vantilatör, odadaki hava akışını sağlayacak şekilde insanların 1 metre üstüne gelecek şekilde konumlandırılmalıdır ve rotasyon yapması sağlanmalıdır.
50 watt maksimum güç tüketimidir. Elektrik kilowatt ücreti 1.9 küsur lira.
evde çamaşırları kurutma askılığına asıp, belirli bir mesafeden vantilatörü de karşısına koyarak düşük kademede çalıştırın. oluşan hava akımı çamaşırlarınızın kısa sürede kurumasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri