Varide No, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun iletilen veya alınan evraklara tanımladığı bir numaradır. Diğer yandan Tahsis No, emekli bireylere maaş bağlandıktan sonra özel olarak verilen bir numaradır. Tahsis No, emekli maaşı bağlama aşamasında atanır ve bu nedenle emeklilik sürecinin bittiğini gösterir.
Emeklilikte varide tarihi emeklilik dilekçesi Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına alındıktan sonra dilekçeye verilen tarihtir. Yani Kurum kayıtlarına giriş tarihi olarak tanımlayabiliriz. Kayıt tarihi ile birlikte bir de numara verilir. İşte bu numara da varide numarası olarak tanımlanır.
Açılan Evrak Doğrulama Ekranı'nda Güvenlik Kodu doğru bir şekilde girildikten sonra DYS'de üretilen evrakın varide numarası Evrak Varide No alanına, evrak üzerinde yazan doğrulama kodu Doğrulama Kodu alanına girilerek Sorgula düğmesine basılır.
Evrağın varide numarası yani diğer ismi ile evrak sayısı evrağın üst kısmında yazar.
Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde, Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde, Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Varide No ile Tahsis No, farklı iki kavramdır.
Varide No, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun iletilen veya alınan evraklara tanımladığı bir numaradır. Diğer yandan Tahsis No, emekli bireylere maaş bağlandıktan sonra özel olarak verilen bir numaradır.
Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na giderek ya da kurumu telefonla arayarak emeklilik başvurusunun durumu hakkında bilgi alınabilir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet adresi üzerinden de emeklilik başvurusu yapılabilir.
Gelişmelerin ardından 'EYT evrak takibi nasıl yapılır?' sorusu vatandaşların merak ettiği konular arasında yerini aldı. E-Devlet Kapısı üzerinden yada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
EYT evrak beklemede ne kadar sürer? Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
Gelen evrak kayıtlı demek; Kurum / kuruluşlar arasında resmi yazışmaların yapılmış olması ve arşiv olarak saklamaları bir yana tüm yazışmaların kayıt altında tutulması demektir.
Numarayı öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
Emeklilik gün sayınızı e-Devlet ve SGK'nın web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken, e-Devlet'e giriş yapmak ve Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” kısmına tıklamak.
E-Devlet üzerinden ilk aylığın bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilebiliyor. EYT'liler E-Devlet'e giriş yaparak arama çubuğuna DYS (Doküman Yönetim Sistemi) yazarak SGK'daki başvurusunun durumunu takip edebilir. Maaş bağlandı ibaresini görenler bankaya başvuru yapabilir.
EYT başvuru sonuçları için sorgulama e Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Memurlar, emeklilik koşullarını, yani hizmet + yaş koşullarını tamamladıktan sonra talepleri üzerine emeklilik işleminin yapılmasını isteyebilirler. Bu şekildeki talep neticesinde Kurumlar emekliye sevk onayı alır ve işlem yapılmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderir.
EYT'liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başladı. Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlatıldı.
kimlik numaranızı ve e-devlet şifremizi girdikten sonra sisteme giriş yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle e-devlet üzerinden emeklilik başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
2023 en düşük emekli maaşı 9 bin 375 lira oldu
Emekli maaşlarının yüzde 25 oranında zamlanmasıyla birlikte en düşük 7 bin 500 lira emekli maaşı alan bir emeklinin zamlı maaşı 9 bin 375 liraya yükselmiş oldu. Artışın detayları torba yasada belli olacak.
Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
Bağ-Kur'lular için ise ödeme takvimi şu şekilde; Tahsis numarası son rakamı 8, 6, 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2,0 olanlar ayın 28'inde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri