Genelde hasta bu şekilde bir gün hastanede kalması uygun görülür. Varis ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün kontrolleri tamamlandıktan sonra rahatlıkla taburcu edilir. Ameliyat esnasında kasığa atılan dikişler kendiliğinden emilen dikişler olacağı için ayrıca alınmasına gerek duyulmamaktadır.
Varis Ameliyatı Sonrası Şunlara Dikkat Etmelisiniz:
Mevcut diğer kesi bölgelerine sadece batikon sürülmeli, üstü kapatılmamalı. Ameliyatının 10-14. Günleri arasında kalp ve damar cerrahisi polikliniğinde dikişlerin alınması için kontrole gelinmeli, kontrole gelinceye kadar yara bölgeleri ıslatılmamalı.
İşlem öncesinde hasta ayakta iken, “pake” diye bilinen bu varisler işaretlenir. Daha sonra üzerilerinden küçük kesiler yapılarak, damarlar kopartılarak çıkarılır ve kalan kısımları bağlanır. Hasta aynı gün içinde taburcu edilebilir. 1 hafta sonra kontrole çağrılan hastanın dikişleri alınır.
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Ameliyat sonrası dönemde, hastaların bacakları sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün istirahat etmeleri önerilir. Bu süreçte, hastaların bacaklarında hafif ağrı, şişlik ve morluklar normaldir. Ancak, bu semptomlar birkaç gün içinde hafifler ve genellikle birkaç hafta içinde tamamen kaybolur.
İlgili 34 soru bulundu
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Varis ameliyatı riskleri olan bir operasyondur. Üç gün ile bir hafta arasında hastanede yatmak gerekebilir, operasyon sonrasında bir süre ağrı çekebilirsiniz ve 20 günden uzun süre iş hayatınızdan uzak kalıp dinlenmeniz gerekebilir.
Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve hastanede birkaç gün yatmanız gerekebilir. Bacakta varis ameliyatı sonrası iyileşme süreci, genellikle birkaç hafta sürer.
Peki komplikasyonları yok mudur? Elbette var. En önemli risk bu yöntemlerin işe yaramama riskidir. Bunun yanında yanık , enfeksiyon, nörolojik hasar, neoangiogenesis (matting) denen yeni damar oluşumları ,ağrı, ödem en sık rastlanan komplikasyonlardır.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Kılcal varis tedavilerinde, çok ince iğnelerle yüzeyel bir tedavi yapıldığından ağrı minimaldir ve herhangi bir anestezi gerekmez. Venöz yetmezlikle birlikte olan büyük varislerin tedavilerinde ise anestezi uygulanmalıdır.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır. Ayaklarda aşırı şişlik oluşabilir ve ağırlık meydana gelebilir, bu durumlarda ameliyat kişi için gereklidir. Ayrıca bunlara ek olarak geceleri dayanamayacak derecede bacaklarınıza kramp giriyorsa, ameliyat olmanız şarttır.
Ancak, varislerin boyutu ve yerleşimi gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat, daha etkili bir seçenek olabilir. Varis ameliyatının riskleri arasında kanama, enfeksiyon, anestezi komplikasyonları ve damar hasarı yer alır. Ancak, çoğu zaman bu riskler düşüktür ve ameliyatın yararları risklerden daha ağır basar.
Varis Tedavisinden Sonra Ağrı
Büyük varisler için yapılan lazer, RF ve buhar tedavilerinden sonra tedavi edilen damar boyunca 2-3 hafta süren ağrı olabilir. Ağrı bazen daha kısa, bazen daha uzun sürebilir. Orta boy varisler için yapılan köpük tedavisinden sonra çok hafif ağrı olabilr ve çok daha kısa sürer.
Venöz yetmezliği olmayan kılcal-küçük varis hastalarında, tedaviden 1-2 hafta sonra aktif spora başlanabilir. Venöz yetmezliği ve buna bağlı büyük varisleri olan hastalar ise tedaviden sonra 1 ay kadar spordan kaçınmalıdır.
İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
Varis ameliyatının türüne, hastanın sağlık durumu ve cerrahi işlem yapılan damarların durumuna göre kalp damar cerrahi uzmanının belirteceği süre boyunca varis çoraplarının giyilmesi gerekir. Varis çoraplarının giyilme süresi birkaç hafta veya birkaç ay kadar olabilmektedir.
Lazerle varis tedavisinde kullanılan kateter yaklaşık 1-2 mm lik bir delikten yerleştirildiği için, bu kadar küçük bir delik fark edilebilir bir iz bırakmaz. Bu nedenle lazerle varis tedavisi normalde iz bırakmaz.
Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır. Varis ameliyatı sonrasında açığa çıkabilecek bir başka problem ise; ayak bileklerinde his kaybı, morluklar ve varis probleminin yıllar sonra tekrar etmesi problemleridir.
Fiyatlar uygulanacak yönteme (cerrahi müdahale, radyofrekans, skleroterapi, lazer tedavisi gibi) göre de değişiklik gösterebilir. Tedavi edilmesi gereken alanın büyüklüğü ve varislerin yaygınlığı da fiyatı etkilemektedir. Genellikle varis tedavisi fiyatları 3.000 TL – 3.500 TL'den başlamaktadır.
Varisli damarlar içinde kan akımı yavaşladığı için diğer bazı faktörlerinde etkisi ile pıhtı oluşabilir.
7. Ameliyat sonrası gün içinde başlamak üzere günde 45 dakika yürür iseniz ve bacak kasları güçlenirse varis çorabını 1 ay içinde bırakacak hale geleceksiniz.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Varis Tedavisi
Yaygın olarak tercih edilen tedavi seçenekleri skleroterapi, lazer, radyofrekans ablasyonu, varis çorabı ile basınç uygulaması, pake eksizyonu ve açık cerrahi ile stripping uygulaması olarak sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri