Kâsânî, Bedâî', 1/13-14; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/278). Bu itibarla, abdest alırken varis çoraplarının üzerine mesh edilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat ayağın yıkanması gereken yerlerinin bir kısmını örtmeyen bir varis çorabı giyilmişse açık kalan kısımların yıkanması gerekir.
Fakat parmakların ucundaki açıklık bu çorabı mesh olmaktan çıkarır, sargı olur. Sargıda da asıl olan eğer organa zarar vermiyorsa çıkarıp altını yıkamaktır. Ama çıkarıp yıkamak zarar veriyorsa üzerine mesh yapılabilir.
Çorap, dikişli ve örgülü şeylerden olup, mest gibi ayağa giyilir. Acaba çorap, mest hükmünde midir? Onun üzerine meshetmek caiz midir? Ayağa giyilen ve "mest" denilen veya mest hükmünde bulunan şeyler üzerine abdest alınırken mesh edilmesi caizdir.
Varis çorabı uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uykudan kalktıktan sonra yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntem olacaktır.
Yine banyo yapacağınız anlarda varis çorabının çıkarılması gerekir. Varis çorapları yataktan çıkarken giyilmeli, akşam yeniden yatağa yatacağınız zaman çıkarılmalıdır. Tedavi sonrasında doktorunuzun önerileri doğrultusunda varis çorabı gece uyurken de giyilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Varis çoraplarının ne sıklıkla giyileceği konusunda en iyi tavsiyeyi doktorunuz size en verecektir. Çoğu durumda, varis çorapları günde 5 ila 10 saat giyilebilir. Bu süre, kan dolaşımının rahatlaması için yeterlidir ve aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtılaşmasını da önlemeye yardımcı olur.
Çorap yavaş yavaş çekilerek giyilmelidir. Herhangi bir katlantı oluşmamasına dikkat edilmelidir(Özelikle diz arkasında). Bazı hastalar için çok streç çorap giyilmesi zor olabilir. Bunun yerine orta yada hafif streç iki varis çorabı giyilmesi istenebilmektedir.
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Spor yaparken diğer bir konu da varis çoraplarıdır. Yine birçok kişi spor yaparken varis çorabı giymek zararlı sanmaktadır. Tam tersine spor yaparken varis çorapları giymelerini özellikle önermekteyiz. Varis çorabı bir yandan spor sırasındaki yorgunluğunuzu azaltacak, bir yandan da performansınızı arttıracaktır.
Buna göre, kişinin kendi cinsel organına veya dübür halkasına elinin iç tarafıyla dokunması abdesti bozduğu gibi, küçük yaşta da olsalar başkalarınınkine dokunmak da aynı şekilde abdesti bozar. Bunda herhangi bir yaş sınırı olmaksızın abdesti bozar.
Faziletin kazanılması için, mahrem olan yerlerin kapalı olması son derece önemlidir. Mezheplere göre farklılık gösterse de mahrem yerlerin kesinlikle örtümü olması gerekmektedir. Şortla, Atletle, Pantolonla ve Eşofmanla Abdest Alınır mı? Gusül abdesti için iç çamaşır ile alınması uygun görülmüştür.
Peygamber'in (s.a.s.), abdest alıp da ayağı üzerinde kuru yer kalan birisi yanına geldiğinde ona, “Dön de abdestini tam al” (Müslim, Tahâret, 31 [243]) buyurmaları, abdestte ayakların yıkanmasının farz olduğuna delildir.
Bu itibarla, abdest alırken varis çoraplarının üzerine mesh edilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat ayağın yıkanması gereken yerlerinin bir kısmını örtmeyen bir varis çorabı giyilmişse açık kalan kısımların yıkanması gerekir.
Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir. Giymesi zor oluyorsa bazı varis çorabı giyme aparatları faydalı olabilir. Doktorunuz tersini söylemediyse yatarken varis çorabı giymeniz gerekmez.
Varis çorapları ne kadar süreyle giyilmelidir? Semptomatik rahatlama isteyen hastalar için çoraplar ihtiyaca göre giyilmelidir. Skleroterapiden sonra, eğer daha derindeki toplar damarlarınızda sorun yaşamıyorsanız 3-14 gün arasında kullanım hasta için genellikle tavsiye edilir.
Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Varis Çorabı ile Uyunur Mu? Varis çorabı ile uyumak genellikle tavsiye edilmez. Varis çorabı gün içerisinde kullanılır ve gece yatmadan önce ayaktan çıkarılması önerilir. Yer çekimi de ortadan kalkacağı için kişilerin yatar pozisyondayken çorapları çıkarmaları rahat hissetmelerini sağlar.
Varis çorabının örgü sistemi ile lenfödem çorabının örgü sistemi farklıdır. Biri DÜZ ÖRGÜLÜ yani basıncı bacak veya kol içinde dağıtımı farklı, diğeri ise YATAY ÖRGÜLÜ dür. Yani her bacak şişliğine VARİS ÇORABI OLMAZ.
Varis çorapları uzunluklarına göre; diz altı, diz üzeri, kasığa kadar ve külotlu olarak sınıflandırılabilir. Genel olarak en sık kullanılan varis çorabı türü diz altı seviyede ve orta basınçlı çoraptır. Damar içi lazer tedavisi ya da skleroterapi sonrasında ise kasık seviyesine kadar varis çorabı kullanılır.
Varis çorabının yaşam boyu kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda çorabın gündüz giyilip gece çıkarılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Tek ayak, baldır seviyesi çoraplar ise daha ucuzdur ve yapışkanlı band, yapışkan, klips, bel askısı yada kemeri ile kullanılarak çorabın istenilen pozisyonda kalması sağlanmaktadır. Hatta son yıllarda içinde silikon bantlar kullanılarak kaymaları engellenmektedir.
Varis Çorabı
Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.
Varis çoraplarını sabahları giyilmesi gerekmektedir. Çünkü toplardamarın en boş olduğu zaman sabah saatleridir. Varis çorabı giyseniz de giymeseniz de varisleriniz doğru ve kalıcı tedavi yapılmadığı sürece ilerleyecektir.
Sıcak hava etkisiyle rahatsızlık veren kalın ürünler yerine daha hafif yapıya sahip ince modeller seçilebilir. Yazlık varis çorabı çeşitleri ideal kalınlığa sahip kumaş kalitesiyle dikkat çeker. Açık burunlu olan seçenekler yaz aylarında kullanım kolaylığı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri