Sadece 3 gün-1 ay arasında çok ince bir varis çorabı giymesi gerekmektedir. Damarların %90'ı hemen kaybolur, bir kısmı bir süre görünmeye devam edebilir. Hastanın genel iyileşme süresine bağlı olarak hastadan hastaya değişiklik görülebilir.
Ameliyattan sonra, hastanın bacakları bandaj veya sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün boyunca istirahat etmesi önerilir. İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir.
Varise kesin çözüm mümkün olup bu tedavinin mutlaka işin ehli doktorlar tarafından yapılması gereklidir. Tedavi öncesinde venöz haritalama yapılmaması tedavinin başarılı olmamasına neden olabilir. Bu nedenle venöz haritalama yaptırmadan varis tedavisi yaptırılmaması çok önemlidir.
Oluşmuş olan bu varislerin kendi kendine gerilemesi söz konusu değildir. Fakat varislerin başlangıç kısmında ilerlemesini yavaşlatabiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
Yürüyüş başta olmak üzere yüzme ve bisiklet gibi sürekliliği olan spor türleri her gün düzenli olarak yapılmalı. Ayrıca varise karşı etkili olan egzersizler de büyük fayda sağlıyor. Ancak bacaklarla yapılan ağırlık egzersizlerinden ise kaçınmak gerekiyor. Bir saatten uzun süre oturmaktan kaçınılmalı.
Aslına bakılırsa egzersiz varise sebep olmamakla kalmayıp varise iyi bile gelir. Özellikle yüzme, yürüyüş, koşu gibi bacak kaslarımızı çalıştıran egzersizler kişi için önemli ve faydalıdır.
Sürekli olarak kullanılan varis çorapları varisin ilerlemesine biraz engel olabilir. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; varis çorabının varisin ortadan kalkmasına olumlu etkisinin olmadığını tespit etmiştir. Varis ne yazık ki ilaçla ya da varis çorapları ile tedavi edilemez.
Genetik yatkınlık genç yaşta varis oluşumunun büyük oranda nedenidir. Ayrıca özellikle vücut geliştirmek için ağırlıkla yapılan sporlar, ayakta uzun süre durmak, bacakları biryerlere vurmak çarpmak bu hastalarda daha fazla varis oluşumuna neden olmaktadır.
Beklentiniz öncelikle sağlığınız ve damarlarınızın korunması ise ; mikro cerrahi önünüzde ki tek seçenektir. Konforlu ve risksiz bir yöntem istiyorsanız ; endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon yine mikro cerrahi bir seçenektir.
Bu nedenle, düzenli egzersiz yapmak, aşırı kilolardan kaçınmak, yüksek topuklu ayakkabıları sık sık giymemek ve uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak gibi önlemler almak faydalı olur. Daha ileri durumlarda, sıkıştırma çorapları kullanmak, kan dolaşımını artırmak ve şişliği azaltmak için önerilir.
Lazer tedavisi etkinliği %95 ile %100 arasındadır. Çok küçük bir hasta grubunda ek tedavi gerekir. Sonuç olarak bir tedavi seansı ya da fazlası yapılarak varislerin tümü kesin olarak yok edilir. Yani sonuçta tüm büyük varislerin kaybolma oranı %100 dür.
Bol tuzlu ve lifi az olan gıdalar yerine tuzu azaltılmış lifli gıdalar tüketmek, kırmızı ve mavi tanelerini veya meyve sularını tüketmek A-E-C vitaminlerini tüketmek yararlı olacaktır. Günde en az 30 gr lifli gıda alımına özen gösterilmelidir. Tüm bunların yanı sıra spor çok önemlidir.
Varis çorabı genel olarak uyku saati dışındaki tüm zamanlarda giyilmelidir. Uyandığınız ilk anda, yataktan çıkmadan varis çorabını giymek en etkili yöntemdir. Buna karşın bahsi geçen kullanım süresine gece uykudan uyanmak ya da banyoya gitmek gibi günlük yaptığınız aktivitelere kapsamamaktadır.
Bacakta varislerin tedavisi, genellikle varislerin boyutuna, şekline ve şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, skleroterapi, radyofrekans ablasyon, endovenöz lazer ablasyonu, flebektomi ve kompresyon çorapları gibi yöntemler yer alabilir.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Çünkü bu kadar kısa sürede ayaklarda genellikle şişlik olmaz. Yapabilirseniz, varis çorabınızı sırtüstü yatıp ayakları havaya yükselterek giyebilirseniz bacaklardaki şişliği azalttığı için size kolaylık sağlayabilir.
Varisden kurtulmak mümkündür. Doğru tanı ve doğru haritalama ile sorunun temeline yönelik bir tedavi ile varis tedavi olur ve tekrarlama ihtimali minimuma indirilir. Varisle yaşamak bir zorunluluk olmamalıdır.
Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli olarak yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak varis ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres uygulamak: Ağrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak, damarların daralmasına yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
Varis tedavisinde hacamatın hiçbir faydası yoktur. Aksine çok zararı vardır. Yaptırılmaması gerekir. Varis bacak toplardamarlarının yapısının bozulması ve damarların içinde kirli kanın birikmesinden kaynaklanan bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri