Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.
Yasal ülkelerde o ülkede yaşayan kimselerin devlet tarafından anayasa kitabında vaat edilen haklardan faydalanması için o ülkeye yurttaşlık yani vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gerekmektedir. Bu görevi yapan kişilere yurttaş denir.
“Vatandaş”ın Türkçe karşılığı yurttaştır. “Yurttaş” sözcüğü, yurtları ve yurt duyguları bir olanları tanımlayan hukuksal bir kavramdır. Her kesimden, her meslekten, her inançtan insan, bu geniş topluluk içinde ayrımsız olarak yer alır. Bir başka deyişle “yurttaş”, aynı ülke uyruğundaki insanların genel adıdır...
Yurttaşlık, ulus-devlet ile olan ilişkisi şeklinde ele alındığında, Latince civis ve Yunanca polities kökenleri itibariyle yurttaş, en basit anlamda “bir siyasal topluluğun üyesi” (Sarıbay, 1998) demektir. Belirli bir ülkenin vatandaşı olma halidir.
isim Yurttaş olma, bir yurtta doğup büyüme veya yaşamış olma durumu, vatandaşlık.
İlgili 41 soru bulundu
İlk tanımlamaya göre yurttaş, ulusal kimlik veya milliyet ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Yurttaş kavramı, ulusal bir kimlik bilincine sahip ve ulusa karşı sorumluluklarının bilincinde olan kişiler için kullanılmakta ve yurttaşlık, ulusal bir bilince işaret etmektedir.
Yurttaşlık bilinci, yurt sevgisinin yanı sıra yurdun insanlarını da KAMUSAL ÇIKAR bağlamında sevme, onlarla birlikte katılımcı ortaklığa giderek bireyselcilikten kurtulma halidir.
Bilindik olan bu kelimenin aynı zamanda eş anlamlı olduğu bilinir. Yani yurttaş işe aynı anlamı içeren bir kelime bulunmaktadır. Bu kelime ise vatandaş kelimesidir.
Saygılı, cesaretli, hoşgörülü, dürüst, açıkgörüşlü, herkese eşit davranan, adaletli, yasalara titizlikle uyan, sorumluluklarının bilincinde, uzlaşmacı bir tutum sergiler. İyi bir yurttaş olursak, yurdumuzda barışa yardımcı oluruz.
Vatandaşlık, siyasi anlamda bağımsız bir devlete mensup olma ve bireylerin baskın güçler karşısında kendisini koruyacak yasal haklara sahip olması anlamına gelmektedir (Yılmaz, 2002:92).
Mustafa Yurttaş, DMY Uluslararası Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. 1960' ta Samsun'da doğdu. Erken yaşta iş hayatına atıldı ve Özdisan A.Ş. ' nin kuruluşuna öncülük etti.
Zorunlu askerlik, bazı ülkelerde, ülke kanunlarına göre belli bir yaşa gelen erkek (ve bazen kadınların) yükümlü oldukları, süresi kanunlarla belirlenen devlet hizmeti.
“Aktif Vatandaşlık” genel anlamı ile bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olmasıdır.
İyi vatandaş kendini ifade eder. Okulda evde iyi bir vatandaş olmanın bütün özelliklerini öğrenip uygulamaya başlayan birey sokakta da herkese karşı saygılı, hoşgörülü, dürüst, açık görüşlü, adil, yasalara uyan, cesur, sorumluluklarının farkında, uzlaşmacı bir davranış gösterir.
Sözlükte "eş", "tür", "çift" anlamlarına gelen zevc, terim olarak evlilik birliğinin taraflarını meydana getiren kadın ve erkeğin her birini ayrı ayrı ifade eder. Zevc denince -Türkçe'deki eş kelimesinde olduğu gibi- kadın esas alındığında koca, koca esas alındığında da karısı kastedilmiş olur.
Ahlak ve yurttaşlık, toplumların sürdürülebilir bir şekilde işleyebilmesi için temel taşlardır. Ahlaki değerler, insanların doğru ile yanlışı ayırt etmelerine ve etik bir şekilde davranmalarına rehberlik eder.
Etkin vatandaş, siyasi olarak devletin yönetiminde olmasa da topluma ve devlete karşı sorumluluklarını bilen ve sorumluluklarının bilincinde olan kişilere verilen isimdir. Topluluk içinde işbirliği içinde hareket esen ve farklı olduğunu hisseden, devletin belge ve olaylarına karşı duyarlı olan vatandaştır.
Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.
Vatandaş kelimesinin eş anlamlısı yurttaş olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı vatan topraklarında yaşayan kişiler için vatandaş ya da yurttaş kelimesi kullanılabilmektedir. Eş anlamlı oldukları için aralarında farklı bir anlam karşılığı bulunmamaktadır. Aynı ülkede yaşayan herkes yurttaş olarak kabul edilmektedir.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir. Bu ikisi en çok tercih edilenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra nene kocakarı gibi kelimelerde bu kelimeye aş anlam olarak kabul ediliyor. Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
“Temel eğitim, her yurttaşa yaşamında karşılaşabileceği kişisel ve toplumsal sorunlarını çözmede, bireysel gelişimi ve toplumun Page 2 kalkınmasına katkıda bulunabilecek üretkenliğe ulaşmada temel yeterlilikleri kazandıran bir eğitimdir” (Başaran, 1984, s.13).
Yurttaşlık kavramı ilk ortaya çıktığı günden günümüze dönemin siyasi, sosyal ve ekonomik koşullarına göre çeşitli dönüşümler geçirmiştir. Sosyal bilimlerdeki pek çok kavram gibi çıkış noktası Antik Yunan olarak kabul edilen bu kavram, diğerlerinden farklı olarak Sparta'da ortaya çıkmıştır.
Vatandaşlık bilgisi, yurttaşların birbirlerine ve devlete karşı hak ve görevlerinin teorik ve pratik yönlerini belirleyen bilgilerdir. Yasama organının koyduğu kanunları ve medeni hukuk bilgilerini içerir. Vatandaşları görevlerine hakkında bilgilendirmek için devletin çalışma ve gözetimi altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri