Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Kural olarak borçlunun maddi değeri olan tüm mal ve hakları üzerine haciz konulabilmektedir. Maddi değere sahip olan bir şirket hissesinin, bir âdi ortaklık hissesinin veya bir miras ortaklığı hissesinin haczi mümkündür. İcra ve İflâs Kanunu'na göre hisse hacizleri madde 94 hükmüne göre gerçekleştirilmektedir.
Bu nedenle, mirasçılar arasında icralık olan bir kişi varsa, miras payına haciz konulabilir.Paylı mülkiyet hissesi, Türk Medeni Kanunu'nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilen bir mal varlığıdır ve haczedilebilir.
Cevap: Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar. Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz.
Veraset ilamını alan alacaklı icra dairesine başvurarak borçlunun miras payının haczedilmesi için icra dairesinden talepte bulunmalıdır. İcra dairesince borçlunun miras hissesi hakkında İcra İflas Kanunu 94. Madde uyarınca haciz işlenecek ve bu işlem diğer alakadarlara tebliğ edilecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir. Bunun için miras gerçek reddi uygulaması işleme alınır. Miras bırakanın ölümünden sonra gerçekleşebilecek bu işlem ile mirasçılar tarafından başvuruda bulunarak miras reddedilir. Üç aylık ret süresi vardır.
Bu durum diğer hissedarların mülkiyetlerini etkilemez. Haciz işleminin uygulandığı durumlarda borçlu olan hissedar hissesini satışa sunabilir. Bu durumda gayrimenkul bir bütün halinde satılmaz. Yani borçlu hissedarın kendi payı üzerine yapacağı satış işleminden diğer hissedarlar zarar görmezler.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Bir Saklama Kuruluşu nezdinde adınıza saklamada bulunan varlıklarınızı Bankamız aracılığıyla Borsa'da satmanız durumunda, takas tarihinde Bankamızın teslim yükümlülüğü sona erinceye kadar Banka, bu varlıkları işlem tarihinde Banka hesabına virman ettirmeye veya üzerine bloke koydurmaya yetkilidir.
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 141. maddesinde TMSF'nin alacaklarına ilişkin dava ve takiplerde zamanaşımı süresi 20 yıl olarak öngörülmüştür.
Mirasçılar, tereke borçlarından dolayı müteselsilen(birlikte ve her biri borcun tamamından) sorumlu olurlar (TMK m.641). Bu durumda alacaklı, tüm mirasçılara, tek bir mirasçıya veya içlerinden sadece bazı mirasçılara karşı icra takibi yapabilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Tereke üzerinde hak sahibi olabilecek Devlet'ten başka yasal mirasçı veya atanmış mirasçıya ulaşılamasa dahi, terekenin akibeti belir- siz bırakılamaz, Devlet terekeye el koyar. EMK. madde 448: “Mirasçı bırakmaksızın vefat eden kimsenin mirası Devlete intikal eder.”
Varlık Yönetim Şirketlerinin faaliyetleri; bankalar ve fonlar dâhil olmak üzere, diğer mali kurumların tahsili gecikmiş alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılmasını kapsar.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Gayrimenkul üzerine eklenmiş olan haciz sonrasında 6 ay içinde alacaklı satış talep etmediğinde mülkler üzerindeki haciz düşer. Tapu müdürlüğüne yazılan müzekkere ile tapu üzerindeki haciz şerhi kaldırılır.
CMK m. 123-134 arasındaki hükümlere göre ispat aracı olarak yararlı görülen ya da eşya veya kazanç müsaderesinin konusunu oluşturabileceği şüphesi ile mal varlığı, hak ve alacaklara el konulabilir. Bu kapsamda banka hesaplarına el konulması da mümkündür.
Varlık Fonu'na devredilen şirketler Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
MASAK, 5549 sayılı kanun ile kendisine tanına görev ve yükümlülükler gereğince suç gelirlerinin aklanması veya terörizm finansmanı sağlandığı şüphesi bulunan hesaplara bloke koymaktadır.
Alacağı olan kuruluşlar, borçuyla anlaşılan ödeme tarihinde tahsil edilmeyen alacaklarını, varlık yönetim şirketlerine devreder. Borçların, yasal takip kapsamına alınması, banka gibi finans kuruluşlarının bilançolarına negatif değer olarak yansır.
Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş alacaklar da kapsama dahil olacak. Bu borçların silinmesi için öncelikle yasa teklifi hazırlanacak ve TBMM'ye sunulacak. Komisyon ve genel kurul görüşmelerinin ardından son hali verilecek ve Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra düzenleme hayata geçmiş olacak.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Eğer haczedilen hisseli taşınmaz paylı mülkiyette ise kıymet takdiri yapılıp satış talep edilebilir. Bu durumda herhangi bir sorunla karşılaşılmayacaktır. Ancak haczedilen taşınmaz elbirliği ile mülkiyette ise bu durumda doğrudan satış yapılması mümkün değildir.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu durumda diğer hissedarların bilgisi veya rızası gerekli değildir.
Sermaye şirketlerinde ortakların sahip olduğu şirket hisseleri, mali bir değer ifade etmeleri sebebiyle haczi kabil mal ve haklar arasında kabul edilmektedir. Bu bağlamda, ortakların kişisel alacaklıları da, borçlu ortak aleyhine genel haciz yolu ile veya rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi başlatabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri