Halit Ziya Uşaklıgil'in anı kitabı “Saray ve Ötesi” 79 yıl sonra yazarının Türkçesiyle okurlarına ulaşıyor.
Halid Ziya Uşaklıgil, Sultan Beşinci Mehmed'in başkâtipliği görevine atandıktan sonraki ilk gününü böyle anlatıyor Saray ve Ötesi'nde. Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan.
Halid Ziya Uşaklıgil, Sultan Beşinci Mehmed'in başkâtipliği görevine atandıktan sonraki ilk gününü böyle anlatıyor Saray ve Ötesi'nde.
Saray ve Ötesi (1940-1942) ile Bir Acı Hikâye adlı hâtıratında Almanya ile ilgili geniş bilgi verdi; seyahat notlarını “Almanya Mektupları” başlıkları altında Tanin gazetesinde yayımladı.
HALİD ZİYA UŞAKLIGİL, 1865'te İstanbul'da doğdu. Aslen Uşaklı olan ailesi daha sonra İzmir'e yerleşmiştir. 1878'de İstanbul'dan İzmir'e taşınan Halid Ziya, bu şehirde eğitimine devam etmiş, Fransızca ve İtalyanca öğrenmiştir. Kitap olarak yayımlanan ilk çevirisi Jean Racine'in Le Thébaide adlı eseridir.
İlgili 17 soru bulundu
Uşak kökenli sülâle, önce Helvacızâde, İzmir'e göçtükten sonra da Uşakîzâde olarak anılmıştır. Uşakîzâde Muammer Bey ile Adeviye Hanım'ın kızı olan Latife'nin, Vecihe (1907-1992), İsmail (1902-1973), Münci (1910-1932), Ömer (1903-1938) ve Rukiye (1908-1970) adlarında 5 kardeşi vardı.
Edebiyât-ı Cedîde'ye mensup romancı ve yazar.
Halit Ziya Uşaklıgil'in ilk yazısı Hazîne-i Evrak'ta çıkan “Deniz Danası” dır. İlk edebî yazısı (mensur şiir) “Aşkımın Mezarı” ise Tercümân-ı Hakîkat'te yayımlanmıştır. Yazarın ilk romanı ise Sefile'dir.
“Saray ve Ötesi”nde Uşaklıgil, bu görevi sırasında yaşayıp gördüklerini, 1909-1912 yıllarının siyasi, idari çalkantılarını, dünyanın savaşa sürüklenişini anlatıyor.
İzmir'in tanınmış ailelerinden olup kısa bir süre belediye başkanlığı yapmış olan Muammer (Uşaklıgil) Bey'in kızıdır. Muammer Bey, zengin ve iyi bir aileden gelen bir insan olup İzmir'de tüccarlık yapıyordu. Türkiye'nin New York ve New Orleans'taki pamuk borsasındaki ilk üyesiydi.
Halit Ziya Uşaklıgil Kimdir ? Halid Ziya Uşaklıgil (1866 – 27 Mart 1945), Servet-i Fünun ve Cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. İstanbul'un Eyüp semtinde doğdu. Uşşâkizâdeler diye anılan ve bir kolu İzmir'e yerleşerek halı ticaretiyle uğraşan Uşaklı Helvacızâdeler ailesine mensuptur.
Kırk Yıl, Halit Ziya Uşaklıgil'in altmış yaşlarındayken hayatının ilk kırk yılını anlattığı bir hatıra kitabıdır. 1865'te doğan yazar, İkinci Meşrutiyet'in (1908) ilanına kadar geçen sürede, çocukluk ve gençlik çağlarını, aile ve okul ilişkilerini, edebiyat ve memuriyet hayatını bütün ayrıntılarıyla gözler önüne serer.
“Kırk Yıl”, Halit Ziya Uşaklıgil'in altmış yaşlarındayken hayatının ilk kırk yılını anlattığı bir hatıra kitabıdır.
Türk edebiyatında Servet-i Fünûn dönemi üzerine yapılan çalışmalarda önemli birer kaynak olan Halit Ziya Uşaklıgil'in Kırk Yıl (1936) ve Hüseyin Cahit Yalçın'ın Edebî Hatıralar (1935) eserlerini ele ala- cağımız çalışmamızda Hüseyin Cahit Yalçın'ın Halit Ziya'nın hatıralarında nasıl yer aldığını kendi hatıralarıyla ...
Büyük sanatkâr Halid Ziya Uşaklıgil'in ölümünden altı yıl önce yayımlanan ve altı küçük hikâyeden oluşan Kadın Pençesi, onun hikâyeciliğine bu bakımdan ışık tutabilecek eserlerindendir.
Edebiyatımızda anı türünün en önemli başlıklarından biri olan Saray ve Ötesi; Aşk-ı Memnu, Mai ve Siyah gibi başyapıtlara imza atmış bir romancının Osmanlı sarayına, saray âdetlerine ve padişaha dair yakından şahitliğiyle paha biçilmez bir yerde konumlanıyor.Tarihimizin en uzun yıllarını, olayların en orta yerinde, ...
Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Halit Ziya Uşaklıgil, yazdığı yüz elliye yakın öyküsüyle1, modern Türkçe öykünün önemli isimlerinden biri olmasına karşın büyük ölçüde romanları ile söz konusu edilen bir yazar olagelmiştir.
Halit Ziya'nın romanları teknik anlamda zayıflıktan kuvvetliliğe, romantizmden realizme geçiş yaparak Batı'daki emsalleriyle yarışacak değere ulaşmıştır. Tabiata ilk olarak duygusal bakan yazar, sonraki romanlarında tabiatı, güçlü realistler gibi romanını geliştirmek maksadıyla kullanmıştır.
Hasan Rıza Soyak Atatürk'teki çocuk sevgisini şöyle dile getirmektedir: “Atatürk çocukları çok severdi. Onun dilinde çocuk 'sevgi' demekti. Sevdikleri hangi yaşta olursa olsun 'çocuk' diye seslenirdi. Kendisinin çocuğu olmamıştı.
Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü ve burcu hakkında ilginç bir detay ortaya çıktı. Atatürk, astrolojik olarak İkizler burcuna ait. 21 Mayıs'ta doğan Atatürk, bu burcun özelliklerini taşıyor olabilir. İkizler burcu, zeka, iletişim becerisi ve adaptasyon yeteneği ile tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri