Varoluş, öz problemini ortaya koyabilmek için ilk önce Sartre'ın var- lık ve varoluş hakkındaki düşüncelerine kısaca değinelim. Varoluşçuluğun ateist kanadından olan Sartre, varoluşçuluğun önemli filozoflarından biri- dir. Varlık anlayışını Tanrının yokluğu üzerine kuran Sartre, onu iki kate- goriye ayırır.
Kierkegaard varoluş düşüncesinde insan'a odaklanarak, insan'ın kendi özünü, özgür seçimleri ile ortaya koyduğunu ileri sürer. nsan özünü oluşturma sürecinde estetik, etik ve dini olmak üzere çeşitli varoluş evrelerinden geçer. nsan kendini gerçek anlamda Tanrı'ya yönelerek inanç vasıtasıyla gerçekleştirebilir.
Öz: Varoluşçu filozofların tamamında olduğu gibi Sartreda, insana ait varoluşun özden önce geldiğini ve özün varoluş içinde belirlendiğini savunur. Sartre ın, kendisi için varlığı olan insanın özü, önceden belirlenmiş değildir.
Varoluşçuluk, insan varlığının varoluş hâllerini, tarzlarını ve süreçlerini anlamaya çalışan felsefi düşüncelerdir. 20. yüzyılın ilk üççeyreğini saran ve henüz tam anlamıyla popülerliğini yitirmemiş olan varoluşçuluk kendine temel konu olarak insan varlığını seçer.
Varoluşçuluk, ateist (tanırtanımaz), teistik (tanrıcı) veya agnostik (bilinmezci) olabilir. Nietzsche gibi bazı varoluşçular “Tanrı öldü” diyerek Tanrı kavramının eskimiş olduğu ilan etti.
İlgili 29 soru bulundu
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da yok sayılır.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Varoluşçu bunalım, bireyin kendi yaşamının temelini; yaşamının herhangi bir anlamının, amacının ya da değerinin olup olmadığını sorguladığı bir andır.
Varoluşçuluk, 19. yüzyılın ortalarında, baskın sistematik felsefeye karşı bir tepki olarak doğmuştur.
Sonraki dönemlerde de değişik filozoflar, insan problemi üzerinde ısrarla durdular. Fakat, Klasik Felsefe Tarihinde, Varoluşçuluğun ilk ku rucusu olarak DanimarkalI düşünür Sören KIERKEGAARD (1813-1855) kabul edilir.
Varoluşçuluğun ateist kanadından olan Sartre, varoluşçuluğun önemli filozoflarından biri- dir. Varlık anlayışını Tanrının yokluğu üzerine kuran Sartre, onu iki kate- goriye ayırır. Bunlar kendi başına varlık (thing-in-itself) ve kendisi için (thing-for-itself) varlıktır.
1960'ların sonlarında Sartre, kurulu komünist partileri reddettiği için Maocuları destekledi. Sartre daha sonra Maocularla ittifak halinde olduğunu reddetmiş ve Mayıs olaylarından sonra "Eğer biri tüm kitaplarımı yeniden okursa, benim hiç değişmediğimi, hep anarşist olarak kaldığımı anlayacaktır." demiştir.
Varoluşçuluğun temel tezi, varoluşun özden önce geldiği anlayışıdır. Bu yaklaşım, öncelik tercihi yapmakla kalmaz, yeni bir insan anlayışı da ortaya koyar, insanı kendi varoluşunun merkezinde kavramaya çalışır. Hem Sartre hem de Kierkegaard bu noktada ortak tutum içerisindedir.
a. Tanrı'nın varlığını kabul etmeyenler: Bu anlayışa felsefî literatürde ateizm denir. b. Tanrı'nın var olup olmadığının bilinemeyeceğini savunanlar ki buna da agnostisizm (Bilinemezcilik) denir.
Felsefede Tanrı kavramı; “ilk neden”, “ebedi ilke” ya da “insanlığın, yaşamın ve doğanın tamamının en yüce aşaması” olarak açıklanır ve çoğunlukla ilah veya mutlak olan şeklinde tanımlanır.
Varoluşçuluk felsefesi 1900'lu yılların sonunda Fransa'da ortaya çıktı. Jean-paul Sartre ve Martin Heidegger'in öncüsü olduğu Egzistansiyalizmin en önemli kavramları özgürlük ve sorumluluktur. Bu felsefe disipline göre, insan yeryüzüne fırlatılmıştır. Tanrının var olup olmadığı bilinemez.
Varoluşçu bir yazar, yaşadığı çağda etkin olmalıdır. Egzistansiyalizme göre bir yazar; okuyucunun merakını ve ilgisini sürekli canlı tutmak zorundadır. Edebi eserlerde karakter diye bir şey yoktur. Onun yerini türlü ve çeşitli durumlarla karşı karşıya gelmiş olan insanlar bulunmaktadır.
Varoluşçuluk yani diğer bir adı ile egzistansiyalizm; 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkan ve bireyselliği ön plana alındığı, insanın varlık olarak tüm yönleri ile incelendiği felsefe sistemidir. Bu sistemde, özgürlük ve sorumluluk kavramları ön plana çıkar. İnsan yeryüzüne fırlatılmış gibidir.
Varoluş felsefesinin kaynağı ve temsilcileri olarak tanınan düşünür ve yazarlardan Augustinus, Aquinas, Pascal, Montaigne, Spinoza, Fichte, Nietzsche, Kierkegaard, Jaspers, Marcel, Dostoyevski, Heidegger, Sartre, Kafka ve Camus'nün yapıtlarına dayanılarak varoluşçu düşüncenin ortaya koyduğu kavramlar tartışılacaktır.
Varoluşçu etik, bireylerin içinde bulundukları koşulları tespit ederek, yitirmiş oldukları özgürlük duygusunu onlara yeniden kazandırmak için uğraşan pratik bir felsefedir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Varoluşçu psikolojinin görüşleri
Kendi varlığını kendi yaratan tek varlık insan olduğu için, hümanistik yaklaşımda kadere yer yoktur. Yaşamı anlamlı hale getirmek ve yaşamaya değer kılmak, insanın kişisel sorumluluğudur. Geçmişte yaşanılan yahut gelecekte yaşanılacak olan değil, yaşanılan an önemlidir.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Ateizmin başlangıcı olarak atomculuk kabul edilir. Söz konusu bu felsefi sistemlerin babası sayılan Demokritos'un (M.Ö.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri