Erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde kolonilerin sönmesine sebep olur. Varroa'nın dişisi kışı işçi arılar üzerinde geçirir. Kovanda larvanın oluştuğu ilkbahar günlerinde arılardan gözlere geçerek, yumurtalarını larvalar üzerine bırakırlar, Çıkan yavru varrolar pupa kanını emerek beslenir, gelişir ve çiftleşirler.
hemolenf emerek beslenir. Arılarda Varroasis hastalığına neden olurlar. gözlenebilir.
Dişi akarın ömrü normalde 2-3 ay, kışın ise 5-8 ay sürer.Parazitler kışı dişi arılar üzerinde geçirir- ler.
Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Uygulamanın yapılacağı zaman hava sıcaklığı 10°C ile 30°C arasında olmalıdır. Hava sıcaklığının 30°C'nin üstünde olduğu sıcaklıklarda uygulandığında, ana arı kayıplarına sebep olabilir.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
İlgili 17 soru bulundu
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
Tek katlı kovana 100-150 gram gelecek şekilde, tuz ekeler gibi serpiştirilir. Pudra şekeri varroa parazitinin hava alma kanallarını kapatır ve arı üzerinde tutunamayarak ölürler. Bu, balda kalıntı bırakmayan, ekonomik, etkili ve organik tedavi metodudur."
✓ Arıcılıkta yüksek verim almak için nektar ve polen kaynaklarınca zengin meralar kullanılmalı, koloniler nektar akımına iyi hazırlanmalı ve modern arı yetiştirme teknikleri ile bilinçli bir arıcılık yapılmalıdır.
ARILIK YERİ SEÇİMİ
-Kovandaki yavruların beslenmesi için arılığın yakınında polen kaynağı mutlaka olmalıdır. Arılık yeri seçerken polen kaynağı olan yerleri tercih ediniz. -Arılık yeri seçilirken imalat atıkları zehirli olan fabrika ve işletmelerden uzak yerler seçilmelidir.
İki zayıf ailenin birleştirilmesinde; ana arılardan yaşlı olanı öldürülmelidir. Birleştirilecek iki kovandan analı kovan yerinde kalır. Bunun kapağı açılarak kuluçkalık çerçevelerinin üzerine bir gazete kâğıdı serilir. Üzerine de bir tane boş ballık konulur.
1) Arı nüfusu kovan içinde çok sıkıştığı zaman oğul çıkararak bu sıkışıklıktan kurtulmak ister. İçerideki sıkışıklığın en büyük göstergesi ise özellikle günün sıcak saatlerinde arıların uçma tahtasının üzerinden aşağıya salkımlar oluşturarak sarkmalarıdır. Bu o kovanın oğul çıkarma eğiliminin ilk işaretidir.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
Oudemans tarafından Varroa jacobsoni olarak tanımlanmıştır. Bu akarın Güneydoğu Asya kökenli olduğu görüşü hakimdir.
Oksalik asit, balda ve petekte kalıntı bırakmadığı için arıcılarımız tarafından güvenle kullanılabilir.
- Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. - Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır. Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.
4. 12-18 günlük işçi arılar balmumu salgılarlar ve kovan temizliğini yaparlar. 5. 18-20 günlük işçi arılar kovan uçuş deliği önünde ve uçuş tahtası üzerinde bekçilik yaparlar. 6. 20. günden sonra artık işçi arılar artık kovan dışında çalışmaya başlarlar. Kovana nektar, polen vs. getirirler.
Yapılan araştırmalarda bir arının 11.5 km mesafeye gidip geldiği tespit edilmiştir. Aslında bu mesafe oldukça uzundur. Ayçiçeği gibi bazı tarla bitkilerinde saf tohumluk üretimi için özel çeşitlerde arıların 6.5 km civarında uçtuğu hesap edilir.
Ana arı kolonideki en ağır ve karın kısmı en uzun birey olma özelliğini taşıyor. Ayrıca sürekli yumurtlama eğiliminde olup petek üzerinde sakince dolaşarak yumurtlayacak uygun petek gözü arıyor. Tüm bu özellikleriyle kraliçe arı, binlerce işçi arı arasında dahi kolayca fark edilebiliyor.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Bal hasadı zamanı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. Kimi bölgelerde ağustos ayının ortasından sonlarına doğru, kimi bölgelerde mayıs-haziran aylarında, kimi bölgelerde ise eylül-ekim aylarda yapılan bu işlem; belirgin olarak balların arılar tarafından sırlanmasından sonraya denk geliyor.
Şehir merkezine yakın bölgelerde kovan başına 20 kilograma kadar bal elde edilirken, bu rakam kırsal bölgelerde daha da fazla olduğu öğrenildi.
25,43 TL'den başlayan taksitlerle! % 100 DESTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLMİŞTİR. Kullanım talimatı: 10 lt koyu şerbete 1 lt KEKİK SUYU karıştırılıp poşetlenerek tercihen akşam yemlemesinde verilir...
Arı bünyesinde parçalanan tuz sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Klor ise arılara zehirleyici etki yapar. Arıların tuzlu su tüketme isteği onların mineral madde gereksinimi duyduklarını gösterir. Bu durumda su, şerbet veya keke mineral maddeler katılmalıdır.
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri