Vasinin tayin edilebilmesi için, mahkeme kararının olması gerekir. Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilir. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.
Noterden Vasi Tayini
Yukarıda da açıklanmış olduğu üzere kişilerin vesayet altına alınmasına ilişkin karar ancak ve ancak yetkili Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından verilebilir. Noterlerin ya da sair kurum ya da kuruluşların bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır.
Vasi tayini davaları vesayet altına alınacak kişinin bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde görülür. Vasi tayin edilmeyi gerektirecek sebebe ilişkin belge eklenir. İkametgâh belgesi de eklenir. Mahkeme vasi tayini sebeplerinden biri varsa kişiye ya bir yakınını ya da devletin atayacağı bir kişiyi vasi tayin eder.
Vasi Tayini kaç günde çıkar? 14 gün içerisinde çıkar.
İyi günler dileriz. adına e-devlet şifresi alabilirsiniz. -devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Vasi Tayini Belgesi Nasıl Alınır? Vasi olmak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunur. Mahkeme sonucunda ise kişiye vasi tayini belgesi verilir.
Vasi Tayini Kararı Nasıl Alınır? Vasi tayini vesayet altına alınmak istenen kişinin bulunduğu yer veya nüfusa kayıtlı olduğu yer sulh hukuk mahkemesine başvurularak istenebilir.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
Vasi Tayini Belgesi Nasıl Alınır? Akıl sağlığının oluşması durumunda; kendi işini görmeyen ya da bakıma muhtaç kişilerin günlük yaşamlarını idame ettirebilmeleri için vasi tayini yapılır. Vesayet süresi ise; kişiye vasinin atanmasıyla birlikte 2 yıldır. Bu süre dolduğunda vasi değişimi yapılabilir.
Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.
Vasi, Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından hukuki işlem yapamayan kimselere atanan temsilci demektir. Hükümlülük, reşit olmayan küçük yaştaki kişilerin velisi olmaması, akıl hastalığı, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı hallerinde mahkemece vasi atanır. Vasi, kişinin hak ve menfaatlerini korur.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasiler ancak vesayet makamı kararı ve denetim makamı onayıyla taşınmaz tapularında işleme gidebilir. Mahkeme kararı olmaksızın herhangi bir tapu alım / satım işlemi mümkün değildir. Vesayet makamının kararı doğrultusunda açık artırma ya da pazarlık usulleriyle satış işlemi gerçekleştirilebilir.
Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).
Vasilik şartı; vasi tayini yapılacak kişinin günlük aktivitelerinin bütün olarak ortadan kaldırılması yani akıl zayıflığının olması durumunda gerçekleşir. Kişinin kendi isteği ile vesayet altına alınmayı istemesi gerekir. Hapis cezasının alınması gerekir. Kısıtlama yaşanıyor olmalıdır.
Yasa gereği vesayet altına alınan herkese bir vasi tayini yapılır. Vasi, vesayet altındaki küçüğün ya da kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.
Yatalak hastaya vasi tayini sağlık raporu ile ispatlanması halinde mümkün olup, yetkili mercii olan Sulh Hukuk Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılabilir.
Vasi tayini dilekçesi, adliyeye veya ilgili mahkemeye sunulur. Dilekçenin üzerinde, mahkeme adı, tarih, dosya numarası ve dilekçenin konusu belirtilmelidir. Dilekçe, eksiksiz ve açık bir şekilde yazılmalı, imzalanmalı ve dilekçeyi yazan kişinin adı, soyadı, adresi ve iletişim bilgileri de eklenmelidir.
Vasilik görevini yürütecek olan kişilerin bu görevi yerine getirecek olgunluk ve yeteneğe sahip olması, herhangi bir akıl zayıflığı taşımaması gereklidir. Vesayet makamı tarafından gerek görmesi halinde vasi olarak atanacak kişilerin rızası alınarak birden fazla vasi atanabilmektedir.
Vesayet işlerinde yetkili mahkeme, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki mahkemedir. Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi(vesayet makamı) olarak düzenlenmiştir.
Vasi tayini ancak ve ancak mahkeme kararı ile mümkündür.
Mahkeme kararı haricinde başkaca hiçbir kurum ve kuruluşça düzenlenen veya onaylanan vasi belgesinin gerçekliği bulunmamaktadır. Bir diğer anlatımla noterden vasi atanması mümkün değildir.
Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Mahkemenin ilgili sağlık kuruluşuna hitaben yazacağı üst yazı ile birlikte randevu alınarak hastaneye gidilmeli ve zihinsel engelli kişiye vasi atanması için Sağlık Kurulu Raporu alınmalıdır. İlgili hastane bu raporu mahkemeye gönderdikten sonra yasal şartlar oluşmuş ise mahkeme vasi atanmasına karar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri