Yaprak güzeli bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortamın ısısıdır. Soğuktan hiç hoşlanmayan bu bitki, sıcak bir ortamı ve nemli toprakları oldukça sever. Yapraklarının rengi neden değişir? Güneş ışığı, yapraklarının rengi açısından çok önemlidir.
Hemen hemen her türlü toprak çeşidinde yetiştirilebilen bir çiçek türüdür. Özellikle humuslu toprakları daha çok sevmektedir. Yaprak güzeli çiçeği, güneşi sevmesine rağmen direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Yaprak güzeli çiçeğinin yarı gölgeli alanlarda konumlandırılması daha doğru olacaktır.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ortamları sevdiğinden sık sık suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle çiçeğin gün aşırı sulanması gerekir. Özellikle yaz aylarında çiçeğin daha sık suya ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Çiçeğin yapraklarına su püskürtmek, en ideal sulama şeklidir.
Çiçek tomurcukları belirdiği andan itibaren hemen yok etmek gerekir. Aksi takdirde bitki oldukça cılız ve zayıf hale gelir ve tek amacı tohum vermek olur. Bu da doğal olarak birbirinden güzel renkler üzerinden açan geniş yapraklarının, ortaya çıkmasına ya da ciddi anlamda solmasına sebep olur.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar. Güllerin suyun altinda kalan gövde uçlarini keserek hem tikali kisimlari temizlemis, hem de tikanmanin ilerlemesini önlemis olursunuz.
İlgili 27 soru bulundu
Yaprak güzeli bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortamın ısısıdır. Soğuktan hiç hoşlanmayan bu bitki, sıcak bir ortamı ve nemli toprakları oldukça sever.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ve ılıman iklimleri sever. Bu nedenle evde bakmak istediğiniz zaman sık sık sulamanız ve yapraklarına da su püskürtmeyiz gerekir. Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamak gerektiğidir.
Birçok ev bitkisi musluk suyundaki klor, tuz ve florür gibi maddelere karşı hassastır. Bu hassasiyetlerini de kimi zaman sararan yapraklarıyla belli ederler. Bu durumda en iyi çözüm bitkinizi sulayacağınız suyu bir gece öncesinden musluktan alıp bekletmeniz olacak.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Yeteri kadar su alamayan bitkilerin yaprakları sarkar ve kötü görünür. Bu nedenle güneşli bir yerde bakılan yaprak güzeli çiçeğinin günde bir veya birkaç kez sulanması gerekebilir. Gölgedeki bitkilerin ise haftada bir kez sulanması yeterli olabilir.
Budama: Budama işlemi iki yaşlı bitkilerde şubat ayında 2/3 oranında kısaltma şeklinde yapılmalıdır. Üretimi: Tohum ya da çelikle çoğalma yapılır. Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları kök çürüklüğü, kurşuni küf ve yaprak lekesi iken zararlıları nematod, beyaz sinek ve unlu bitlerdir.
Çiçek ne zaman sulanmalı sorusunun yanıtı, bitkinin güncel nem ihtiyacına bağlı olarak belirlenmelidir. Bitkinin toprağının kuruduğunu gözlemleyerek sulama zamanını belirleyebilirsiniz. Sulama günlerinin her hafta düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Fazla nem kullanımı, köklerin nefes almasını engeller.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Ev ortamında yetiştirilen bitkiler gündüz süresinin kısalması ile beraber havadaki nemin, sıcaklığın ve güneş ışınlarının oranının farklılaşmasıyla bünyeleri için yeteri kadar fotosentezi sağlayamadıklarında bitkinin kendisi için fazla mühim olmayan yaprak kısımlarını dökebilirler.
İç mekan süs bitkisi olarak kullandığımız en zehirli türlerden birisidir. Saponin, alkoloit, glikozit, zararli enzimler ve okzalik asit tasimaktadir. Asıl zehirlemeyi yapan bitkideki kalsiyum oksalatlardır. Yaprağın elle koparılması ve ovulması halinde hemen deriye geçerler.
Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğinin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitki üstten sulanırken nemin tüm toprağa ulaştığından emin olmak gerekir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı için verilen su miktarı her seferinde aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldığında ertesi sabah saksı tabağında biriken fazla su dökülmelidir.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak. Bu işlemde dikkatli olmanız gereken konu sulama esnasında yaprak kısımlarına suyun temas etmemesine dikkat etmenizdir.
Onlara toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık verdin. Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Bir tane aspirin ve bir çorba kaşığı kuru mayayı bir litre suyla harmanlayın. Maya ve aspirin suda çözünmeye başlayınca çiçeklerinizi bu tarifle sulayın. Kısa bir sürenin ardından çiçeklerin adeta coşmuş olduğunu ve bol bol çiçeklendiğini göreceksiniz.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması çiçeklerin yapraklarında sararmaya neden olur. Topraktan yeteri kadar beslenemeyen kökler gövdeye de besin ulaştıramaz. Bu durumda besin takviyeleri veya toprak değişimi yapılması gerekir. Her çiçeğin hava, ışık ve su ihtiyacı diğerlerine göre farklıdır.
Sık sık sulama isteyen cam güzeli birkaç gün susuz kaldığında sararabilmektedir. Sararan cam güzeli yapraklarını budayarak su ve besin takviyesi yapılmalıdır.
Cam güzeli, çiçeği başta kökten ayırma olmak üzere tohumdan ya da çelikten de çoğaltmaya müsait. Tohum yöntemi ile çoğaltmak istiyorsanız, nisan sonu ve mayıs başı gibi dönemlerde tohumları ekebilirsiniz. Yaklaşık 10 gün içinde cam güzelinin çimlendiğini görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri