Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
Vesayet davasına bakmaya yetkili mahkeme, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki mahkemedir. Vasi tayini davası vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür. Denetim makamı sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi denetiminden geçer.
Vasi olmak isteyen kişi Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunur. Mahkeme sonucunda ise kişiye vasi tayini belgesi verilir.
Vasi, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesince tayin olunur. Mahkemenin izni ile bizzat kısıtlı tarafından tayin edilemez. Genellikle Sulh Mahkemesi, vasiliğe baba veya ananın ya da kendisine vasi tayin edilecek kısıtlı adayının gösterdiği kimseyi atar.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
İlgili 25 soru bulundu
Noter kararı veya mahkemeler ile alınan vasiyetnameler kısa süre sonra e-Devlet'ten de sorgulanabilecek. Vasiyetname sorgulama işlemi uygulamaya konulduktan sonra e-Devlet sistemine TC numarası ve şifre ile giriş yapan vatandaşlar Adalet Bakanlığı sekmesinden vasiyetname sorgulama ekranına erişebilecek.
Mirasbırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması, anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir.
Vasi atanmışsa Nüfus müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Ancak vasi atanmamış ve dava devam ediyorsa ancak tevzi bürosundan öğrenebilirsiniz.
Vasinin mal satabilmesi veya taşınmaz için tapuda işlem yapması mümkündür. Vasi mal satmak için önce sulh hukuk mahkemesinden izin almak zorundadır. Aksi halde vasinin mal satım işlemi geçersiz olur. Aynı şekilde tapuda herhangi bir işlem de mahkeme izni olmaksızın yapılmışsa vasinin işlemi geçersizdir.
Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.
.Kimliğin ibraz edilmesi, .e-Devlet Kapısı şifre taahhütnamesinin vasi tarafından, vasi olarak imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.
Vasinin ölümü halinde de vasilik görevi kendiliğinden sona erer. TMK'nın 456'ncı maddesine göre, vasi kural olarak iki yıl için atanmaktadır. Vesayet makamı iki yıllık sürenin sonunda yeniden her defasında iki yıl görev süresini uzatabilir; dört yılın bitiminde ise vasinin görevden çekilmesi mümkündür.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Çocuğun yurtdışına çıkışı için gerekli olan muvafakatname noterden alınmaktadır. Bu muvafakatnamenin geçerli olabilmesi için 18 yaşından küçük bireyin tüm yasal veli/vasileri tarafından imzalanmış olması gerekmektedir. Tüm noterlerde muvafakatname örneği bulunmaktadır.
Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Yer bakımından yetkili ve görevli mahkeme tarafından küçük veya kısıtlılara vasi atanması yapılacaktır, noterden vasi tayini etme olmamaktadır.
Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
İlk anlamına göre vasi; ebeveynlerini kaybetmiş bir çocuğun ya da akıl zayıflığı veya hastalığı bulunan bir kişinin mal varlığı ve mülkiyetlerini yöneten kimse olarak tanımlanır. İkinci anlamı ise ölen birinin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan sorumlu kişi şeklinde ifade edilir.
Mirasın intikali gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği varsa satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK. m.449).
Vasi Olan Kişi Para Çekebilir mi? Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Vasinin görev süresi kanun gereği iki yıldır. İki yıllık sürenin bitmesi durumunda mahkemece vesayet altına alınanın menfaatleri gözetilerek bu süre iki yıl daha uzatılabilir. Ayrıca bu uzatmadan sonra da mahkemelerce yeniden iki yıldan az olmamak üzere vasilik süresi uzatılabilir.
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzuları ile mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü beyandır. Vasiyetname, resmi memur (noter, hakim vs.) huzururunda yapılabileceği gibi miras bırakanın kendi elyazısı ile veya koşulları varsa sözlü beyan yolu ile de geçerli bir şekilde yapılabilir.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
Maddesine göre mirasçılar ve vasiyet alacaklıları vasiyetnameye 1 ay içerisinde itiraz edebileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri