Vasıta eki veya vasıta hâl eki, "ile" edatının kelimeye birleşik yazılan şeklidir. Kelimelerin araç (instrumental) hâlini belirtir. Ünsüz ile biten kelimelere -le şeklinde eklenir. Ünlü ile biten kelimelere eklendiğinde ise -yle hâline dönüşür.
''İle'', Türkçede en çok kullanılan bağlaçlardan biridir. Bu bağlaç, kelimelerle birleşik yazıldığında vasıta eki olarak kullanılır.
İsim ve isim soylu kelimeler, cümle içinde aldıkları çekim ekleriyle işleklik kazanırlar. Vasıta hâli eki de isim çekim eklerin- den birisidir. Konunun daha iyi anlaşılması için ismin hâlleri ve vasıta hâlini kı- saca şu şekilde tanımlayabiliriz.
Vasıta hali eki, fiilin ne ile nasıl ve ne zaman yapıldığını ifade etmek için isme getirilen ektir. Onun içindir ki, vasıta şekli kelime guruplarında ve cümlede zarf tümleci olarak kullanılır ve vasıta hali eki ismi yalnız fiile bağlar. Vasıta hali ekinin asıl fonksiyonu vasıta ifade etmektir.
Bu edatlar çekim eki görevi yaparlar; isimlerin, zamirlerin, isim-fiil ve sıfat-fiillerin zarf halini oluştururlar.
İlgili 42 soru bulundu
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Vasıta eki başlıca olarak şu üç görevde kullanılır: Birliktelik: Fiilin kim ile birlikte gerçekleştirildiğini belirtir. Durum: Fiilin nasıl veya ne zaman gerçekleştiğini belirtir. Vasıta: Bahsi geçen cismin bir araç olarak kullanıldığını belirtir.
Türk dilinde vasıta hâli eki, Eski Türkçede “+n” idi. Bu ek kullanımdan düştükten sonra ile,birle edatları bu görevde kullanılmıştır. Eski Türkçede kullanılan vasıta hâli eki “+n”, TürkiyeTürkçesinde sayılı birkaç kelimede kalıplaşmış olarak yaşamaktadır.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
8. Küçültme ekleri aynı nevin içindeki hayvanlar arasında farkları belirtmek için kullanılırken yapım, ekleri olarak kullanılır.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Çekim ekleri, gerek isim soylu gerekse fiil soylu kelimelerin sonuna eklenerek cümle içinde diğer kelimelerle anlam bağlantısı kurmalarını sağlayan ekler. Kendi başlarına bir anlam ifade etmezler. Çekim ekleri kelimelerin cümle içinde zaman, yön, aitlik, tekil ya da çoğulluk gibi anlamları üstlenmelerini sağlar.
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır. "Gelmesi ile gitmesi bir oldu” (bağlaç), “Onun gelmesi ile işler daha da karıştı" (edat). Bununla birlikte diğer kelime sınıflarından kaymış olan şu kelimeler de bağlaç olarak kullanılır.
Bileşik bağlaçlar öyleyse, yoksa, nitekim, sanki, oysa, kim bilir gibi kelimelerdir ve bunlar iki ayrı kelimenin birleşmesinden oluşur.
Ayrıca şu pratik yolla bu kelimelerin edat mı, bağlaç mı olduğunu anlayabiliriz: “İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. Güllerle laleleri çok severdi. / Arkadaşları ile arası iyi değildi. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.)
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
İle kelimesi hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabildiği için bunun nasıl ayrılacağı öğrenilmek istemektedir. İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir. İçin sözcüğünün kullanıldığı cümleden için çıkarıldığında anlamda daralma ve bozulma oluşmaktadır. Bu nedenle için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir. Edatlar kullanıldıkları cümlede anlamı pekiştirmektedir.
Çekim ekleri, kelimenin yapısında değişikliğe yol açmaz, bu ekleri alan bir kelime türemiş kelime sayılmaz. Birkaç çekim eki (-yor, -ki) dışında, çekim ekleri genellikle ünlü ve ünsüz uyumlarına uyar.
-e hâli (yönelme hâli)
Sözcüklerin -e ya da -a eki almış hâlleridir. Adın yönelme durumu sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümleç yapar. Yüklemin bildirdiği eylemin "nereye" yöneldiğini gösterir. Başka dillerde datif olarak bilinir.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri