Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti (İtalyanca: Stato della Città del Vaticano; Latince: Status Civitatis Vaticanae), İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet.
Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır. Papa, Vatikan'ın Devlet Başkanı ve tüm dünyadaki Katoliklerin ruhani lideridir.
Hıristiyan mezhepleri arasında Katolik mezhebi, mensuplarının sayısı açısından en büyük mezheptir. Katolik mezhebinin merkezi Roma şehrinde bulunan Vatikan'dır. Bu mezhebin en yüksek otoritesi Papa'dır.
Katolikler ve Ortodokslar Hristiyanlık mezhepleridir. Aralarında bilinen farklar; Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır.
Katolik Kilisesi (Güney Avrupa, İrlanda, Polonya, Güney Amerika) Ortodoksluk (Doğu Avrupa, Yunanistan, Rusya)
İlgili 21 soru bulundu
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Günümüzde Almanya'nın yaklaşık %50'si kendini Hristiyan olarak tanımlamakta olup, bu kişilerin yaklaşık yarısı ülkenin güney ve batısında daha yoğun olacak şekilde Katolik Kilisesi'ne, diğer yarısı ise ülkenin kuzeyinde daha yaygın olan Alman Evanjelik Kilisesi'ne (Alman Protestan Kilisesi) bağlıdır.
Ermenilerin çoğunluğu Ermeni Apostolik Kilisesi'ne mensuptur. Bunun yanı sıra 17. yüzyılda ortaya çıkan Katolik Ermeni cemaati ve az sayıda Protestan Ermeni de mevcuttur.
En büyük Hristiyan mezhebi, 1,3 milyar vaftiz edilmiş üyesiyle Katolik Kilisesi'dir. İkinci en büyük Hristiyan dini ya Protestanlıktır (tek bir grup olarak kabul edilirse) ya da Doğu Ortodoks Kilisesi'dir.
Ortodoks rahip Katolik mezhebinin ruhani lideri Papa Francis'e ''Kafir'' diye bağırdı.
Vatikan, resmî adıyla Vatikan Şehir Devleti (İtalyanca: Stato della Città del Vaticano; Latince: Status Civitatis Vaticanae), İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet.
İsviçre-Vatikan arasındaki bazı anlaşmalar çerçevesinde bazı giderleri ve eğitimleri İsviçre tarafından sağlanan İsviçreli Muhafızlar, Papa'yı korumak için modern silah ve tabancalarla eğitimler de yapıyor. Muhafızlar, bu eğitimleri İsviçre'de alıyor.
Papalık Devleti
O tarihte Savoya Hanedanının İtalya'yı tek bir bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık İtalya'yla Lateran Antlaşmasını imzalayarak Vatikan'ı kurdu.
Papa Francis, Katolik inancında rahiplerin bekar kalmasının bir gelenek olduğunu ancak bir öğreti olmadığını belirtiyor.
Ortodoksluğun en önemli merkezi olan İstanbul'un Türk egemenliğine girdiği dönemlerde Rusya yükselişe geçmiş ve Moskova Kilisesi, önce İstanbul'dan bağımsız bir Kilise hâline gelmiş, ardından 1589'da statüsünü patriklik düzeyine yükselterek Ortodoks dünyasında önemli bir merkez hâline gelmiştir.
Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri.
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
Ortodoks inançları ve ibadetlerinde kutsal kitaptan (özellikle Yuhanna İncili) sonra gelen en belirleyici kaynak kilise babaları etrafında oluşan ve “en mysterion” yani “sır yoluyla” nakledilen geleneklerdir.
15-Slav Haçı; Doğu Katolik ve Rus Ortodoks kiliseleri tarafından kullanılan ve Bizans haçına benzeyen bir semboldür. Tek farkı alttaki dayanağın diyagonal olmasıdır. Bu şekilde yana yatış Mesih'in çarmıhta iken çektiği elem ve ızdırabın sonucudur.
Katoliklik: Kilise, 1054 yılında, Doğu ve Batı olmak üzere büyük bir bölünme yaşamıştır. Bundan sonra Batı Kilisesi, kendisini evrensellik anlamında “Katolik” olarak adlandırmıştır. Katoliklik, Hıristiyan dünyasında mensubu en fazla olan mezheptir.
Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılış nedeni olarak genellikle 1054 yılında Papalık delegeleri ile İstanbul'daki ruhban sınıfının ileri gelenleri arasındaki tartışmalar gösterilmektedir. Ancak bu tarih iki tarafın karşılıklı olarak afarozlaşmalarının ve ayrılığın resmileştirilmesinin tarihtir.
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti.
Fransa laik ama kültür ve geleneği itibarıyla Katolik bir ülkedir. Çok sayıda romen veya gotik katedraller, en ücra yerlerde bile bulunan kilise ve şapeller bunun göstergeleridir.
Katolik Hristiyanlık çoğunluk dinidir. 2022'de, İspanyol Sosyolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İspanyolların 56'sı kendini Katolik Hristiyan olarak, %5,1'i diğer inançların takipçileri olarak, Geri kalan ise ateist veya inançsız olarak tanımlıyor.
Polonyalıların çoğu Roma Katolikliğine bağlı. 2011 nüfus sayımında nüfusun %71,3'ü kendini bu şekilde tanımladı ; bu oran 2011'deki %87,6'ya göre düşüş gösterdi. Kilise istatistiklerine göre Katoliklerin yaklaşık %28'i haftalık ayinlere katılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri