Dışişleri Bakanlığı İtalya ile 11 Şubat 1929'da akdedilen Lateran Anlaşması, Vatikan Şehir Devleti'nin bağımsızlığını sağlamış, Vatikan ve komşu İtalya'nın egemenlik haklarını karşılıklı olarak düzenlemiştir. Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır.
Papalık Devleti
Papalık bir devlet olarak 1870 yılına kadar varlığını sürdürdü. O tarihte Savoya Hanedanının İtalya'yı tek bir bayrak altında toplaması sonucu işlevini kaybetti. 1929 yılında Papalık İtalya'yla Lateran Antlaşmasını imzalayarak Vatikan'ı kurdu.
Vatikan Tarihi
San Pietro'dan sonra gelen Papaların da daimi ikametgahı olan Vatikan, 1929'da Papalık ile İtalya Cumhuriyeti arasında gerçekleştirilen Laterna Anlaşması ile bağımsız bir devlete dönüştü. Anlaşma ile devletin dininin Katoliklik olduğu ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.
Barbar istilaları sonrası Lombardların hâkimiyet kurduğu İtalyan yarımadasındaki toprakları Merovenj Kralı Peppin 754 yılında kurtararak Papa'nın yönetimine bırakmış ve bu tarih “Papalık devleti”nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir (Le Goff, 2015: 156-158).
Vatikan'ın Kuruluşu
Tarihler 1929 yılına geldiğinde, Vatikan ve İtalya arasında imzalanan Lateran Antlaşması ile günümüzdeki Vatikan Devleti resmen kuruldu. Bu devlet, 1870 yılına kadar varlığını devam ettiren Papalık Devleti'nin devamı olarak görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Nüfus. Yaklaşık 900-1.000 civarı bir nüfus bulunur. Bunların çoğunu çeşitli ülkelerden gelen papazlar ve İsviçreli muhafızlar oluşturur.
Papalık Tarihi- İlk Papa Aziz Petrus'tan Son Papa Ratzinger'e.
Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır. Papa, Vatikan'ın Devlet Başkanı ve tüm dünyadaki Katoliklerin ruhani lideridir. Devlet işleri Devlet Sekreterliği eliyle yürütülmektedir.
Hıristiyan mezhepleri arasında Katolik mezhebi, mensuplarının sayısı açısından en büyük mezheptir. Katolik mezhebinin merkezi Roma şehrinde bulunan Vatikan'dır. Bu mezhebin en yüksek otoritesi Papa'dır.
Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.
Roma Katolik inanç merkezi olan Vatikan, güzel Vatikan evleri, Sistine Şapeli gibi yerlerde sanat şaheserleri ve merkezde bahçeler barındırır . 1929 yılında yapılan Lateran Antlaşması nedeniyle Vatikan bağımsız bir devlet olarak kabul edilmektedir ve 2011 Temmuz itibarıyla 800 kişilik bir nüfusa sahiptir.
Papa, Katolik Kilisesi'ni 'Curia Romana' ile yönetir ve bu Kutsal Makam'ın yönetim organıdır.
Vatikan Müzeleri, ayın son Pazar günü hariç, Pazar günleri çalışmamaktadır. Bu günde Vatikan müzesine giriş ücretsizdir ve bilet gişesi saat 12:30'da kapanır.
Roma ve Vatikan'ın en önemli dini yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası, muhteşem sanat eserleriyle bürünen Sistina Şapeli'nin de yer aldığı ve toplamda 10 müzeden oluşan Vatikan Müzeleri, bazilikanın önünde yer alan ünlü Aziz Petrus Meydanı Vatikan'da görülmesi gereken en önemli yerlerdir.
Vatikan arması, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Şehir Devleti'nin resmî devlet armasıdır.
Vatikan'ın simgesi olan tarihi kilise. Küçücük ülkede en çok turist çeken eser.
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Vatikan'da, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa, 500 yıldır sarı, mavi ve kırmızı renkteki çarpıcı üniformalarının, geleneksel aksesuarlarıyla İsviçreli muhafızlar tarafından korunuyor. Toplam sayıları 110 kişi olan bu ordu, 22 Temmuz 1506'dan beri aktif olarak Vatikan'da görev yapıyor.
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Vatikan'a her yıl milyonlarca ziyaretçi gelirken, dünyada binden az kişi Vatikan'ı kendi ülkesi olarak kabul etmektedir. Vatikan Şehri'nin resmi nüfusu yaklaşık 800 kişidir.
1.1 Hristiyanlık, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının ve medeniyetlerinin kesişim noktasındaki eski Filistinde doğup yaşamış ve orada vefat etmiş olduğu bilinen Yahudi asıllı İsa'nın şahsında kaynağını bulmaktadır.
Çoğunlukla devlet olarak bilinen Vatikan ile “Papalık Makamı” bir ve aynı (özdeş) sanılmaktadır. Bu eksik bilgilenmedir. Papa, Katoliklerin başı olarak yeryüzündeki tüm Katoliklerin “Kutsal Pederi”dir, ama sadece ve sadece Vatikan Devleti'nin Devlet Başkanı'dır.
Roncalli 1958-1963 yılları arasında Papalık yaparken, Vatikan ile Türkiye arasında resmi diplomatik ilişkiler de 1960 yılında başlıyor. Papalık ismi olarak 23. Jean'ı seçen Roncalli, Türkiye sevgisi nedeniyle "Türk Papa" olarak da anılıyor.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Franciscus Arjantin'in resmî dili İspanyolcanın ve anadili İtalyancanın yanında hatasız Almanca konuşur. İngilizceye, Fransızcaya ve muhtemelen Portekizceye hâkimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri