Örneğin, Komut-C (kopyala) kestirmesini kullanmak için, Komut tuşunu basılı tutarak C tuşuna basın ve ardından iki tuşu da serbest bırakın. Mac menülerinde ve klavyelerinde niteleme tuşları da dahil olmak üzere belirli tuşlar için genellikle semboller kullanılır: Komut (veya Cmd) ⌘
Ctrl (Windows)= Command (OSX)
CMD (Command) tuşu ile Mac'imizdeki neredeyse bütün kısa yollarda kullanılmaktadır ve bu nedenle çok önemlidir. Klavyede Space tuşunun sağ ve sol yanlarında bulunur. Bazı Mac klavyelerinde Command tuşu CMD veya Apple logolu olarak da bulunabilir.
CMD nedir sorusuna en genel haliyle, kod yazma konsoludur cevabını verebiliriz. Bu kod yazma konsolu, bilgisayar işletim sistemi ile ilgili tüm bilgilere ulaşmanızı mümkün kılmaktadır. Kısaca CMD olarak adlandırdığımız bu kod yazma konsoluna iki farklı yoldan erişim sağlanmaktadır.
Bu makaledeki bir kısayolu hızlı bir şekilde bulmak için Arama'yı kullanabilirsiniz. Ctrl+F tuşlarına basın ve ardından aramak istediğiniz sözcükleri yazın. Sık kullandığınız bir eylemin kısayol tuşu yoksa, oluşturmak için bir makro kaydedebilirsiniz.
Terminal'i aç
Mac'inizde, aşağıdakilerden birini yapın: Dock'taki Launchpad simgesini tıklayın, arama alanına Terminal yazın, sonra Terminal'i tıklayın. Finder'da , /Uygulamalar/İzlenceler klasörünü açın, sonra Terminal'i çift tıklayın.
İlgili 28 soru bulundu
Kopyalamak ve yapıştırmak için klavye kısayollarını kullanabilirsiniz: PC: Kopyalama için Ctrl + c, Kesme için Ctrl + x ve Yapıştırma için Ctrl + v. Mac: Kopyalama için ⌘ + c, Kesme için ⌘ + x ve Yapıştırma için ⌘ + v.
Dolayısıyla Ctrl + Y kısayolunun görevi, yazılan kelimelerin tekrar edilerek yazılmasıdır.
Excel 2016'da CTRL+H veya Değiştir düğmesi, Bul ve Değiştir iletişim kutusundaki Bul sekmesini açıyor.
CTRL+Shift+N tuşları ile tarayıcıların tümünde, yeni bir gizli pencere açılmaktadır. Komutlar çok hızlı bir şekilde çağrıştırıldığından, CTRL+Shift+N tuşları kullanılmaktadır.
Başlat menüsünde “komut istemi” veya “cmd” araması yapın. Win + R tuşlarına basın, ardından cmd yazıp Enter'a basın. Win + X tuşlarına basın ve menüden Komut İstemi'ni seçin.
CMD Nasıl Kullanılır? CMD ekranına girmek için iki seçenek vardır. Bunlardan birincisi Windows arama çubuğuna çalıştır komutu yazdıktan sonra CMD yazmak. İkinci seçenek ise klavyedeki Windows tuşuna ve R tuşuna aynı anda basarak (Windows+R) karşınıza çıkan ekrana CMD yazmaktır.
Görev çubuğundaki arama kutucuğuna "CMD" yazın, Komut İstemi simgesine sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğine tıklayın. Yönetici: Komut İstemi penceresine net user administrator /active:yes yazın ve Enter tuşuna basın.
Windows bilgisayarlar için üretilmiş klavyelerde Option yerine Alt tuşunu, Komut yerine de Ctrl veya Windows logosu tuşunu kullanın.
Command + Shift + 3: Tüm ekranın ekran görüntüsünü alır. Command + Shift + 4: Kısmi ekran görüntüsü almak için kullanılır. Command + Mousepad click: Mause'da sağ tuşa basıldığında gelen ekranı açar. Command + Option + Esc: Bir uygulamayı kapatmak için açık uygulamaların olduğu pencereyi açar.
Nesne gruplandırmak Kısayol: Ctrl + G
Nesneleri gruplandırarak ve ortak hareket etmelerini sağlamak için gruplandırabilirsiniz.
Gerek Windows üzerinde yer alan dosya gezgininde gerekse de Explorer üzerinde adres çubuğunu açar. Alt tuşu ile birlikte kullanıldığında (Alt+F4) aktif olan pencereyi kapatan bu tuş; Ctrl ile birlikte kullanıldığında ise (Ctrl+F4) pencere içindeki bir başka aktif pencereyi kapatmaktadır.
F12 Tuşu Ne İşe Yarar? Microsoft Word dosyası üzerinde yer alan bir belge yazdırılmak istendiğinde, Shift+Ctrl+F12 kısayolu kullanılmaktadır.
Dosya Gezgini kısayolları:
ALT + D = Adres çubuğunu seçer.
Excel'de filtre oklarını ekleyipi kaldırmak için Ctrl + Shift + L tuşlarını kullanabilirsiniz. Birden fazla alana göre filtreleme yaptığınızda, tek tek bu filtre oklarını kaldırmak yerine, Ctrl + Shift + L tuşlarına basarak, tüm filtreleri temizleyebilirsiniz, oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
Verileri kopyaladıktan sonra Ctrl+Alt+V tuşlarına basın veya Alt+E+S tuşlarına basarak Özel Yapıştır iletişim kutusunu açın. İpucu: Ayrıca Giriş > Yapıştır > Özel Yapıştır'ı da seçebilirsiniz.
Alt Gr tuşu etimolojik olarak 'alternative graphic' ifadesinden gelen bir tuştur. Birçok uluslararası klavyede bulunur ve klavye tuşu ile birlikte basıldığında özel karakterlerin girilmesini sağlar.
Windows üzerinde yer alan herhangi bir belge, doküman ya da klasörün isminin değiştirilmesini sağlamaktadır. İsmi değiştirilmek istenen dosyanın üzerine bir kere tıklanmasının ardından F2 tuşuna basılması halinde, seçili dosyanın ismi kolaylıkla değiştirilebilmektedir.
Genel olarak ifade etmek gerekirse, Space tuşunun solunda yer alan Alt tuşu, ana menüyü açmaya yararken; Alt Gr tuşu ise özel karakterlerin yazıya dökülmesinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri